Пускат за продажба най-старото шотландско уиски, бутилирано някога

Най-старото шотландско уиски – сингъл малц бутилирано някога, ще бъде пуснато в продажба от компанията Gordon & MacPhail. Питието е 80-годишно с марка Glenlivet и от него на пазара ще се появят едва 250 бутилки. Поне до излизането му през септември първенец е култовата 78-годишна серия на Macallan, чиито продажби достигнаха рекордни стойности, а марката оглави 8 от 10-те най-скъпо изтъргувани колекционерски уискита в света.

Новият кандидат за сърцата на колекционерите е с алкохолно съдържание от 44,9 обемни процента. Уискито е заложено за отлежаване за първи път на 3 февруари 1940 г. и отлежава в бъчва с номер 340 до 5 февруари 2020 г., когато е взето решение за бутилирането му. Бутилката и дъбовият калъф, в който се съхранява и в който ще се продава уискито, е дело на международно признатия дизайнер Дейвид Аджайе.

Всеки от 250-те графини ще бъде номериран поотделно, като № 1 вече е ангажиран с търг на Sotheby’s през октомври. Всички приходи от продажбата, намалени с разходите, ще бъдат дарени на шотландската благотворителна организация „Дървета за живот“, чиято цел е да възстанови Каледонската гора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл