Робин Риана Фенти - Черната Мадона

Световноизвестната красавица Риана вече е най-богатата жена изпълнител в света. Според авторитетното списание „Форбс” барбадоската принцеса притежава състояние от около 600 милиона долара, с което задминава предишната носителка на титлата - кралицата на попа Мадона ($570 млн.), Селин Дион ($450 млн.) и Бионсе ($400 млн.). Въпреки че Риана е известна предимно с музиката си, нейното първо място в класацията се дължи предимно на партньорството є с френската компания за луксозни стоки LVMH (Moёt Hennessy - Louis Vuitton).

Робин Риана Фенти е родена на 20 февруари 1988 г. в Сейнт Майкъл, Барбадос, в бедно семейството на счетоводителка и складов надзорник в шивашка фабрика. Майка й е родом от Гвиана, а баща є е с барбадоско и ирландско потекло. Налагало є се да продава дрехи на улична сергия, за да изкарва пари. Прекъсва гимназиалното си обучение, за да преследва музикална кариера.

Талантът на Риана е забелязан от американския продуцент Иън Роджърс в родната є страна. Двамата се срещат през декември 2003 г. Той я кани в хотелската си стая, където тя изпълнила интерпретации на Emotion на Destiny’s Child и Hero на Марая Кери. Роджърс я харесва и я води в Ню Йорк, за да запише няколко демо песни.

Истинският откривател на Риана обаче е хип-хоп легендата Джей Зи. Именно той предлага договор на атрактивната певица с неговия лейбъл „Деф Джем Рекордингс”. Следващите три месеца тя прекарва в записване на дебютния є албум Music of the Sun (2005). Първата песен в кариерата на Риана (Pon de Replay) става факт на 22 август 2005 г. Парчето е огромен хит в над 15 страни, достигайки до второ място в класациите в САЩ. За съжаление продажбите на диска са повече от разочароващи. Публиката и музикални критици тогава предричат на певицата да потъне в забрава.

Месец след появата на Music of the Sun, Риана вече записва втори албум - A Girl Like Me (2006). Водещият сингъл SOS става първият лидер на певицата в американските класации. С втория си проект красавицата доказва, че има потенциал да се превърне в изпълнител с международна слава.

Големият пробив в кариерата на Риана обаче идва с третия є албум, който е и най-продаваният є до момента - Good Girl Gone Bad (2007). С драстична промяна във визията и експериментиране с денс елементи, тя покорява върхове, непознати до онзи момент за нея. Пилотният сингъл Umbrella, с участието на Джей Зи, достига №1 в над 10 страни, сред които САЩ и Великобритания. Песента носи на Риана и първата є награда „Грами”. В края на 2007 г. прави и безплатен концерт в София на площад „Батенберг”.

След грандиозен успех и на другите сингли от Good Girl Gone Bad, барбадоската принцеса решава да го преиздаде през следващата година, с няколко бонус песни, които също стават хитове (Таке А Bow, Disturbia).

В този период красавицата е на върха на кариерата си. Радва се и на щастлив личен живот с тогавашната є половинка, певеца Крис Браун. Всичко това до неприятната случка от началото на 2009 година. Риана трябва да участва в наградите „Грами”, но го отменя. Минути преди изпълнението Браун я пребива. След месеци прекарани в съда, на певеца е наложена присъда да не се доближава до Риана на по-малко от 10 метра. Заради този инцидент тя прекъсва кариерата си за кратко. В края на годината се завръща с албума Rated R, който съдържа песни, посветени на побоя. По-късно обаче двамата отново се сближават и дори записват дует за седмия албум на Риана - Unapologetic (2012).

Барбадоската перла се утвърждава като „абсолютен работохолик”. Всяка година издава нов албум с различно звучене и тотално променена визия. Работи с музикални легенди като Кание Уест, Пол Макартни, Еминем и Бритни Спиърс. След 2012-а прави пауза от малко над 3 години, преди появата на последния є до този момент музикален проект Anti. Тя е артиста с най-много дигитални продадени копия в историята на Америка, има 14 номер едно песни (по-малко единствено от Марая Кери с 18). По света тя се нарежда сред легендите в музикалния бизнес по продадени копия на песни, албуми и други проекти - над 250 милиона. Несравнимият є успех в музикално отношение и умението є да се „преобразява” с всеки нов албум печелят на Риана прозвището „Черната Мадона”.

От 2017 година до сега обаче музиката за изпълнителката на Only Girl остава на заден план. Тя напълно се отдава на бизнес начинанията си. Има своя марка козметика - Fenty Beauty By Rihanna, модна линия бельо Savage X Fenty By Rihanna и отскоро се превърна в първата чернокожа жена, която създаде модна къща съвместно с LVHM. Обвързана е от няколко години с арабския милиардер Хасан, но избягват да се показват публично заедно.

 

Наема остров за новия си албум

Преди няколко дни британски медии разпространиха новината, че Риана е наела цял остров в Есекс, на който да записва новия си албум. Става дума за остров Осеа, собственост на музикалния продуцент Найджъл Фрийда. Малкото парче земя - едва 1,5 кв. км - е популярно с това, че и други артисти са го наемали в миналото, тъй като е много уединено и им позволява да се концентрират повече над работата си. Все още не е ясно кога ще излезе деветият й албум.

 

За нея

Мразя се за побоя

След като й признах, че съм є изневерил, връзката ни започна да се разпада. На нея не є пукаше за мен, просто не можа повече да ми се довери повече. Постоянно се карахме - и вербално, и физически. Тя ме удряше и аз є отвръщах, но това изобщо не е нормално. И не трябва да се случва. До ден днешен се мразя за това, което є причиних и тази случка ще ме преследва до края на живота ми.

Крис Браун, певец и бивша половинка на Риана

 

Риана е невероятна

Риана е невероятна. Страхотен човек и професионалист. Всичко, до което се докосне, става хит. Хората мислят и двама ни за малко „луди” и според мен това е причината да ни се получават толкова добре съвместните проекти.

Еминем, рапър

 

Изглежда по-добре на живо

Обожавам Риана! Смятам, че тя е един от най-талантливите, красиви, елегантни изпълнители. Перфектна е в създаването на шоу. Срещала съм я няколко пъти на партита и повярвайте ми като ви казвам, Риана винаги е в центъра на купона. Тя е един от тези хора, които изглеждат дори по-добре на живо, отколкото на снимки, във видеоклипове или по телевизията.

София Вергара, актриса

 

Винаги ще я обичам и подкрепям

Риана прави това, което никой друг в музикалната индустрия не може - успешна е, без да влиза в роли, а е себе си. Тя покорява върхове и побеждава конкуренцията, оставайки същото момиче от Барбадос, заобиколена със същите приятели от детството, говорейки със същия акцент и без да влага излишна енергия в маловажни неща. Тя е страхотно момиче, имахме си нашите отношения, които вече приключиха. Винаги ще я обичам и ще я подкрепям.

Дрейк, хип-хоп изпълнител

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети