Старши комисар Калоян Калоянов - Комисарят се завръща

На 28 август, навръх празника Голяма Богородица по стар стил, в Бургас гръмна новина: рокада в ОДМВР. Шефът на дирекцията старши комисар Радослав Сотиров подал оставка, а на горещия стол сяда отново бившият директор- старши комисар Калоян Калоянов. Мнозина коментираха това като прецедент, защото никога досега в областната дирекция на поста на “Полицай №1” не се е завръщал някой бивш. През годините е имало жалващи се и впоследствие възстановени от съда бивши директори, но върнати винаги на друга длъжност и дори в друг град.

За пръв път старши комисар Калоянов го направи- завърна се само 11 месеца след като отстъпи поста на Радослав Сотиров и бе назначен за началник на жандармерията в морския град.

Какво следва оттук нататък? Продължава напред. И напълно естествено, защото столът, от който се командва областната дирекция, му е добре познат. Четири години старши комисарят е управлявал един от най-големите и трудни райони в страната. Трудни, защото през летния сезон туристите са многобройни и опазването на реда и сигурността е от първостепенна важност.

Кражбите са най-честите престъпления срещу туристите открай време. Една голяма част от тях могат да бъдат предотвратени, ако са налице две условия. Първо- да има по-засилен контрол на личните вещи от страна на туристите. Второ- да не се употребява алкохол, или поне без мярка, защото крадците използват именно тези състояния на летовниците. Много често заявителят на кражба не може да си спомни кога и къде е обран. Каза го шефът на ОД на МВР в Бургас Калоян Калоянов през миналия летен сезон пред “Труд”. И добави:

“Нашето разбиране и цялата ни организация на работата, се основават на това, че туризмът е основен поминък за Бургаска област. Сигурността на туристите е част от туризма. Колкото по-голяма сигурност се чувства от страна на почиващите, толкова ние можем да допринесем за приходи в икономиката. Затова МВР отдава толкова голямо значение на, да я наречем, “услугата сигурност”.

И макар, че заради пандемията тази година туристите не бяха толкова много, септември продължава да е горещ и циганското лято със сигурност ще изисква още много внимание по плажовете и курортите, особено на юг от Бургас.

Калоян Калоянов е преминал през всички нива на професията. Постъпва на работа в МВР през 1995 г. като разузнавач I степен в ПУ - Руен. Началник е последователно на РПУ-Сунгурларе, на РПУ-Карнобат и на Пето РПУ-Бургас. От 23. 04. 2009 г. до 12. 11. 2014 г. е заместник-директор “Полиция” на ОД на МВР-Бургас, после временно преназначен на длъжност директор на ОД на МВР - Бургас и от 09. 04. 2015 г. със заповед на министъра на вътрешните работи е преназначен на ръководна длъжност - директор на ОДМВР Бургас, където е на поста четири години.

Освен ежедневната битка с престъпността, по негово време в дирекцията се обръща особено внимание на превенцията във всичките й аспекти. Комисарят е отворен за срещи с учениците, подкрепя децата в неравностойно положение. Особено внимание се обръща и на превенцията за телефонните измами, чиито жертви са беззащитни възрастни хора, разделящи се често с последните си спестявания, подмамени от гласове по телефона.

Малцина знаят, че хоби на Калоян Калоянов е орнитологията. Обича да наблюдава и изучава пойните птици. Между другото, когато бе заместник-директор на ОДМВР, в региона имаше безпрецедентен случай. Задържан бе англичанин, крал яйца от редки птици у нас. Британецът бе арестуван при акция на полицията, като при обиска в апартамента му бяха открити и иззети яйца от различни видове редки птици, защитени от българските и европейски закони. Сред тях- от видове като белоглав лешояд и кафявокрил огърличник. Полицаите откриха още екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника и дневници с информация, говореща за извършвани посегателства върху гнезда на редица диви птици, включително и срещу застрашените в световен план царски орел и египетски лешояд. За да се включи в акцията, от Лондон специално бе дошъл експерт от Скотланд Ярд.

Пожелавам му успех отново на поста

С директорите на ОД на МВР в Бургас винаги сме работили добре. При кризисни ситуации в града сме действали като един екип и сме вземали заедно решенията. С изключително добро отношение оставам към комисар Сотиров и му благодаря за доброто ни партньорство! Пожелавам успех на комисар Калоянов отново на този пост. През годините е доказал качествата си.

Димитър Николов, кмет на Бургас

Диалогичен е, отличен професионалист

Познавам ст. комисар Калоянов от много време, включително четирите му предишни години на управление на ОДМВР съвпаднаха с моя първи мандат. Отличен професионалист е, диалогичен е и е допринесъл много за добрите отношения между институциите в Бургаски регион, включително между прокуратурата и ОДМВР. Факт са отличните резултати на дирекцията в Бургас през последните години. Всяка година по-малко регистрирани престъпления и повишение на разкриваемостта. Пожелавам му успех, да се затвърдят и надградят постигнатите резултати.

Любомир Петров, административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас

Човек с доказани качества

Уверил съм се във високия професионализъм на МВР на територията на област Бургас. Много са ситуациите, в които сме действали заедно на терен. Справяхме се успешно, благодарение на богатия опит от страна на ръководството и служителите във ведомството. Работил съм изключително добре, както с комисар Калоянов, така и с комисар Сотиров- екипно, бързо, резултатно. Имат моето уважение и признателност. Комисар Калоянов е човек с доказани качества, с дългогодишен опит и енергия. Убеден съм, че и занапред със съвместните си действия ще подсигуряваме спокойствието и сигурността на жителите и гостите на област Бургас.

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас

Хоби му е велосипедът

Хоби на комисаря извън работно време е колоезденето. С велосипеда сред природата е релаксът на новия стар шеф на ОДМВР Бургас. През почивните дни той изминава много километри, обикновено сред природата. Има екипировка на професионален състезател и се гордее, че така поддържа великолепна физическа форма.

Коментари

Задължително поле