Гражданската авиация по света изпитва остър недостиг на пилоти

Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Ана Бърнабич: Сърбия не трябва да забравя жертвите на натовските удари

Саудитска Арабия иска минимална цена на петрола от 70 долара за барел

САЩ с нови санкции срещу Иран

Нулев прием в 9 ВУЗ-а по икономика и туризъм

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Свинските ребърца се топят в устата

Свинските гърди и ребърцата са едни от най-вкусните части на прасето, стига да са приготвени добре – през зимата най-често на фурна или на тиган, през лятото – на скара. За овкусяването им се използва марината, в която месото трябва да престои поне 2-3 часа на хладно – колкото повече, толкова по-добре. За нея могат да се използват соев сос, мед, горчица, червено вино, чесън, черен пипер, индийско орехче, канела и други екзотични подправки, ако ги обичате. Не забравяйте, че докато се пече, месото трябва често да се полива с отделения сос, за да не се изсуши.

Чорба със свински гърди

Необходими продукти:
300 г свински гърди
5-6 картофа
1 морков
2 с.л. олио
1 каф. л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол
магданоз

Начин на приготвяне:
Първо се сваряват гърдите за около 40 мин. След това се запържва ситно нарязаният лук в сгорещено олио. Добавя се към гърдите. Нарязват се картофите на едри кубчета, морковът – също, и се добавят. Следват червен пипер и брашно, предварително разтворено в малко вода. Долива се гореща вода и се слага сух магданоз. Оставя се да ври още около 30 мин.


Ребърца на фурна

Необходими продукти:
1 кг свински гърди с ребрата
0,5 л бира
соев сос
малко олио
червен пипер
черен пипер
1 с.л. мед /по желание за екзотичен вкус/

Начин на приготвяне:
Намазваме дъното на тавата с мъничко мазнина. Нарязваме ребърцата по дължина, намазваме ги едно по едно с червен пипер и соев сос и подреждаме в тавата. Поръсваме черен пипер и ги заливаме с бирата. Тук е моментът да добавим и разтворената лъжица мед с малко вода. Така приготвени оставяме ребърцата да постоят час-два. Когато дойде времето за приготвяне на ястието, загряваме фурната на 200 градуса, покриваме тавата с алуминиево фолио и я поставяме да се пече около 1 час. След това отстраняваме фолиото – гърдичките вече много добре ще са се задушили. Оставяме ги да се запекат добре, за да получат така харесваната хрупкавина.

Задушени сладки ребърца

Необходими продукти:
600 г свински ребъца
2-3 с.л. мед
2 с.л. кетчуп
1 с.л. соев сос

Начин на приготвяне:
Смесваме меда, кетчупа и соевия сос и слагаме вътре ребърцата. Разбъркваме, за да може сместа да покрие навсякъде месото. Оставяме да престои 1 час. В добре нагорещен тиган с капак сипваме малко олио и слагаме маринованите ребърца. Доливаме малко вода, за да могат да се задушат, и покриваме с капака. Тъй като маринатата е сладка, ребърцата се обръщат често, за да не се „захване“ медът и да загори. При всяко обръщане намазваме горната страна на месцата с марината и доливаме по малко вода, без да ги покриваме.

Свински ребра с картофи в плик

Необходими продукти:
1 кг свински ребра
1-2 ч.л. мед
1-2 ч.л. къри
1-2 ч.л. горчица
5-6 скилидки чесън
2-3 с.л. соев сос
червен пипер
черен пипер
сол
1 кг картофи

Начин на приготвяне:
Чесънът се обелва и стрива в хаванче, след което в малка купичка се обърква заедно с меда и подправките. В приготвената марината се овалва месото и се оставя в хладилника поне за 2-3 часа. Така овкусените ребра се отцеждат от маринатата и се слагат в специален плик за печене. Пликът се слага в тавичка, затваря се, надупчва се на няколко места, за да може да диша месото, и се пъха в загрята на 180-200 градуса фурна. Докато се пекат ребрата, картофите се обелват и нарязват на кубчета. Поръсват се с малко мазнина и подправки на вкус – сол, черен пипер, червен пипер, мащерка, риган и пр. Овалват се добре в мазнината и подправките. След около 1-1,5 часа пликът внимателно се разтваря и при месото се добавят картофите. Пликът отново се затваря и ястието се допича още около час, докато станат готови картофите.

Руло от свински гърди в марината

Необходими продукти:
1,5 кг свински гърди
1/2 ч.л. черен пипер, млян

За маринатата
5 с.л. соев сос
3 с.л. мед
2 с.л. червено вино
2 с.л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Върху свинските гърди се правят разрези. В разрезите се слага по малко от черния пипер. В купа се смесват соевият сос, виното и балсамовият оцет. С тази смес се намазва месото. Гърдите се навиват на руло и се стягат с конец. Оставят се в хладилника за 12 часа. В тава, постлана с фолио, се слага месото и се пече час и половина. В останалата марината се добавя медът. Петнадесет минути преди да се извади месото от фурната, се маже на всеки 5 минути с маринатата. Вади се от фурната и се охлажда. Сервира се, нарязано на тънки филийки.

Ребърца с портокали и мед

Необходими продукти:
500 г свински ребърца
2 портокала
2 с.л. мед
3-4 скилидки чесън
1/4 ч.л. пресен настърган джинджифил
сол
черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
Изцедете сока от портокалите и към него добавете меда. Разбъркайте добре и мариновайте ребърцата за около 1 час. Налейте малко олио в тава и подредете ребърцата, налейте и маринатата, посолете и подправете с черен пипер, добавете пресования чесън и джинджифила, разбъркайте. По желание добавете и резени портокали. Изпечете във фурна на 200 градуса до готовност. По същата рецепта, но без джинджифил, могат да се приготвят и пилешки крилца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.