Слагат видеокамери и в детските градини в София

Столичната община започва работа по поставянето на видеонаблюдение във всички детски ясли в София. След това поетапно ще бъдат монтирани камери и в яслените групи в общинските детските градини, съобщи пред „Труд“ зам.-кметът на София по финанси Дончо Барбалов.

„Първо ще заработи видеонаблюдението в 24-те ясли в София, които се посещават от около 2400 деца. На следващ етап това ще се прави и в над 100 ОДЗ-та, в които има голям брой яслени групи“, поясни Барбалов.

Той обясни, че се предвижда камери да бъдат поставени в спалните и помещенията за игра и хранене.

Записите ще се пазят 30 дни, като при съмнение за проблем или насилие директорите заедно с родителите ще могат да изгледат записите. По думите целта на мярката е най-вече да се даде спокойствие за безопасността на малките деца и спазването на правилата.

„Все още няма разчети колко би струвало видеонаблюдението, но се надяваме да стане реалност в кратък срок. Възможно най-скоро да организираме тръжна процедура и ще имаме повече яснота“, обясни още Дончо Барбалов.

Пред вестника зам.-кметът посочи, че вчера вече е провел среща с директорката на 35-а детска ясла, която засега е единствената с вече действаща система за видеонаблюдение, за да обменят опит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България