Проф. д-р Коста Костов - Костеливият професор

“Трябват ми хора и с различно мнение и такъв е професор Костов”, обяви премиерът Борисов, когато представи председателя на новия Медицински съвет за борба с коронавируса. Тогава всички се запитаха кой е този професор и защо той е начело на този съвет? Ако има нещо, което го определя, то се съдържа в неговото име - костелив човек. Костелив, защото държи на принципи, за каквито настояват всички, а той ги отстоява неотстъпчиво: “Безсмислено е да говорим, че сме лечители, ако не сме милосърдни лечители.”

Въпросът е защо Борисов рискува да поеме в ръцете си този костелив орех? Само преди няколко дни докторът взриви социалните си мрежи с едно свое изказване.

“Някакви мишоци, надничащи от дупките си, подготвили законопроект, в който е залегнала парична санкция (глоба) от 1000 лева и пробация за медицински персонал, напуснал работното си място, поради несъгласие с начина, по който държавата се отнася с него - неосигуряване на защитно облекло и условия за безопасна работа.

Хей, мишоци, ние не сме политици или депутати, а медици!

Повтарям го три пъти, за да го запомните поне веднъж: МЕДИЦИ!

Оставете ни на мира с вашите милиционерски методи! Стига сте ни управлявали като наказателен отряд поставен да пази група потенциални престъпници...”

Премиерът е световно известен със своя нюх и с уважението към някои от критиците си. И ето го и този съвет, начело на който ще бъде професор Костов, и който ще бъде на подчинение на Министерският съвет. Да видим кой е по-костелив!

Коста Костов е професор по белодробни болести и консултант на УМБАЛ “Света Анна”, София. Има 4 придобити специалности - вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия (белодробни болести), военно-полева терапия и медицински мениджмънт. Специализирал е в Швейцария и в Германия. За себе си професорът казва: “Аз съм консервативен “персоналист” и вярвам, че работата на лекаря и медицинския персонал имат висока цена, ако се извършва от автентични личности. И така трябва да се отнасяме и към пациентите - като към Човеци (персони), както бихме искали и те да гледат на нас. Пациентът е наша цел, а не средство [...]”

Основната насока в медицинските разработки на професор Костов е синдромът ХОББ - хронична обструктивна белодробна болест. Той е учен с международна известност по тази тема, има стотици публикации и разработки на световно ниво, редовно е канен да изнася доклади на конгреси и международни конференции на пулмолози в целия свят.

Извън медицината професор Костов е изключително артистичeн човек. Дефинира се като хуманитарен тип с езотерична душа, бургаско сърце и любознателен ум. Сред неговите познати и приятели са личности от света на изкуството и медиите като писателят Стефан Цанев, скулпторът Георги Чапкънов - Чапа, журналистът Ивайло Нойзи Цветков, водещият Ники Кънчев, музикалните критици Тома Спространов и Владо Гаджев, писателят Румен Леонидов и др.

“Ние сме една мъжка компания, много затворена, много сърцата, много хубава”, повдига леко завесата пред близките си приятели професорът. Приятелският кръг на професора има редовни сбирки в столична галерия, на които на чаша хубаво червено вино се говори за красотата на жените и в живота под формата на живопис, добри книги, поезия, футбол и др. Музиката е голямата слабост на професор Костов. Той е един от хората, които разбират най-много от джаз в България и има невероятна колекция от дискове на светила в жанра. С някои от световните имена в джаза професор Костов се е срещал лично и има автографи - посещавал е музикални корабни круизи и утвърдени авторитетни фестивали като този в Ротердам.

Професор Костов е издател и главен редактор на медицинско- артистичното издание In Spiro - “списание за респираторна медицина и вдъхновение”. В него освен медицински разработки артистичните приятелите на професора публикуват материали за музика, изобразително изкуство, поезия и друго. Там ще намерите и много хумор и сентенции като тази на Волтер в новия брой: “Ролята на лекаря е да забавлява пациента, докато природата свърши своята работа”.

Член на Съюза на българските писатели - секция “Публицистика”, на Съюза на писателите-лекари “Димитър Димов” и на Съюза на българските журналисти. Двукратен носител на годишната награда за есеистика за 2015 г. и 2018 г. на в. “СЛОВОТО днес”, седмично издание на съюза на българските писатели. Проф Костов е и носител на наградата на Дарик радио “Вдъхновение на годината” през 2016 г. Главен консултант по медицинските аспекти на въвеждането на мобилната 5G мрежа в България.

 

Първи сблъсък с епидемия - в казармата

Стремителната кариера на професор Костов започва през далечната 1980-а в мотострелковото поделение - 26 220 в Царево (Мичурин). Той току-що е завършил Висшия медицински институт във Варна и отбива редовната си военна служба като старшина-школник и началник на лазарета в поделението. През лятото на 1981-а сред воннослужещите в крайморската казарма избухва епидемия от стомашно-чревен вирус. Костов поема нещата решително в свои ръце, прави изолатор в лечебницата и лекува войниците със строги методи, включително и пълен глад. Това дава резултат - на епидемията е сложен бърз край, а командирът на поделението - полковник Камбуров, награждава с домашен отпуск успешно изявилия се млад лекар.

 

За него

Един от най-свестните хора

Професор Костов е един от най-свестните хора, които познавам. Той е човек, който си разбира от работата, голям професионалист е. Не съм работил заедно с него, но съм бил по консултации, по конференции. Смятам, че ще е полезен в тази обстановка, ще внесе свежа струя. Той е много интелигентен и образован човек и смятам, че изборът да бъде привлечен и да оглави Медицинския съвет за борба с коронавируса, е много правилен и навременен.

Доц. Атанас Мангъров

 

Професор и в литературата

Хубаво е, че един професор по медицина е и професор в литературата. Призванието на литературата е да лекува човешката душа. Но когато писателският труд е съчетание с една много тежка хуманитарна професия, която спасява човешки животи, то тогава писателството всъщност показва на дело, какво може човешката воля. За мен професор Коста Костов е един много достоен човек, един талантлив писател и публицист и аз заставам зад твърденията му, че нацията трябва да се обедини и трябва да се помага на хората да облагородяват и душите си.

Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели

 

Изключителен професионалист

Професор Костов е един изключителен професионалист, както в медицината, така и във военната медицина. Той е човек с много богата култура и душевност. Освен, че е здравен специалист, има и много творби в сферата на есеистиката и публицистиката. Това говори за разнородните му интереси. Признанието с няколкото класирания за най-добър лекар, също са показателни. Решението той да оглави Медицинския експертен съвет ми се струва изключително обосновано и навременно.

Ангел Найденов, бивш военен министър

Коментари

Задължително поле