Сексът е бил по-качествен при комунизма

Жените зад Желязната завеса имали два пъти повече оргазми

Хората на Запад асоциират комунизма със забрани, сива бетонна архитектура, опашки пред магазините и поголовно следене на гражданите. Макар голяма част от този стереотип да е верен, той не представя цялата картина на живота зад Желязната завеса. Жените в Източния блок се радваха на множество права и привилегии, непознати в либералните демокрации по онова време, сред които: солидни държавни инвестиции в образованието и квалификацията им, пълноправно включване в работната сила, дълги отпуски за отглеждане на децата и гарантирана безплатна детска градина. Те обаче имаха още едно преимущество: по-хубав секс. Това твърди в „Ню Йорк таймс” американският антрополог Кристин Годсии, професор по руски и източноевропейски изследвания в университета на Пенсилвания.

Социологическо проучване, в което участват германки след Обединението през 1990 г. открива, че „източните” жени са имали два пъти повече оргазми от „западните”. Изследователите останали изненадани от тази диспропорция, тъй като жените в ГДР трябвало да работят наравно с мъжете и в същото време да въртят домакинството, докато западногерманките си стояли у дома, където задълженията им били облекчени от множество машини и устройства, осигурени от процъфтяващата капиталистическа икономика. Те обаче имали по-малко и не толкова удовлетворяващ секс.

Авторката описва разговора си с 65-годишната българка Ана Дурчева, живяла 43 години в комунистическа Народна република България, която е категорична, че свободният пазар е увредил способността ни да развиваме здрави любовни отношения. „Определено някои от нещата по онова време бяха лоши, но животът ми бе пълен с романтика. След развода имах сигурна работа и заплата, и бях независима от чужда подкрепа. Можех да правя каквото си поискам”, разказва българката, която била принудена сама да отглежда детето си. Дурчева обаче е категорична, че животът й преди 89-та е бил по-удовлетворяващ от стресираното съществуване, което 40-годишната й дъщеря води днес. „Всичко, което тя прави е работа и пак работа. Когато вечер се прибере у дома е твърде уморена, за да бъде със съпруга си. Но това няма значение, защото и той е уморен. Сядат заедно пред телевизора като зомбита. Когато аз бях на нейните години, се забавлявахме повече”.

Недостигът на работна сила след Втората световна война мотивира и комунистическите правителства да разработят програми за еманципиране на нежния пол, които включват и изследвания на неговата сексуалност. През 50-те години в Чехословакия се изследват тайните на женския оргазъм, провеждат се научни конференции по темата и се налага изводът, че равенството между двата пола е ключов компонент за постигане на удовлетворение при дамите. Учените дори твърдят, че за по-добър секс мъжете трябва да поемат част от домакинските задължения и грижата за децата. „Дори най-изкусната стимулация не гарантира удоволствие, ако жената е стресирана, преуморена или се тревожи за своето бъдеще и финансова стабилност”, заключава полската психологическа школа.

Въпреки че комунистите не успяват напълно да реформират трудовата сегрегация и битовата патриархалност, жените в Източния блок имат значителна степен на самодостатъчност, която малко техни посестрими на Запад можеха да си представят. Държавата подсигурява основните им нужди, а страни като България, Полша, Унгария и Източна Унгария инвестират значителни ресурси в подкрепа на вдовиците, разведените и самотните майки. С изключение на Румъния и СССР, повечето социалистически държави гарантират достъп до сексуално образование и аборт.

„Народната република ми даде личната свобода. Демокрацията отне част от нея”, казва Ана Дурчева.

Проф. д-р Станка Маркова, сексолог:

Младите момчета се комплексират още по време на пубертета

 

При социализма жените бяха по-удовлетворени, защото не се притесняваха, че ще останат без работа, нямаше го този хъс обезателно да работиш на пълни обороти. Всички недъзи на т.нар. свободен пазар дават много сериозно отражение и върху мъжкото самочувствие. Мъжете вече са неспособни да доставят такава наслада на партньорките си. Младите момчета се комплексират още по време на пубертета от порнографията. Впоследствие много от тях търсят сексуални отношения с по-възрастни жени, защото имат някакъв комплекс.

Навремето жените работеха в колективи, влюбваха се и се женеха по любов. Сметкаджийските бракове бяха рядкост, имаше разводи и изневери, но всичко ставаше по любов. Нямаше анорексия, нито този модел на слабата жена, който ни се показва днес от телевизията. Нямаше я манията по диетите.

Д-р Анелия Тренчева, семеен психотерапевт:

Мъжете и жените не са равни -

това е стара формулировка

Жените генетично са по-тревожни от мъжете, а за добър секс жената трябва да премахне тази тревожност. Едно време като цяло животът беше по-спокоен и сексът, който имахме, беше по-качествен от този на съвременните жени, които съществуват в условия на социална несигурност и им се налага да се справят с много по-високи нива на стрес и тревожност.

Вярването, че мъжете и жените са равни, е характерно за модернизма, но то е стара формулировка. Не сме равни, толкова сме различни, че е невъзможно двата пола да бъдат описани в една терминология.

През 50-те и 60-те години тази идея е била прогресивна. През 2017 година обаче да говорим за закони за равенството е безсмислица – трябва ни закон за различието. Функциите на женското и мъжкото тяло са различни – те оформят различно поведение и различни нужди.

Коментари

Задължително поле