Вучич обучава съпартийците си как да мразят опозицията

Драгомир Стойнев, БСП: Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ

Кметът на Перник: Ефектът от водния режим засега не е такъв, какъвто всички желаем

Спорт по телевизията днес, четвъртък, 21 ноември 2019

Защо отрязали 100-годишно дърво в Македония?

Почистват от дървета 10 км пътища в Шуменско

Болници си прехвърлят 3-годишно дете с апендицит – спасили го в „Пирогов“

Black Friday за напреднали Как най-добре да се възползваме от кампанията?

Изписват натровените деца от болницата в Ямбол

Петима загинали при експлозия в цех за фойерверки в Италия

Унгария с вето срещу резолюция на ЕС за годишни доклади за върховенството на закона

Джейн Сиймор – секси и на 68

Доналд Тръмп: Не съм искал нищо от Украйна

Папа Франциск отправи призив за опазване на жените и децата

Турция е задържала адвоката на германското посолство за шпионаж

Расте интересът към новите къщи Двустайните апартаменти имат най-голям дял

Най-голям ръст има в строителството на къщи.

Най-много жилища излязоха на пазара във Варна

Построиха 632 сгради за едно тримесечие

Нараства интересът към новите къщи. Явно все повече хора с финансови възможности искат да имат самостоятелен дом с градина вместо апартамент и много съседи. През второто тримесечие на годината в експлоатация са въведени 480 къщи, което с 14%, или точно с 60 къщи повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НСИ. Общо за първите две тримесечия завършените къщи са 949, като се увеличават с 9% на годишна база.

Общият брой на въведените в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечие на годината е 632, а новопостроените жилища в тях са 2250, сочат данните на НСИ. Най-голям е делът на новопостроените къщи (75,9%), следвани от жилищните кооперации (14,9%).

Новите сгради са с 60 повече спрямо второто тримесечие на миналата година, но жилищата в тях намаляват с 34. Освен при къщите, ръст има и при въведените в експлоатация жилищни блокове и кооперации, които се увеличават до 94 броя, спрямо 89 година по-рано. Намаление обаче има при вилите като през тримесечието са довършени само 30.

Най-много жилищни сгради през второто тримесечие на годината са въведени в експлоатация в областите Варна – 101 сгради с 569 жилища, Пловдив – 63 сгради с 211 жилища в тях, и Бургас – 56 сгради с 369 жилища. От въведените в експлоатация новопостроени жилищни със стоманобетонна конструкция са 77,4%, с тухлена – 19,3%, с панелна – 0,8%, а с друга – 2,5%.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (35,8%), следват тези с три стаи (34%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 3,1%, сочат данните на НСИ.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие е 201,7 хил. кв.м, или с 2,5% по-малко в сравнение със същото тримесечие на миналата година, но жилищната площ се увеличава с 14,3% до 144,8 хил. кв. метра.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 90,6 кв.м през второто тримесечие на 2018 г. на 89,6 кв.м за същия период на 2019 г. Най-голяма средна полезна площ на едно ново жилище е регистрирана в областите Видин – 225,5 кв.м, и Силистра – 192,8 кв.м, а най-малка – в областите Благоевград – 56,2 кв.м, и Велико Търново – 64,3 кв. метра.

 

Променя се фокусът на инвеститорите

Насочват пари към студентски жилища

Обектите за здравни грижи стават популярни

Имотите може да осигурят стабилност и възвръщаемост на инвестициите.

Промяна на фокуса на инвеститорите от офиси и търговски площи към индустриални имоти и специализирани активи прогнозират в доклад на консултантска компания на пазара на имоти. До 2023 г. индустриалните активи може да съставляват до 20% от портфейлите на инвеститорите, а специализираните сектори, в които влизат студентски жилища, пространства за съжителство и обекти за здравни грижи, може да имат дял до 50%.
„Има силни основания за инвестиране в недвижими имоти като клас активи, особено в настоящата среда на забавен растеж в дългосрочен план, в която те могат да осигурят микс от относителна стабилност и приходи в сравнение с акциите и облигациите“, казва Андрю Сим, ръководител на отдел „Глобални капиталови пазари“ в консултантската компания.

Несигурността относно възвръщаемостта насърчават инвеститорите да се насочват към различни видове имоти, включително специализирани сектори като домове за възрастни хора, обекти за здравни грижи и частни жилища под наем.

„Очакваме фондовете за частни капиталови инвестиции да се насочат към центрове за данни и специфични подсектори на индустриалните имоти като студени складове за съхранение“, допълва Андрю Сим.

Докладът определя десетте най-вероятни източника на трансграничен капитал, като отбелязва, че основните фактори при определянето им са били богатството, финансовата свобода, иновациите, данъчното бреме и безработицата в съответните страни. Тези източници са Германия, Япония, Люксембург, Норвегия, Катар, Сингапур, Швейцария, Тайван, Обединените арабски емирства и САЩ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.