Принц Хари - Петият наследник

Какъв по-добър пример за демокрация да дадеш на афганистанците, от това да им изпратиш родена с наследствени привилегии кралска особа да стреля по тях от хеликоптер. Така коментира с много ирония един британски сатирик преди няколко години новината, че вече петият в линията за наследство на трона на Елизабет ІІ и капитан от военновъздушните сили, Хари Уелс, отново е изпратен на мисия със силите на НАТО да „омиротворява” Афганистан.

С горното мнение несъмнено ще се съгласи всеки убеден републиканец. Особено в частта за “роден с наследствени привилегии”, защото в крайна сметка си е самата истина. Но трябва да признаем, че макар и само част от цялата парадна фасада на британската монархия, принц Хари, подобно на брат му Уилям, е от тези лица от новините, които винаги са будели симпатии. Най-малкото у тези, които помнят трагедията с майка му, принцеса Даяна, която го остави сирак на 12-годишна възраст и натъженото му лице докато вървяха с брат му след ковчега й на погребението. И каквито и магарии да върши през годините, му се прощават лесно. От пушене на канабис, публично пиянство и побоища с фотографи (които смята за виновни за смъртта на майка му в катастрофата в Париж през 1997 г.) като тийнейджър, до секс-сцени със скрита камера и обличане на нацистка униформа за карнавал като по-възрастен.

В крайна сметка и той стана мъж за женене. Че май и на свястна жена е попаднал. По-малко от денонощие след обявяването на последното като новина от ефира 30 000 души от цял свят вече се бяха събрали в “група” в социалната мрежа “Фейсбук”, желаещи да организират и участват в ергенското парти на принц Хари. Което казва всичко! “Наше момче” е! Познаваме го от малък!

Принц Хенри “Хари” Уелски е роден в Лондон на 15 септември 1984 г., три години след брат му, бъдещия крал Уилям. Цялото име на вероятния нов херцог на Съсекс (след сватбата) е Хенри Чарлз Албърт Дейвид от Уелс. Няма начин, “благородството задължава”. За разлика от повечето си кралски роднини, които покрай наследствените титли нямат присъдени собствени фамилни имена, като офицер от британските въоръжени сили използва фамилията Уелс. А не “Маунбатен-Уиндзор”, както брат му принц Уилям и другите мъжки наследници на баба му кралица Елизабет ІІ.

Детството и животът на Хари са белязани от две събития: серията скандали довели до развода на баща му, принц Чарлз и майка му принцеса Даяна през 1996 г., и катастрофата в Париж година по-късно, отнела живота на майка му.

Образованието си получава в частни училища и също както брат си завършва елитния колеж “Итън”. Оттам, след една съмнителна история с подправени зрелостни изпити, които да му гарантират необходимият висок резултат за приемане, през 2005 г. Хари Уелски влиза като кандидат-офицер в британската военна академия “Сандхърст”. Сам той заявява няколкократно в интервюта, че постъпването във въоръжените сили е било “най-доброто бягство”, което е могъл да намери, за да излезе от непрекъснатия обществен интерес към него.

Година след влизането в казармата обаче вниманието отново се връща към Хари, когато в медиите на Острова излиза информацията, че подразделението на принца е планирано да бъде изпратено на мисия в Ирак. След дълъг обществен дебат, в който Хари се включва с изявление, че “не е влачил жалкия си задник през Сандхърст”, за да му кажат, че няма да го пуснат на фронтовата линия, през май 2007 г. на основание, че принцът е “прекалено важна потенциална мишена” за терористи, тогавашният началник на генералния щаб на британските въоръжени сили генерал сър Ричард Данат обявява, че Хари Уелс няма да служи в Ирак.

Което съвсем не е краят на историята, защото през февруари 2008 г. германският вестник “Билд” разкри информацията, че лейтенант Уелс всъщност е от няколко месеца заедно с подразделението си в Афганистан. И се наложи да го изтеглят, заради посочените по-горе съображения. След няколко години по стъпките на брат си, в овладяването на пилотажа на хеликоптер, през 2012 г. Хари се завръща в Афганистан като капитан за 20-седмична мисия на борда на щурмова машина “Апачи”. Когато дойде и реакцията, цитирана в увода. А напролет догодина ще въведе в кралското семейство на Великобритания първата жена от смесен произход.

 

В подкрепа на военноинвалидите

По примера на покойната принцеса Даяна и брат му принц Уилям, Хари използва много публичния си имидж за благотворителни каузи. Запазената му марка е спортните игри за военноинвалиди от въоръжените сили на страните от британската общност и съюзни държави от НАТО. Третото издание на “Непобедимите” се проведе в края на лятото в Торонто с подкрепата на бившия американски президент Барак Обама.

 

За него

Приятелю Хари

Мишел и аз сме изключително щастливи да поздравим принц Хари и Меган Маркъл за годежа им. Пожелаваме ви съвместно дълголетие, щастие и радост.

Барак Обама, 44-ти президент на САЩ

 

Вие сте щастливец

Като човек, който играе телевизионния партньор на Меган през по-голямата част от последното десетилетие, съм най-добре квалифициран да кажа следното: Ваше кралско величество, Вие сте щастливец и съм уверен че съвместния ви живот заедно ще е щастлив, продуктивен и забавен. ПП: А тя каза, че излиза само да купи мляко”.

Патрик Дж. Адамс, американски актьор от сериала “Костюмари” в Туитър

 

Благословен от екрана

Поздравления на телевизионната ми дъщеря Меган Маркъл и принц Хари по повод новината за техния годеж и предстоящ брак. Хари, имаш благословията на телевизионният й баща. Робърт Зейн одобрява това.

Уендел Пиърс, американски актьор от сериала “Костюмари”

 

Той е новото ми начало

Да, възнамерявам да спра актьорската си кариера заради брака си с Хари. Но не го приемам като отказ от нещо, а по-скоро като нова глава от живота ми, която ще започна с него. И за двама ни това ще е нова глава.

Меган Маркъл, бъдещата съпруга на принц Хари, в първото си телевизионно интервю заедно след обявяването на годежа

Коментари

Задължително поле