Сър Антъни Хопкинс - Трезвен, но велик

Великият актьор сър Антъни Хопкинс посрещна и изпрати последния ден на 2020-а с два лични повода - 83 години от раждането си и 45 години без алкохол. На финала на историческата пандемична година той припомни на милионите си последователи и почитатели как е щял да умре от пиене, но е успял да се съвземе, да се откаже и вече близо половин век не бил близвал и капка. За сметка на това неговото екранно присъствие продължава да бъде силно, стилно и аристократично като първокласен отлежал малц.

“Идва нова година. Беше трудна и пълна с мъка и тъга за много, много хора. Но преди 45 години на тази дата получих просветление. Бях тръгнал към пълна катастрофа пропивах се до смърт. Но получих едно съобщение, една малка мисъл, която ми казваше: “Искаш ли да живееш, или искаш да умреш?” И аз си казах “Искам да живея”. Внезапно дойде спасението и оттогава животът ми е прекрасен. Може да имам лоши дни и съмнения, но въпреки всичко искам да продължавам. Днес е утрешния ден, от който толкова се притеснявахте вчера.

Младите хора просто трябва да продължавате напред. Не се предавайте, борете се”, каза Хопкинс в домашно видео за социалните мрежи.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anthony Hopkins (@anthonyhopkins)

Той е един от най-великите и уважавани актьори за последните 30 години. За разлика от много свои колеги той отказва да коментира политическите процеси и да се изявява като активист в полза на всевъзможни модерни каузи. В разговор с Брад Пит преди година големият майстор, в типичния си стил, сподели и една от причините да избягва публичните политически послания. “Актьорите са доста глупави!” каза Хопкинс и вдъхнови поредната вълна от разнопосочни мнения в социалните мрежи. “Хората ме питат за сегашните ситуации. Аз им отвръщам, че не знам. Че съм актьор и нямам мнение. Актьорите са доста глупави. Моето мнение не е ценно. Не ме питайте за противоречивите теми и събития, няма да се включа. Просто няма да участвам”, обясни носителят на “Оскар”.

Думите на Хопкинс са още една причина той да бъде смятан за внушителен авторитет, който доминира своята среда с актьорска игра и се доказва като артист, а не като активист. Роденият в Уелс изпълнител живее от години в Калифорния и получи американско гражданство през 2000-ата. В средата на 90-те той изигра ролята на бившия президент Ричард Никсън в биографичната драма на Оливър Стоун “Никсън”. “Оливър Стоун ми даде ролята защото прочел, че съм самотник. Също като Никсън. Гледам човек като Никсън, гледам болката му и си казвам: “Е, аз по-добър ли съм от него. Не, не съм. Аз си имам своите неморални черти”, казва Хопкинс.

Когато филмът излезе в средата на 90-те години на миналия век критиците казаха, че той е изиграл “един екранен Никсън, по-реален и убедителен от истинския Никсън”. По това време Хопкинс вече беше мегазвезда и топ актьор след триумфа на “Мълчанието на агнетата”, за който заслужено получи “Оскар” за най-добра мъжка роля. Образът на Ханибал Лектър остана заедно с Антъни Хопкинс и се вряза в колективното културно въображение като един от най-атрактивните, стряскащи и интригуващи филмови портрети на литературен психопат. Лектър е садистичен, но чаровен интелектуалец с вкус към живота... и добре сготвеното човешко месо. Хопкинс придаде едновременно човешко измерение и допълнителни стряскащи черти към образа от книгите на Томас Харис.

Хопкинс има внушителна кариера извън филмите за д-р Лектър. Той добавя класа и качество към заглавия като “Човекът слон”, “Имението “Хауърдс Енд”, “Остатъците от деня”, “Амистад”, “Острието”, “Александър”, а в последните години беше най-доброто нещо в световния сериен хит на HBO “Западен свят”.

“Аз не съм легенда. Просто един мъж с огромен късмет в живота”, каза за себе си Хопкинс в края на 2017-а, след като отпразнува своя 80-годиишен юбилей.

 

Тони е сред великаните на киното

За мен Тони винаги ще бъде един от великаните на киното. Беше привилегия да го режисирам в “Ханибал”. Той е от старата школа на драматични изпълнители, които имат опит и в театъра и знаят как търпеливо да изградят една сцена с високи залози. Той притежава огромна енергия и има интерес във всички сфери на филмовото производство - режисура, актьорска игра, музикален съпровод. Той не е наемник, а артист в истинския смисъл на думата.

Сър Ридли Скот, режисьор и продуцент

 

Той направи “Мълчанието на агнетата” това, което е 

Голям актьор и приятел. Беше феноменален в “Мълчанието на агнетата”. Сработихме се перфектно, а динамиката между д-р Ханибал Лектър и моята героиня Кларис Старлинг беше особено важна. В крайна сметка той има едва няколко минути екранно време, но целият филм се държи на неговото изпълнение. Той го направи това, което е. Антъни Хопкинс е в основата на успеха на историята и образа.

Джоди Фостър, актриса и продуцент

 

Вдига нивото и на слабите филми

Този великолепен и вдъхновяващ човек е една от гордостите на британския театър. Притежава излъчването и тежестта на незаменим екранен аристократ. За него е вярно онова клише, че “вече не ги правят като едно време”. Дори в посредствени филми той се отличава и изгражда своя собствена среда на класа и качество. Вдига нивото и на слабите филми. Няма много от неговия калибър в момента. Нито в киното, нито в телевизията.

Питър Брадшоу, филмов критик

Композира валс за Андре Рийо

Класическата музика е една от големите страсти на сър Антъни Хопкинс. Преди години актьорът написа валс за прочутия цигулар и диригент Андре Рийо, известен като възродител на валсовата музика и с оркестъра си “Йохан Щраус”. Изпълнението се превърна в сензация. “Харесвам Джордж Гершуин, Шопен, Лист, но за съжаление тази музика е част от миналото. Никой вече на прави такава музика и това ме натъжава. Имам усещането, че тази музика е част от един друг свят и друга епоха”, каза преди време големият актьор.

Коментари

Задължително поле