Посланик Херо Мустафа: Отговорът на българите към нуждаещите се украинци е наистина забележителен

Първият дипломат на САЩ у нас посети трудова борса за бежанци от Украйна

Искаме да покажем солидарност в ужасяващата ситуация с изцяло непровокирана война, защото, когато сме единни, заедно можем повече. Това заяви Н.Пр. посланикът на САЩ в България Херо Мустафа във Варна. Тя посети трудова борса на бежанци от Украйна в морската ни столица, част от инициативата „Заедно с Украйна“, партньори по която са посолството на САЩ, фондация „Америка за България“, Американският университет в България, Американският колеж в София, Американската търговска камара, филмово студио „Ню Бояна“ и Детският научен център „Музейко“.

Над 130 фирми участваха в работодателското изложение.

"Кризата с войната нанесе финансови тежести на много държави, особено съседни на Украйна, и Европа търси начини за компенсации", посочи Херо Мустафа. 

https://www.facebook.com/USEmbassySofia/posts/342591581237489

По думите й моделът с трудовата борса, чийто домакин е Варна, се оказва много успешен и ще бъде възпроизведен и на други места. Дипломатът допълни, че на изложението се предлагат както работни места за хора с ниска квалификация, така и за висококвалифицирани специалисти. 

Според нея САЩ също помагат активно, като са най-големият донор на хуманитарна помощ, която вече възлиза на над 1 милиард долара. Освен това ние можем да оказваме съдействие и на енергийния фронт, допълни Мустафа. Тя припомни, че САЩ вече отвориха резерва си, освен това се водят и разговори с държавите от ОПЕК, търсят се варианти как да се осигури помощ, допълни посланикът.

По-късно Херо Мустафа предаде даренията, събрани от общността на Посолството на САЩ в София, на Украинския културен център във Варна, където разговаря с украински бежанци и доброволци. "Отговорът на българската общност към нуждаещите се украинци е наистина забележителен", каза тя.

https://www.facebook.com/USEmbassySofia/posts/342685884561392

Посланикът на САЩ посети и Центъра за помощ "Варна за Украйна", където украинците, разселени от войната в Украйна, могат да се регистрират и да получат помощ.

https://www.facebook.com/USEmbassySofia/posts/342688681227779
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България