Пиенето на алкохол подобрява паметта

Проучване на Ексетърския университет в Англия доказа, че пиенето на алкохол веднага след научаване на нова информация помага за по-доброто й запаметяване.

В проучването са взели участие 88 души, като половината от тях не са пили никакъв алкохол, а на другата са били разрешени до 2 чаши вино. И на двете групи е поставена една и съща задача и на следващият ден тези, които да консумирали алкохол, са помнели повече, в сравнение с тези, които са "учили" трезви.

Въпреки всеобщото разбиране, че напиването води до проблеми с паметта, британските учени са установили, че алкохолът наистина блокира краткосрочната памет, но укрепва и засилва дългосрочната. Така, когато в мозъкът постъпи нова информация, хипокампът не може да я обработи, поради което се заема с преместването и обработването й в дългосрочната памет. С други думи, възприетата по-рано през деня (или дори предния ден) информация, има голям шанс да бъде запаметена по-добре в бъдеще, след 1-2 чаши вино, например.

Все пак, учените не препоръчват - особено на младите ученици и студенти - да консумират алкохол след всеки нов урок, но да имат предвид, че умереното количество алкохол има известни ползи за просеца на учене.

Коментари

Задължително поле