Българска парламентарна делегация e на аудиенция при папа Франциск

Учителката Красимира Бакалова получи наградата на името на Аргира Жечкова

Министър Красимир Вълчев: Азбуката, езикът и книжовността са спойката и опората на националната ни идентичност

Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя уникалния културен живот на София

Половин век от първата си лекция отпразнуваха в същата аудитория възпитаници на Стопанска академия Участниците в срещата учредиха нов алумни клуб с името „НОУД ’73”

Йорданка Фандъкова: Невежеството ражда страх, а страхът – омраза и конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле: Честит празник и да живее България!

Президентът Радев: Българската писменост е наш щит

Най-бързите нокаути на профиринга

Риболовен турнир ще зарадва великотърновските деца

Вечната и святата… и… Навършиха се 28 г. от смъртта на Елисавета Багряна

409 изборни секции са разкрити във Великотърновско, допълнителни ще има в двата корпуса на областната болница 238 хиляди бюлетини са доставени за Великотърновски избирателен район

Меркел предлагала временно излизане на Гърция от еврозоната през 2012 г.

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Проучване на Ексетърския университет в Англия доказа, че пиенето на алкохол веднага след научаване на нова информация помага за по-доброто й запаметяване.

В проучването са взели участие 88 души, като половината от тях не са пили никакъв алкохол, а на другата са били разрешени до 2 чаши вино. И на двете групи е поставена една и съща задача и на следващият ден тези, които да консумирали алкохол, са помнели повече, в сравнение с тези, които са „учили“ трезви.

Въпреки всеобщото разбиране, че напиването води до проблеми с паметта, британските учени са установили, че алкохолът наистина блокира краткосрочната памет, но укрепва и засилва дългосрочната. Така, когато в мозъкът постъпи нова информация, хипокампът не може да я обработи, поради което се заема с преместването и обработването й в дългосрочната памет. С други думи, възприетата по-рано през деня (или дори предния ден) информация, има голям шанс да бъде запаметена по-добре в бъдеще, след 1-2 чаши вино, например.

Все пак, учените не препоръчват – особено на младите ученици и студенти – да консумират алкохол след всеки нов урок, но да имат предвид, че умереното количество алкохол има известни ползи за просеца на учене.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Не знам дали е верно, всеки ден измислят и пишат взаимно отричаща се информация, но ще споделя нещо от личен опит. Преди години, когато се подготвях за изпити, учехме с една колежка. Често обаче го комбинирахме с хард алкохол от близкия магазин. Вземахме си нормално изпитите и нямам впечатления алкохолът да ни е пречил. Е, имахме и издънки, но едва ли заради алкохола. Така или иначе, двамата си взехме образованието, дали заради алкохола, или въпреки него-днес не мога да определя.

  2. КОГАТО НЕ УПОТРЕБЯВАХ АЛКОХОЛ КАТО ГОВОРЕХ ПЕЛТЕЧЕХ, СЕГА, КОГАТО СЕ НАЛИВАМ С РОМ, ХЕПТЕМ. ОБАЧЕ, ПАМЕТТА МИ СЕ ПОДОБРИ ДО СТЕПЕН, ЧЕ ЗНАМ КАКВО ПИТИЕ С ТРИ БУКВИ ДА СИ ПОРЪЧВАМ В КРЪЧМИТЕ. ПИЯНИЦИТЕ ОТ ЕКСЕТЪРСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В АНГЛИЯ СА ПОСТИГНАЛИ ГОЛЯМО ОТКРИТИЕ С ДОКАЗАТЕЛСТВОТО ЧЕ УПОТРЕБАТА НА АЛКОХОЛ ВЪЗВРЪЩА ПАМЕТТА ДОРИ ПРИ БОЛЕСТ НА АЛЦХАЙМЕР. МАМА МИЯ!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.