Търговец закла жена си и опита да се гръмне (обзор) Споделял с приятели, че жена му има любовник и ще я убие

Шефът на кризисния щаб: От днес пътниците от Италия и Китай ще попълват анкета с лични данни В момента у нас има 10-12 човека, които са под наблюдение, каза Мутафчийски

Първи заразен с коронавирус в Швейцария

Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе утре в Александруполис

Блокираната българка в хотел в Тенерифе: Не ни разрешават да излизаме

До 10 000 лв. ще струват на общините всеки километър път без винетка

Унищожиха невзривен боеприпас, открит край Ямбол

ВАР още от старта на идния сезон

Осъдиха 80-годишна варненка за телефонни измами Баба Веселинка паднала в капана след опит да прибере пари от прокурор

Стопанската академия е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия Той е за магистърска програма по митнически контрол

Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Превозвачите връщат наети устройства за тола след три месеца Прекратяват контактите по-рано при промяна в собствеността на камиона или автобуса

Външно потвърди: Българско семейство е под карантина в хотел в Тенерифе, в контакт с тях сме

8 ученици от Кърджали се прибират по спешност от Италия заради коронавируса

Българска асоциация на заведенията опроверга Борис Бонев за незаконно строителство на „Витошка“

Станимир Трифонов – Диригентът

Точно преди 30 години, на 8-и май 1988 г., в кино “Полтава” във Велико Търново е премиерата на документалния филм “До утре… четири портрета и един спомен”. Лентата прави фурор. След това го показват във Варна, при същия успех. Следва прожекция и в Бургас, но изненадващо тя е отменена. Режисьор на лентата е 30-годишният Станимир Трифонов. Вчера той навърши 2 Х 30.

Филмът “До утре… четири портрета и един спомен” трябва да се разпространява в цялата страна, вече са направени 28 копия за 28-те окръга. Преди националната премиера в понеделник, в Дома на киното трябва да се направи прожекция за журналистите, а след това и пресконференция.

Шлиферите на ДС обаче застават на вратите, не пускат никого и тогава става безнадеждно ясно, че филмът е окончателно забранен. Интересен факт е, че лентата е финансирана и с пари от ДКМС (младежката организация на БКП), с идеята че трябва “да бъде в духа на Перестройката”. За режисьора следва и доза неприятности, но както и героите във филма, никой не очаква, че само след година и половина всичко ще се промени.

“До утре…” разказва историята на четирима младежи, с различни виждания за света – момче от милиционерското училище в Пазарджик, отличничка от Класическата гимназия, хеви-метъл, хипар и бунтар от 60-те. Хора, които разказват как виждат живота си днес и какво очакват от утре. Интересното е, че започва с онзи прословут фестивал на ъндърграунд групите през 88-а в Летния театър. Концертът е организиран за нуждите на филма от екипа и по заръка на Комсомола. По едно време властта се усеща, че нещо не е както трябва, но вече е късно и не посмява да отмени концерта.

Та, какво са очаквали героите от филма и самият режисьор от утрешния ден преди 30 години?

“Те си го представяха точно такъв, какъвто не стана. Аз също”, казва Трифонов. Режисьорът е роден във Велико Търново. Завършва езикова гимназия, а след това българска филология във ВТУ “Кирил и Методий”. През 1986-а режисура във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” при Димитър Пунев и още същата година започва работа в БНТ, като режисьор на документални филми и детски предавания. Година по-късно се прехвърля в киностудио “Време”, с която е свързана голяма част от живота му – твори там, става й художествен директор. Между 2002 и 2008 като шеф на киностудията успява да продуцира повече от 80 документални и 10 игрални филма, които печелят десетки награди. Но това е сухата информация.

Филмите, в които е замесен, едва се поместват в двайсетина страници. Неговата сила в документалното кино е помрачена, след като се захваща със сериала “Хайка за вълци” по романа на Ивайло Петров. Тогава става ясно, че игралното кино губи без него и той раздвоява таланта си между двата жанра. Дебютът му с “Изпепеляване” по сценарий на Йордан де Мео и с оператор Емил Христов му носят и голямата награда на българското кино – “Златна роза”.

Следват “Стъклената река” по романа на Емил Андреев и сериалът, който най-много обича – “На границата”, по военните разкази на Йордан Йовков и сценарий на Дими Стоянович.

Трийсет години след “До утре…” животът пак е такъв, какъвто не сме го мислили. Битката на държавата срещу културата продължава, така като е било от както има държава и култура, споделя Станимир. И то как да е, след като държавата не изпълнява собствения си закон за кино и всяка година все повече реже парите, а от трохите, които подхвърля на творците, пораждат междуособици с мрачни последици. Слава богу, че държавата няма как да победи.

“Научих от един оператор, че снимането на сватби днес достига до 15 хил. евро за дронове, кранчета, осветления, фойерверки. Продуцират си филмчета, че пушек се вдига. Жалко, че като се развеждат, не правят втори сезон… Да имат работа колегите”. Факт.

Трийсет години по-късно дали това е пътят?

“Аз съм неизтребим оптимист. При всички криволичения, гадости, при всичкия метанов, спарен въздух от блатото… тази е посоката. Няма друга. Да това, което се случва днес не е мечтата ми, не е моето време, но то е несъпоставимо, с онова, което беше. Него дори не искам да го живея в сънищата си, ако изключим младостта си.”

В едно интервю за “Труд” преди време Трифонов споделя и отношението си към онова време.

“Мразя комунизма, но обичам детството и младостта си в него. Умирам за детството си, за баба и дядо, които ме отгледаха в Елена, за прахоляците и пушиляците. За мотопеда “Балкан”. За него продължавам да твърдя, че е генетически боклук, гадно сбъркано произведение, което ме изпълва с умиление към собственото ми юношество. А иначе е уникален боклук… Чрез филмовите си занимания съм разчистил взаимоотношенията си с миналото.”

Слава богу не е разчистил взаимоотношенията си с бъдещето, защото му предстои заснемането на нов игрален филм, както и да продуцира един дебют. Дано.

 

Почит към приятел

На английски director означава едновременно и “режисьор” и “диригент”. Станимир съчетава в себе си любовта към киното с любовта към музиката. На 14 май, когато бе рожденият ден на режисьора, той предпочете да покани приятели и почитатели на великия наш филмов композитор Божидар Петков, с когото работи в няколко проекта, на прожекция на филма “Изпепеляване” в кино “Одеон”. По лоша ирония на съдбата Петков почина точно преди 3 години, на рождения ден на режисьора. Божидар е автор на музиката на повече от 90 игрални филма… и не само.

 

За него

Да направи много нови неща

Снимал съм в “Стъклената река” с него и мога веднага да кажа, че съм много доволен от неговия начин на работа. Пожелавам му да е жив и здрав, да продължава да мечтае и да прави кино. Това е мечтата на всеки творец да може и да продължи да работи на 60 години – нищо не са! Да направи много нови и интересни неща. Той е много отговорен и съвестен човек, с желание си върши работата.

Проф. Стефан Данаилов

 

Един от най-важните хора за мен

Станимир е изумителен човек и в моя актьорски път е един от най-важните хора, с които съм се срещал. С него направих първите си големи крачки в киното, първата си голяма роля – в “Изпепеляване” и това никога няма да го забравя. Той ми даде един летящ старт. Дълго време чаках възможност да мога да направя такава роля и той ми даде шанс. Той беше и причината да направя режисьорския си дебют. Станимир наистина обича актьорите и много лесно се работи с него.

Стефан Вълдобрев, композитор, актьор

 

Свързва ни „изпепеляваща“ среща

Със Станимир Трифонов ме свързва една “изпепеляваща” кино среща. Работихме изключително приятно и “любовно” и много удовлетворително. Мога да кажа, че с него направих една от най-добрите си роли в киното. Много съм му благодарна за неговата покана и искрено се надявам да се срещаме и занапред в киното. Пожелавам му да запази ентусиазма и младия си дух, обичта към актьорите и да бъде здрав най-вече.

Параскева Джукелова, актриса

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Една история за това как съм върнал съпруга си. Моят свят и животът ми се завръщат! След една година на счупени отношения съпругът ми ме уведоми за причините. Чувствах се, че животът ми е на път да свърши, почти се самоубих, бях емоционално настроен от много дълго време. (Благодарение на един магьосник, наречен NHAGA), когото срещнах онлайн. Един верен ден, докато плават през интернет, съм свидетел на свидетелството на тази велика жена. Някои хора свидетелстват, че тя е върнала своето бивш гадже, някои признават, че тя възстановява матката, изцелява рак и други болести, някои признават, че може да хвърли заклинание, за да спре развода и т.н. Също така срещнах специално свидетелство за жена на име CINDY, тя свидетелства за това как тя е довела нейния приятел Ex за по-малко от два дни, а в края на свидетелските си показания тя се отказва от имейл адреса си д-р NHAGA. След като прочетох всичко това, реших да опитам. Свързах се с нея по електронна поща (nhagasolutions@gmail.com) и обясни проблема и тя ми каза да не се притеснявам, че след 72 часа съпругът ми ще се върне при мен. За моя изненада съпругът ми дойде при мен и ме помоли да му простя. Решихме проблемите си и сме по-щастливи от преди …
    Д-р НХАГА е наистина талантлива жена и няма да спра да я публикувам, защото тя е чудесна жена … Ако имате проблем и търсите решение за решаване на всички ваши проблеми Свържете се с нея по електронната си поща (nhagasolutions @ gmail. COM

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.