Реджеп Таип Ердоган - Пред избори

През последните дни турската държава е изправена пред сериозни предизвикателства - най-смъртоносното земетресение от десетилетия насам, обтегнати отношенията с Финландия и Швеция, предстоящи президентски избори, миграционен натиск...

Ще успее ли президентът на страната Реджеп Таип Ердоган да преодолее кризите и да се докаже като успешен държавник? 
Хиляди загинали, десетки хиляди ранени и множеството унищожени жилищни сгради, училища и болници изправят Турция пред огромно изпитание. В срок до една година останалите без дом след серията от мощни трусове ще получат жилища. Това обеща президентът на страната Реджеп Ердоган. Той посети палатковия лагер в окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на двете земетресения. Президентът подчерта, че държавата подкрепя гражданите с всички средства. “Ние ще посрещнем всички техни нужди. След оценка на щетите ще изплатим и помощ от по 10 хиляди турски лири (530 долара) на засегнатите семейства.”

Човек на народа - така наричат Ердоган неговите привърженици. Те посочват, че е първият всенародно избран президент на Турция благодарение на конституционните поправки през 2007 г., които правят президента избираем от гражданите, а не назначавано длъжностно лице. Ключовият момент е в това, че “човекът на народа” всъщност въплъщава в себе си нацията и представлява “националната воля”.

След избирането му за министър-председател на Турция през 2003 г. Реджеп Ердоган е смятан за реформатор и носител на надежда. Той веднага се заема със задачата да приближи страната си към ЕС: бори се срещу корупцията, отменя смъртното наказание, подсилва гражданските права и правата на кюрдите и модернизира турската икономика. Негово изявление пред сп. “Шпигел” от 2004 година показва колко целеустремено върви тогавашният Ердоган по пътя към ЕС: “Единствената приемлива за нас цел е пълноправното членство. Турция е на път да стане член на ЕС. И този път е необратим.”

Ердоган показва и отчетлив стремеж да бъдат запазени добрите връзки със Запада и с Европа. Както проличава от негово изявление от 2011 година, към този момент турският политик се възприема като един вид посредник между двата свята: “Става дума за нашата стратегическа цел “Нула проблеми със съседите”, в името на която вече поехме лидерската роля по отношение на регионалната интеграция.”

С времето обаче, Ердоган втвърдява реториката и се концентрира върху новата си цел - изграждането на силна национална държава: “Онези, които идват в ислямския свят, пристигат заради петрола, златото, диамантите и евтината работна ръка. Те идват, за да разпалват разпри и разкол, а не защото ни харесват. Повярвайте ми - те не ни обичат”, казва той през ноември 2014 година пред вестник “Хюрриет”.

Президентските и парламентарните избори, които трябва да се проведат през юни, представляват най-голямото политическо предизвикателство за Ердоган, който е защитник на религиозната набожност. Той със сигурност ще се опита да удължи 20-годишното си управление на изборите, които ще решат не само кой ще ръководи Турция, но и как ще се управлява тя, накъде ще се развива икономиката є и каква роля може да играе за облекчаване на конфликта в Украйна и Близкия изток.

Страната преживява и редица дипломатически сблъсъци с регионалните сили Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел, както и противопоставяне с Гърция и Кипър за морските граници в Източното Средиземноморие, докато преди две години не променя курса си и не започва да търси сближаване с някои от съперниците си.

Закупуването на руски средства за противовъздушна отбрана от Ердоган предизвика санкции на САЩ срещу Анкара, а близостта му с президента Владимир Путин кара критиците да поставят под въпрос ангажимента на Турция към НАТО. Възраженията на Анкара срещу молбите за членство в НАТО на Швеция и Финландия също повишават напрежението.
Въпреки това Турция посредничи при сключването на сделката за износ на украинска пшеница, подчертавайки потенциалната роля на Ердоган в усилията за прекратяване на войната в Украйна.

Безспорно турският президент си е извоювал сериозен авторитет на международната политическа сцена. Днес Реджеп Ердоган е един от най-високопоставените политици в света, а страната му е сред световните влиятелни сили. Неотдавна един от съветниците му казва, че в Турция “никой друг не трябва да се занимава с политика, освен Ердоган. “Съдбата на страната е неотделима от съдбата на президента”, заявява друг негов симпатизант. Какво бъдеще очаква Турция и Реджеп Таип? Предстои да видим.

 

Турция е важен партньор

Българските мюсюлмани са мост на приятелство между България и Турция. Благодаря на  Реджеп Таип Ердоган  за отличната ни работа по миграционната политика. Турция е важен партньор за нас. Положихме големи усилия, за да поддържаме приятелските отношения между страните ни. Опазихме границите и не допуснахме натиск. Така ще остане и занапред. Добросъседството и диалогът са ключови за мира в региона.

Бойко Борисов, бивш министър-председател

 

Управлява много сложна част от света

Той управлява в много сложна част от света, и за да бъда честен, мога да кажа, че се справя много добре. Затова получава и високи оценки. На едно мнение сме относно развиването на турско-американските отношения върху здрава основа и задълбочаване на нашето сътрудничество. Трябва да отворим по подходящ начин нова страница в нашето трайно съюзничество. Той ми е приятел. Аз съм голям фен на Реджеп Ердоган, а разговорите с него винаги са чудесни и продуктивни. Що се отнася до гражданските свободи, нашата страна има достатъчно проблеми, че да се намесва в други държави, когато самите ние не знаем какво правим. А и се нуждаем от съюзници.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

 

Сънувах го преди да го срещна

Щом видях енергичния Реджеп и чух стихотворението, с което той развълнува публиката по време на конференция на Асоциацията на жените идеалистки, вече знаех, че това е мъжът от моите мечти. Всъщност аз го сънувах  още преди да го срещна и в съня си чувствах, че това е моят бъдещ съпруг. В началото моите роднини бяха против нашия брак, но сладкодумният ми ухажор успя да ги убеди. Неговата майка настоя на сватбата изцяло да си покрия лицето, за да не ме вижда никой, но аз се възпротивих и отказах да се подчиня. "Ще ти построя дворец от бял мрамор с над 100 стаи. Ще живееш като царица", обеща ми Реджеп и изпълни дадената дума. Днес аз съм неговият най-голям поддръжник в политическите му борби. 

Емине Ердоган, съпруга

Запален по футбола

Като тийнейджър бащата на Реджеп Ердоган му осигурява седмична издръжка от 2,5 турски лири, по-малко от един долар. С тях той купува пощенски картички и ги препродава. Продава също бутилки вода и симит на шофьори, заседнали в задръстванията. В младостта си бъдещият държавник играе полупрофесионален футбол в местен отбор. Фенербахче иска той да се прехвърли в клуба, но баща му го възпира. Стадионът на местния футболен клуб в района, където израства, Kaсъмпаша СК е кръстен на него. Като спомен от младостта си, посветена на футбола, Реджеп има белег на лицето си, благодарение на Хайри Улген, който днес е коментатор в телевизията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети