Подем в Европа с отслабването на мерките

Германските автомобилни производители частично възобновиха дейността си.

Но според оценките, настоящото състояние е на най-ниско ниво от 2008 г. насам

Експертите виждат светлина в края на тунела

Инвеститорите очакват възстановяване на икономиката, засегната от коронавируса в Европа, след като правителствата частично вдигнат ограниченията, а бизнесът наново отвори врати, но как ще се финансира цената на кризата все още е под въпрос.

Очакванията на германските инвеститори за перспективите на най-голямата европейска икономика се подобряват, след като страната започна да отслабва ограниченията за граждани и фирми, показва проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (Zew), публикувано във вторник.

По данни от проучването, проведено сред експерти на финансовите пазари, настроенията за икономическите перспективи се възстановяват след рекорден спад през март, но оценката за текущия икономически климат е на нива, за последно наблюдавани през финансовата криза от 2008 г.

“Експертите виждат светлина в края на тунела - на един много дълъг тунел”, казва Ахим Вамбах, президент на Zew. Той добавя, че според прогнозите на инвеститорите положителният ръст ще се върне в Германия през третото тримесечие, но икономиката ще се възстанови напълно чак през 2022 година.

През изминалата седмица германските автомобилни производители частично възобновиха дейност, а на някои по-малки магазини бе разрешено да отворят отново врати, след като Берлин облекчи ограниченията, въведени в отговор на пандемията на 22 март.

Остават обаче строгите предписания относно социалните контакти, а на германците се препоръчва да носят маски в магазините и обществения транспорт. Във вторник баварските власти отмениха бирения фестивал Октоберфест, който трябваше да започне на 19 септември и се очакваше да привлече шест милиона посетители.

Същевременно финансовото министерство на страната заяви, че данъчните приходи са започнали да спадат още през март. В частност, постъпленията от данък върху продажбите са намалели с 10,8 на сто в сравнение със същия месец предната година, поради принудителното затваряне на много магазини.

Проучването на Zew сред 203 анализатори и инвеститори установява, че според тях премахването на мерките ще предизвика рязък икономически отскок. Очакванията за перспективите на германската икономика се повишават със 77,7 пункта на месечна база и достигат 28,2 през април.

Карстен Бжески, икономист от ING, коментира, че рязкото възстановяване на показателя Zew е “твърде добро, за да е истина”. Той посочва още, че маржът между прогнозните очаквания на инвеститорите и тяхната оценка за текущия климат е по-малък, отколкото при излизането на Германия от последните си две рецесии през 2003 и 2008 г., което “предполага, че оптимизмът им остава предпазлив”.

Изследването бе публикувано на фона на продължаващи дискусии как да се финансира увеличението на правителствените разходи, необходими за укрепване на икономиката. В четвъртък предстои среща на върха на лидерите на ЕС за обсъждане на потенциални съвместни действия.

Фабио Панета, изпълнителен директор в Европейската централна банка, заявява, че фискалният отговор на еврозоната спрямо коронавируса засега е неравномерен и неадекватен, предупреждавайки, че това заплашва да подкопае подкрепата за ЕС и доверието в единната валута.

Той добавя, че по изчисления на ЕЦБ “взаимовръзките по веригата на доставки ще умножат щетите от ограниченията заради коронавируса”, като едно намаление на БВП с 15 на сто в големите държави от еврозоната ще доведе до 20-процентен спад в производството за целия блок.

“Само ако всички икономики действат с необходимата енергичност за овладяване на рецесията, загубата на продукция за цялата еврозона ще се сведе до минимум”, коментира Панета за уебсайта “Политико”.

Преди да се присъедини към борда на ЕЦБ в началото на тази година, Панета, бивш заместник-управител на централната банка на Италия, заяви: “Целта на фискалната политика трябва да бъде да тласне разходите за финансиране на тази криза далеч, много далеч в бъдещето”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари