Свинските ребърца се топят в устата

Свинските гърди и ребърцата са едни от най-вкусните части на прасето, стига да са приготвени добре – през зимата най-често на фурна или на тиган, през лятото – на скара. За овкусяването им се използва марината, в която месото трябва да престои поне 2-3 часа на хладно – колкото повече, толкова по-добре. За нея могат да се използват соев сос, мед, горчица, червено вино, чесън, черен пипер, индийско орехче, канела и други екзотични подправки, ако ги обичате. Не забравяйте, че докато се пече, месото трябва често да се полива с отделения сос, за да не се изсуши.

Чорба със свински гърди

Необходими продукти:
300 г свински гърди
5-6 картофа
1 морков
2 с.л. олио
1 каф. л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол
магданоз

Начин на приготвяне:
Първо се сваряват гърдите за около 40 мин. След това се запържва ситно нарязаният лук в сгорещено олио. Добавя се към гърдите. Нарязват се картофите на едри кубчета, морковът – също, и се добавят. Следват червен пипер и брашно, предварително разтворено в малко вода. Долива се гореща вода и се слага сух магданоз. Оставя се да ври още около 30 мин.


Ребърца на фурна

Необходими продукти:
1 кг свински гърди с ребрата
0,5 л бира
соев сос
малко олио
червен пипер
черен пипер
1 с.л. мед /по желание за екзотичен вкус/

Начин на приготвяне:
Намазваме дъното на тавата с мъничко мазнина. Нарязваме ребърцата по дължина, намазваме ги едно по едно с червен пипер и соев сос и подреждаме в тавата. Поръсваме черен пипер и ги заливаме с бирата. Тук е моментът да добавим и разтворената лъжица мед с малко вода. Така приготвени оставяме ребърцата да постоят час-два. Когато дойде времето за приготвяне на ястието, загряваме фурната на 200 градуса, покриваме тавата с алуминиево фолио и я поставяме да се пече около 1 час. След това отстраняваме фолиото – гърдичките вече много добре ще са се задушили. Оставяме ги да се запекат добре, за да получат така харесваната хрупкавина.

Задушени сладки ребърца

Необходими продукти:
600 г свински ребъца
2-3 с.л. мед
2 с.л. кетчуп
1 с.л. соев сос

Начин на приготвяне:
Смесваме меда, кетчупа и соевия сос и слагаме вътре ребърцата. Разбъркваме, за да може сместа да покрие навсякъде месото. Оставяме да престои 1 час. В добре нагорещен тиган с капак сипваме малко олио и слагаме маринованите ребърца. Доливаме малко вода, за да могат да се задушат, и покриваме с капака. Тъй като маринатата е сладка, ребърцата се обръщат често, за да не се „захване“ медът и да загори. При всяко обръщане намазваме горната страна на месцата с марината и доливаме по малко вода, без да ги покриваме.

Свински ребра с картофи в плик

Необходими продукти:
1 кг свински ребра
1-2 ч.л. мед
1-2 ч.л. къри
1-2 ч.л. горчица
5-6 скилидки чесън
2-3 с.л. соев сос
червен пипер
черен пипер
сол
1 кг картофи

Начин на приготвяне:
Чесънът се обелва и стрива в хаванче, след което в малка купичка се обърква заедно с меда и подправките. В приготвената марината се овалва месото и се оставя в хладилника поне за 2-3 часа. Така овкусените ребра се отцеждат от маринатата и се слагат в специален плик за печене. Пликът се слага в тавичка, затваря се, надупчва се на няколко места, за да може да диша месото, и се пъха в загрята на 180-200 градуса фурна. Докато се пекат ребрата, картофите се обелват и нарязват на кубчета. Поръсват се с малко мазнина и подправки на вкус – сол, черен пипер, червен пипер, мащерка, риган и пр. Овалват се добре в мазнината и подправките. След около 1-1,5 часа пликът внимателно се разтваря и при месото се добавят картофите. Пликът отново се затваря и ястието се допича още около час, докато станат готови картофите.

Руло от свински гърди в марината

Необходими продукти:
1,5 кг свински гърди
1/2 ч.л. черен пипер, млян

За маринатата
5 с.л. соев сос
3 с.л. мед
2 с.л. червено вино
2 с.л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Върху свинските гърди се правят разрези. В разрезите се слага по малко от черния пипер. В купа се смесват соевият сос, виното и балсамовият оцет. С тази смес се намазва месото. Гърдите се навиват на руло и се стягат с конец. Оставят се в хладилника за 12 часа. В тава, постлана с фолио, се слага месото и се пече час и половина. В останалата марината се добавя медът. Петнадесет минути преди да се извади месото от фурната, се маже на всеки 5 минути с маринатата. Вади се от фурната и се охлажда. Сервира се, нарязано на тънки филийки.

Ребърца с портокали и мед

Необходими продукти:
500 г свински ребърца
2 портокала
2 с.л. мед
3-4 скилидки чесън
1/4 ч.л. пресен настърган джинджифил
сол
черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
Изцедете сока от портокалите и към него добавете меда. Разбъркайте добре и мариновайте ребърцата за около 1 час. Налейте малко олио в тава и подредете ребърцата, налейте и маринатата, посолете и подправете с черен пипер, добавете пресования чесън и джинджифила, разбъркайте. По желание добавете и резени портокали. Изпечете във фурна на 200 градуса до готовност. По същата рецепта, но без джинджифил, могат да се приготвят и пилешки крилца.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.