На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Приказката „Сливи за смет” оживя с нов прочит във Варна Кампанията „Шише върни - книга си вземи” дава бъдеще на непотребните флакони от парфюми

Свилена Велчева показва част от събраните художествени и научнопопулярни книги, които очакват новите си притежатели.

Лист по лист варненци са предали 820 тона хартия и са спасили живота на 16 835 дървета

Народната приказка „Сливи за смет” оживя с нов оригинален прочит във Варна. Жители на града предават за рециклиране празни стъклени шишенца от парфюми, кремове и лекарства и получават книга по избор.

Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). Тя започна наскоро, провежда се веднъж седмично – в петък, а откакто бе популяризирана чрез социалните мрежи, се радва на сериозен интерес. Само в първия ден 11 жени и един мъж са донесли в офиса на центъра над 8 кг разноцветни флакончета от най-различни марки – от „Нина Ричи” до одеколон „Тройной”.

Голяма част от партидата е лична колекция на възрастна дама, която години наред трупала изящни опразнени шишенца от парфюми. Когато чула, че с тях може да даде своя принос за опазване на природата и да се сдобие с ново четиво, веднага откликнала.

Още близо 400 варненци – основно дами на възраст от 22 до 45 г., са заявили интерес да се включат в инициативата „Шише върни – книга си вземи”. „Дотук са събрани повече от 100 опаковки с тегло над 15 кг. Продължаваме до Коледа, а след това се надяваме кампанията да се разшири под мотото „Зелен петък” – с прожекции на интересни филми, дискусии, екоработилници. Търсим лектори и водещи, които сами да предложат теми. Ще подкрепим всяка хубава идея”, обясни Свилена Велчева, координатор на кампанията.

Всички събрани флакони ще се рециклират безвъзмездно в стъкларския завод в Белослав, а след преработката от тях ще бъдат произведени нови стъклени опаковки за съхранение на натурална паста за зъби на прах и друга козметика, която изработват участници в работилниците на ОЦОСУР.

„Парфюмената индустрия е огромна, но никой не желае да рециклира такива малки шишенца. За разлика от големите стъклени бутилки, те са различни по форма, дебелина и цвят, често по тях има метални елементи, които трябва да се премахнат ръчно. Заради трудоемката работа животът на иначе красивите флакончета винаги свършва на сметището, но те не се разграждат. Отдавна искахме да обърнем внимание на този почти невидим проблем, но мисията изглеждаше невъзможна. Защото е важно да покажем на хората какво ще се случи с техния труд. Ако само приемаме празни шишенца и раздаваме флаери, а после хвърлим всичко на боклука, няма да има никакъв ефект”, поясни идейният автор на кампанията и председател на ОЦОСУР Илиян Илиев, който благодари на стопаните за завода в Белослав, че ще дадат нов живот на непотребните флакони.

Замяната им с книга пък дошла естествено покрай най-мащабната и успешна кампания, която центърът провежда вече 19 г. – „Лист по лист”. Два пъти седмично доброволци от ОЦОСУР събират непотребна хартия от институции, училища, градини, фирми и граждани и я предават за рециклиране. С приходите се издържа дейността и се финансират различни екоинициативи. Участниците са хиляди, а равносметката е внушителна. Лист по лист дотук варненци са предали 820 тона хартия и така са спасили живота на 16 835 дървета, посочи Илиев. Според него извън офис документите, през годините се е променил вида на непотребната хартия.

„Докато преди най-много бяха вестниците, сега преобладават кашоните от електронна търговия, има и доста рекламни брошури. Но често попадаме и на книги. Част от тях са ценни и е грехота да ги даваме за преработка”, поясни Илиев. Така събраните от „Лист по лист” над 200 тома ще бъдат раздадени на дарителите на шишенца от парфюми като награда за благородния жест. По желание те могат да платят за придобивката символична цена от 1 лв. „Така подпомагат нашия фонд „Лист”, с който финансираме образователни програми за деца”, уточни Велчева.

Сред любопитните издания, изложени в офиса на ОЦОСУР е пълната поредица за научнофантастична литература „Библиотека Галактика”, множество броеве от списание „Космос”, мемоарите на Тодор Живков. Има и четива по приложна психология, готварски книги и художествена литература на български, английски и испански език. Илиян Илиев, който работи в центъра от самото му създаване преди 25 г., си спомня с тъга момент от първите години на „Лист по лист”. Тогава доброволците потърсила съпругата на покоен виден диригент с молба да предадат за рециклиране архива на мъжа й.

„Пренесохме близо 1 тон партитури, школи и нотни тетрадки, които жената неуспешно се бе опитала да дари на различни институции”, разказа Илиев. Според него въпреки че интересът на хората към темите за опазването на околната среда днес е много по-голям, отколкото преди 20-25 г., екокултурата на варненци не се е повишила осезаемо. „Мнозина вече се вълнуват от чистотата на въздуха, която дори започна да влияе върху пазара на имоти, но малцина пазят градската среда. Доказват го многото отпадъци, изхвърлени по улиците извън кошчетата. Системата за рециклиране на сметта изобщо не работи ефективно, а зелените площи от ден на ден стават все по-малко. Преди във Варна имаше цели зелени коридори и рингове – от една градинка се влизаше в друга, но урбанизацията ги топи неусетно. А обществото продължава да не реагира, когато се появи конкретен проблем, независимо дали е локален или глобален”, сподели Илиев.

Като еколог по професия и призвание той обаче се радва, че през последните години младите хора живо се интересуват от опазването на околната среда. Доказват го и многото доброволци, които участват в различните кампании на ОЦОСУР. Сред популярните са „Лятна еколаборатория”, в която младежи от 15 до 29 г. се обучават да събират данни за наличието на прахови частици във въздуха, за нивата на шум и UV-лъчения в различни точки на морската столица, както и лагерите край брега на морето в с. Езерец. Там младежите живеят под открито небе, сами си приготвят храната в пещ, направена от стара джанта и тухлено огнище и се учат да строят като древните – с глина и слама.

За първи път тази година в екопленера освен участници от цялата страна, имаше и доброволци от Италия, Испания, Македония, Румъния и Турция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.