Продължаваме с още две изкушаващи рецепти от майстора в кухнята на „Зодиак“ тази седмица. Главният готвач на IL MONDO bar&dinner Мариян Колев ви представя още от любимите рецепти на своите гости и ви показва как сами можете да си ги приготвите у дома.
Воден от мотото си „Клиентът винаги е прав, дори когато е седнал“, младият кулинар днес обръща специално внимание и на любителите на сладкишите. Започваме обаче първо с лека салата!
Салта айсберг с чипс от хамон, сухари и лек йогурт дресинг
Необходими продукти за 4 порции:
айсберг 1 бр.
хамон 5-6 листа
франзела 1 бр.
пармезан 30 г
сушен домат 10 бр.
орехи 50 г
За дресинга:
заквасена сметана 60 г
кисело мляко 60 г
майонеза 40 г
синьо сирене 30 г
сол
зехтин
Начин на приготвяне:
Нарязваме франзелата на тънки резени и ги печем на 150 градуса около 15 мин., след което леко поръсваме със ситно настърган пармезан и печем още 2 мин.
В друга тавичка, на дъното на която сме сложили хартия за печене, подреждаме листата хамон и печем около 6-8 мин. на 150 градуса ( целта е да изсъхне и се превърне в чипс)
За дресинга: смесваме всички съставки и разбиваме добре с пасатор.
В голяма купа накъсваме на едро айсберга, прибавяме сушените домати, орехите и овкусяваме с дресинга. Сервираме, като аранжираме всяка салата с няколко начупени парченца хамон и брускетите с пармезан.
Съвет: добре е чипсът и брускетите да се направят по-рано, така че при сервиране да са изстинали и изсъхнали достатъчно добре.
Морковен сладкиш с годжи бери и заквасена сметана
Необходими продукти за 10 порции:
За блата:
яйца 5 бр.
брашно 1 ч.ч.
захар 1 ч.ч.
олио 100 мл
хлебна сода 1 ч.л.
бакпулвер Ѕ пакетче
джинджифил корен 1 малко кубче
канела 1 ч.л.
моркови 300 г
стафиди 50 г
орехи 50 г
кора от 1 лимон
кора от 1 лайм
За крема
маскарпоне 300 г
заквасена сметана 300 г
пудра захар 150 г
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер продуктите за блата, като накрая прибавим настърганите на едро моркови, орехи и стафиди. Печем в намаслена тавичка на 160 градуса около 35-40 мин. След изпичане оставяме да изстине и разрязваме на два блата. В купа разбиваме продуктите за крема до получаване на гъст консистенция. Разделяме го на две, като едната част е между двата блата. Другата част поставяме в пош и декорираме, като правим малки целувки плътно една до друга по цялата повърхност.
Декорираме, като поръсим с няколко плода годжи бери, фино настърган бял шоколад и листа прясна мента.