Панайот Рейзи - Кметът, отстрелял гъби

Кметът на Созопол Панайот Рейзи си отиде от ГЕРБ. Раздялата очевидно бе тежка за него, но той я определи в типичния си оригинален стил: тече разследване и „няма смисъл да прави  партията за кепазе”. Разследването е за източване на 2 милиона лева от общинския бюджет. Дали парите са били разходвани неправомерно, ще решат съдът и прокуратурата. Специализираният съд го отстрани от длъжност като кмет на Созопол, но тъй като е в отпуск, де факто Рейзи още е на кормилото на града. Макар и не в кабинета си. 

Това не е първото разследване срещу него. През 2009 година Панайот Рейзи бе засечен и заподозрян, че бракониерства, заедно с още четирима души в местността “Палянката” край Ропотамо. С него били още четирима души, единият от които полицай. Край "компанията" била открита застреляна кошута, а вечерта след засечката Рейзи прекара в ареста, започна разследване, но той гръмко обяви, че е бил в гората за гъби. После делото бе прекратено.

Оттогава обаче тази история се превърна в една от веселяшките, които се разказват из Созопол. Като например “как кошути се превръщат в манатарки”, роди се и виц, който той разказваше сам за себе си: “Отивам аз за мечки-стръвници в гората. Гледам една и стрелям - не улучвам, стрелям пак и пак – не става. И казвам: писна ми, отивам за гъби.”

Този път нещата никак не са весели. Макар да твърди, че е спокоен и не е извършил престъпление, Панайот Рейзи несъмнено няма да измисли вицове по повод разследването за двата милиона.

Той бе забъркан и в друг скандал - истински екшън се разигра преди началото на един от летните сезони - през 2015 година, когато по негово нареждане с ограда бе затворено цяло шосе от републиканската мрежа между курортите “Дюни” и “Свети Тома”.

Оградата вбеси местни хора и туристи, скандалът даже стигна и до премиера Бойко Борисов - единственият, когото кметът на Созопол слуша, както казват в града.

Борисов незабавно нареди на Рейзи да махне оградата. В резултат - созополският кмет го послуша, извини се и това бе всичко.

Други скандали, които са сгъстявали черните облаци над главата на созополския кмет, също не липсват, но някак си винаги е излизал сух от тях. Например през 2012 г. Сметната палата обяви, че не е декларирал имоти, надигна се вой срещу него и след като общинският съвет му гласува закупуване на скъп автомобил за 120 бона. А още в началото на първия му мандат бе проверяван за злоупотреба с власт.

В Созопол хората са разделени на две. Някои го смятат за себичен, авторитарен и не го долюбват открай време. Други пък го обявяват за “народен човек” и го намират за оригинален. Има доста противници, има и поддръжници.

Странното име на Рейзи има своите гръцки корени. Майка му и баща му, който си е от Созопол, се запознали в рибарското училище на града и решили да останат да живеят в романтичния морски град. Дядо му и баба му са гърци. Дядо му Панай все повтарял “Богат рибар няма”. Та затова бъдещият кмет - внукът му Панайот, завършил за корабен механик.

Две важни за Созопол и за развитието на туризма неща белязаха мандата на Панайот Рейзи до момента.

Първото е, че екипът на проф. Казимир Попконстантинов откри мощите на свети Йоан Кръстител. Това стана през лятото на 2010 година при разкопки на остров Свети Иван край Созопол. Тогава екипът археолози попадна на запечатан реликварий от алабастър, съдържащ зъб, парчета от кости на ръка, пета и от лицева част. Сега мощите са изложени в централната църква на града - “Св. св. Кирил и Методий”. Две години по-късно буквално на пъпа на Созопол археолозите изкопаха средновековен вампир. Това бе поредна сензационна находка в Стария град. Необичайното откритие бе направено по време на разкопките на манастира “Свети Николай Чудотворец” от шефа на музея в града Димитър Недев.

Тези две находки привличат още повече туристи в красивия морски град. Мощи и вампир - комбинация, която е наистина необичайна и странна, но уникална и интересна, и примамваща летовниците от цял свят.

Кметът Рейзи винаги е казвал, че мощите на Свети Йоан са много силни и винаги, когато предстои важно решение за града, той отива да се помоли за късмет в църквата, където са изложени.

От 2007 г. насам на кормилото на Созопол - вече трети мандат, Панайот Рейзи безспорно се стягаше и за четвърти. Дали ще се яви като независим, още е рано да се прогнозира. Само след броени дни - на 16 април, Специализираният апелативен съд ще разгледа жалбата му срещу отстраняването му от длъжност и ще се произнесе. А отпускът на кмета не е безкраен.

Панайот Рейзи е известен с идеята си да преобрази остров Свети Иван край Созопол. По примера на бургаския “Света Анастасия”, желанието на градоначалника е Свети Иван да стане атракция за туристите, които с корабче да стигат до късчето земя сред морето. Дали ще може да реализира тази си идея или ще я завещае на наследника си, предстои да разберем, след като преди броени дни кметът на Созопол напусна партия ГЕРБ заради разследване, което тече срещу него.

 

Трети мандат начело на града

Панайот Василев Рейзи е роден на 25 юли 1966 г. в град Бургас. Завършва Средно специално училище по морски и океански риболов, а по-късно специалност „Икономика и управление на транспорта” в УНСС в София и специалност „Право” в Югозападния университет „Св. Неофит Рилски”. В периода 1999-2002 г. Панайот Рейзи е заместник-кмет на община Созопол, от 2003 до 2007 г. е председател на общинския съвет. От 2007 г. насам, вече трети мандат, е кмет на Созопол. За първия мандат се явява като кандидат на коалиция „Фар”, а следващите два пъти – като кандидат на ГЕРБ.

 

За него

Работим добре с него

С кмета на Созопол Панайот Рейзи и с общината работим добре. Така е вече трети мандат и резултатите за града не закъсняват. Созопол се развива добре.

Красимира Германова, председател на Общинския съвет в Созопол

 

Нито едно наше предложение не се приема

Ние сме опозиция. В общинския съвет нито едно наше предложение не се приема. Панайот Рейзи си налага еднолично неговата политика. Общината е на прага на финансова несъстоятелност, това го казва Министерството на финансите, не аз. Трябва да се изготви оздравителна програма.

Тихомир Янакиев, председател на БСП-Созопол

 

Всеки сам си изгражда мнение

Всеки сам си изгражда мнение по отношение на Панайот Рейзи. Но цялата група на ГЕРБ в общинския съвет работим с него конструктивно. Винаги адекватно отговаря на въпросите ни, обсъждаме докладните. На негово място ще има временен председател на структурата на ГЕРБ в Созопол.

Светлана Лулева, общински съветник от ГЕРБ

 

Той не ни налага как да гласуваме 

Кметът не ни налага и не може да ни налага как да гласуваме. Ние сме съветници. Гледаме докладните и гласуваме по усмотрение - ако е за доброто на града, гласуваме само тогава.

Неделчо Неделчев, общински съветник от НФСБ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети