Росен Желязков - Рокаджията

Коалиционният съвет на управляващите обяви вчера номинацията на Росен Желязков за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тези дни се очаква кандидатурата му да бъде гласувана от парламента.

Властта пак опря до Росен Желязков – настоящия председател на Комисията за регулиране на съобщенията. Когато премиерът реши да освободи трима министри след ужасната трагедия с автобус миналия месец, при която край Своге загинаха 17 човека, мястото на транспортния министър остана празно. Номинираният за поста Александър Манолев реши да оттегли кандидатурата си и на хоризонта се появи Росен Желязков. Колкото познат, толкова и непознат.

Всъщност, за него от години се твърди, че е един от най-приближените до премиера Борисов. А самият Желязков се прочу съвсем неочаквано с така наречената “Костинбродска афера с бюлетините”. Хората обаче продължават да свързват името му именно с този случай на схема за изборна измама за парламентарните избори през 2013 година, когато той е и единственият обвиняем. Тогава в деня за размисъл преди вота гръмна съобщение за готвена изборна измама – в печатницата в Костинброд са отпечатани 400 хиляди бюлетини над разрешените по закон. Те били разпределени за няколко града. Печатницата “Мултипринт” е частна и в нея основен съдружник е общински съветник от ГЕРБ. Прокуратурата повдига обвинение за престъпление по служба на Росен Желязков, по онова време главен секретар на служебното правителство, заради неупражнен контрол от негова страна. Две години по-късно съдът доказа, че аферата не е негова и че той не е отговорен за липса на контрол. Но му лепнаха прозвището “Костинбродския”.

Желязков се оказа в центъра на още един шумен скандал, който Реформаторският блок вдигна на Борисов през 2016 г., когато управляваха заедно. Тогава той е номиниран за председател на Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки ласкавата атестация от страна на управляващата партия, и независимо, че четирите парламентарни групи на мнозинството (без хората на Радан Кънев) застанаха зад него, т.е. изборът му беше сигурен, Желязков се отказа да се състезава със себе си. След като не се появи друг кандидат за председател, той реши да защити името си от сплетните на ДСБ, както и авторитета на КЗК, и се оттегли. Никога през годините за него не се е чуло да е в схеми и скандали.

Мнозина обаче не познават Росен Желязков. И това е обяснимо. Той е човек, който никога не е обичал да застава под прожекторите и винаги е странял от публичността. Реакцията му не е като на политик, а като на технократ, на когото драматичният изказ не му е в кръвта. Той остава встрани без да упреква когото и да било. И това винаги се оказва печеливш ход.

А цялата кариера на 50-годишния Желязков е изградена в областта на правото, IT-технологиите, модерното административно управление. Повече от 20 години той работи в администрацията. Преди да стъпи в Столичната община, откъдето тръгва публичната му кариера, шест години е бил адвокат. Както и зам.-кмет на “Лозенец”, а също и най-младият кметски наместник на централния столичен район “Средец”. Започва там като юрисконсулт още по времето на столичния кмет Александър Янчулев - през 1993 г., веднага след като завършва право в СУ “Св. Климент Охридски”. Тогава се е явявал по множество дела, и то в периода на най-усилената реституция.

В общинската администрация Желязков е работил с няколко кметове на столицата – започва при Стефан Софиянски, а после продължава и с Бойко Борисов, работи и с Минко Герджиков. В първия мандат на Борисов на “Дондуков” 1 е вече главен секретар на Министерския съвет, а после съветник на министър-председателя по правните въпроси. Премиерът дори го определи като “брилянтен юрист” - нетипичен за него суперлатив.

В биографията на Желязков е записано, че в различни периоди е бил председател на Управителния съвет на Института по публична администрация, член на Надзорния съвет на Общинската агенция за приватизация и инвестиции, а също представител на България в борда на директорите на Европейския институт по публична администрация в Маастрихт. Като такъв е отговарял за публичната администрация в Маастрихт.

Родовата история на Росен Желязков е доста интересна и той истински се гордее с нея. Оказва се, че дядо му по майчина линия Георги Киряков е чепеларец, потомък на Капитан Петко войвода. Прадядо му по майчина линия - Сава, пък е с патриотска кръв – той изколил като в екшън целия граничен пункт от 7-8 души със сабя с голи ръце. Другият му дядо, по бащина линия, пък е бил свещеник до 1944 г., след което се мести в София. Баща му е бил учител в Смолян, където в местната гимназия се запознава и залюбва с майка му, която е още ученичка.

Росен е възпитаник на испанската гимназия в столицата. Избира я пред английската заради... китарата. Понеже там учел приятелят му Бобо - музикант по душа, а днес продуцент и композитор, познат като бивш съпруг на певицата и модна дизайнерка Есил Дюран. Още в 6-и клас Бобо го научил да опъва жиците, рокът е в кръвта му. Сега Росен си свири вкъщи – самият той е споделял, че във всяка стая има по една китара.

 

Превежда на партизани във ВМА

Част от втората година в казармата Росен прекарва в учебния отдел на Военна болница като преводач от испански Тогава там се лекуват партизани от Никарагуа. През 1988-1989 г. с чартъри от Латинска Америка карат ранени бойци от войната там – сред тях има деца, момчета по на 16-20 години. Болницата буквално миришела на марихуана, защото те си носели пособия, разказвал е Росен през годините. Като знаещ испански той бил единственият контакт с персонала. Дори голяма част от опериращите екипи го смятали за техен колега, налагало му се и да присъства на тежки операции.

 

За него

Той е технократ

Росен Желязков е предложен за министър на транспорта, защото той е технократ, запознат е много добре запознат с информационните технологии, а това е много важно за съставяне на електронно правителство.

Волен Сидеров, лидер на “Атака”

 

През 2016 г. реши да не оглави КЗК

Ако Росен Желязков се съгласи, отново ще бъде номиниран за шеф на КЗК… Не съм водил разговори с Желязков след неговото решение, но това което прочетох по медиите е, че той е единственият кандидат и някой предрешава какъв ще бъде изборът и прочие заключения, които не са редни и правилни… Решението бе изцяло на Желязков, с което комисията трябва да се съобрази.

Цветан Цветанов, 10. 03. 2016 г., по повод отказа на Желязков да оглави КЗК

 

Не съм твърдяла, че Желязков е виновен

Съдът каза, че Росен Желязков не е виновен. Аз никога не съм твърдяла, че Росен Желязков е виновен. Продължавам да твърдя, че има опити за подмяна на изборите. Дали прокуратурата е повдигнала обвинения или не - това е проблем на прокуратурата. Аз съм абсолютно убедена, че с бюлетини на избори редовно се злоупотребяваше. Включително, ако следихте процеса, самият Росен Желязков пред съда каза “доволен съм, че благодарение на този случай беше променен законът”, защото законът даваше огромни възможности за злоупотреба и изборни манипулации.

Мая Манолова, бивш депутат от БСП, през май 2015 г.

Коментари

Задължително поле