Позиция на социалния министър Георги Гьоков: Максималната пенсия нараства на 3400 лв.

Обсъждат десетина варианта за индексиране на пенсиите, но засега няма одобрение за нито един от тях от страна на Министерството на финансите.

Обсъждат десетина варианта за преизчисление на пенсиите, нужни са 5 млрд. лв.

Таванът на пенсиите трябва драстично да бъде увеличен от сегашните 1500 лв. на 3000 лв. или 3400 лв., каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Според него работна група обсъжда десетина варианта за преизчисление на пенсиите. Идеята е това да стане от 1 юли с актуализацията на бюджета. Ще бъдат предложени няколко варианта, а крайното решение за формулата за определяне на пенсиите ще бъде на Народното събрание.

Към момента сме се спрели на предложението да ги индексираме по швейцарското правило, но с увеличен процент от около 10%, както и да добавим инфлационна добавка, каза Гьоков. Идеята е тази инфлационна добавка отново да бъде 60 лв. на месец и да замени даваната в момента “ковид добавка”. От 1 юли обаче ще отпадне добавката, която много пенсионери получават в момента, за да може за тях общата сума на пенсия и добавки да не е по-малка от тази за декември миналата година.

Министър Гьоков изрази желанието си от 1 октомври да има ново повишение на пенсиите чрез преизчисление със средния осигурителен доход за 2021 г., за да се неутрализира разликата между старите и новите пенсии. По думите му за подобна мярка ще са нужни “страшно много пари, но си струва да се направи, защото ще заличи разликите между старите и новите пенсии и ще възстанови доверието в пенсионната система”. Подобно преизчисление би довело до допълнителен разход за държавната хазна от около 5 млрд. лв., каза социалният министър. Засега подобен вариант не срещал разбиране от Министерството на финансите.

По време на блиц контрол пред бюджетната комисия в парламента министърът на финансите Асен Василев заяви, че с актуализацията на бюджета за 2022 г. не се предвиждат промени в основните параметри. Това означава, че засега не планират промяна на бюджетния дефицит, което пък означава, че едва ли ще заделят пари за предлаганото от социалния министър вдигане на пенсиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари