Сюита за Сокол, Вълк и държавни милиони

Как Румен Гайтански финансира Ахмед Доган с източени от ББР 30 млн. лв.

Който и музикален познавач да питате, ще ви каже, че сюитата е циклично музикално произведение от няколко различни по съдържание и форма части с общ замисъл. Е, в съвременната българска история, народът не просто е публика на една продължаваща вече няколко години сюита за Сокол и Вълк, но се оказва, че е и основен спонсор на случващото се. Просто защото за този „спектакъл“ е платено с източени от държавната Българска банка за развитие (ББР) милиони лева. Или с други думи – с пари на данъкоплатеца, които завинаги са потънали в дълбоките джобове на замесените в това представление на абсурда.

Кой кой е в тази афера?

Основни действащи лица в този сюжет са двама митични представители на БГ прехода, по-известни със своите анималистични прякори – Ахмед Доганов (Сокола) и Румен Гайтански (Вълка). Политик и бизнесмен на хартия, но скрили зад гърба си доста по-сериозни интереси и тъмни факти от миналото, които за всеобщо учудване през 2018 година решават да обявят публично своето дългогодишно партньорство чрез създаването на обща фирма.

„Докато Вълка седне да вечеря, отиде на бар, легне да спи и се събуди, вече е гушнал 2-3 млн. лева“. Репликата е от 2006 г., изрича я Бойко Борисов, когато като кмет на София заварва неизгодна концесия за сметосъбиране с фирмите “Волф-96” и ДИТЦ на Румен Гайтански.

67-годишният бизнесмен е свързван с наследството на убития през 2005 г. Георги Илиев, съосновател на групировката ВИС. Един от по-разпознаваемите активи от онова време, останал в ръцете на Гайтански, е старата къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина. С години комплексът е недостъпен и се руши зад огради в центъра на София. Името на Румен Гайтански доби публичност през 90-те години на миналия век, когато се оказа, че фирмите му ДИТЦ и “Волф 96” са получили концесията за боклука на София. Тя бе прекратена през 2006 г., след като дружествата отказаха да чистят и столицата осъмна с боклуци. След 3-годишно затишие около делата на Гайтански през 2009 г. името му пак изплува покрай готвена концесия за едно от най-големите у нас находища за каолинова суровина край Шумен. Кандидат бе “Мюлер груп”, свързана с Гайтански, но до сделка не се стигна.

През 2018-2019 стана ясно, че Вълка се е върнал в бизнеса с боклука на София, макар и през задния вход. Дружеството му “Грийн партнърс” има договор с общинската “Чистота Искър”, на която дава техника под наем за почистването на районите “Люлин”, “Красно село” и “Красна поляна”. Междувременно Гайтански печели договори за сметопочистване и на Стара Загора, Сливен, Кърджали, Поморие и другаде. А през 2020 г. “Зауба”, която е собственост на “Волф”, и консорциумът “Грийн партнърс БКС” взеха почистването на 8 столични района.

Редица публикации назад във времето са правили връзка между Румен Гайтански и ДПС. Той е свързван конкретно с почетния председател на движението Ахмед Доган, който се оттегли от ативната политика, след като две десетилетия оглавяваше основаното през 1990 г. ДПС. Движението се смята за реакция на насилственото преименуване и прогонване на стотици хиляди турци от България при т.нар. „възродителен процес“ по времето на комунизма между 1984 и 1989 г. Тогава Доган лежи в затвора заради съпротивата си срещу тези посегателства. По-късно се разбира, че е бил агент на тайната полиция Държавна сигурност (ДС) и е сътрудничил на режима. Дори авторството на идеята за създаването на политическо представителство на българските турци продължава да е спорно, дали принадлежи на Доган или на българските тайни служби.

В годините обаче приближени до Доган знакови лица от ДПС започват да се свързват със скрита власт в държавните институции и с корупционни практики. Едно такова доказателство за добрите отношения между политик и бизнесмен с прякори се оказа първата официално регистрирана фирма на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тя бе създадена в края на 2017 г., а съдружник в нея е именно Румен Гайтански. Компанията се казва “Уотър-Витал”. Доган и Гайтански имат по 50% от капитала на фирмата и са управители на същата. Основната дейност на фирмата бе бутилиране и продажба на минерална вода, разработване и реализация на проекти за вецове и пречиствателни станции, ремонт на ВиК и експлоатация на язовири. Фирмата обаче така и не развива дейност, като към момента е заличена от Търговския регистър. 

Сокол, Вълк и заем за милиони

А как всъщност Ахмед Доган се финансира от „Българска банка за развитие“ и източва държавен ресурс от 30 млн. лева за лични нужди, чрез необезпечени кредити от кухи фирми на Румен Гайтански – Вълка? Отговорът на този въпрос може да бъде открит при детайлно проследяване на движенията по партидите на две свързани с Вълка дружества и сделките , които те сключват както с ББР, така и помежду си.

Според изнесената в медиите информация през последните дни, всичко е започнало на 17.06.2019г., когато е сключен договор за кредит между ББР и новосъздадената и контролирана от Румен Гайтански – Вълка фирма “Роудуей Кънстракшън” АД, за 150 млн. лв. Дружеството има индиректна връзка с Вълка, през адреса на фирмите на Гайтански и през адвоката, който ги обслужва – Иван Емилов Георгиев. Впоследствие той става и формален собственик на фирмата.

Кредитът е отпуснат за покупка на дружество „Пътстройинженеринг“ АД, акциите в което се държат от фирмата на Гайтански „Био Майнинг“ АД (бел.р. той е и мажоритарен акционер в нея). Кредитът с ББР на практика е необезпечен, тъй като договорът за строителство на „Пътстройинженеринг“, предложен като обезпечение, е бил прекратен месеци по- рано, а двете фирми по кредита - „Роудуей Кънстракшън“ и „Пътстройинженеринг“ нямат други активи. Или банката няма да поучи реално обезпечение срещу огромната сума по кредита. Което и се случва няколко години по-късно, когато ББР пристъпва към принудителна продажба на акциите на „Пътстройинженеринг“, които служат за обезпечение. 

Веднага след като кредитът е отпуснат, “Роудуей Кънстракшън” плаща на “Био Майнинг” 103,5 милиона лева с основание „продажба на акции“. Като 46 млн. лева от тези пари Румен Гайтански - Вълка получава в личната си сметка, като „дивидент“ от „Био Майнинг“ за „добрата сделка“. На практика се получава, че свързана с Румен Гайтански фирма усвоява огромен и необезпечен кредит от ББР и прехвърля средствата през на практика фиктивна сделка на друга фирма на Гайтански. Единственият печеливш от сделката е Гайтански, който реализира личен приход - дивидент в размер на 46 млн. лева. Да личен приход, но с ... държавни пари.

И тук идва моментът, в който солиден пай от парите на ББР се озовава в джоба на Сокола. Това става по доста сложна схема – от получените от “Роудуей Кънстракшън” АД пари, „Био Майнинг“ АД плаща на „Кристална вода“ АД 28.6 млн. лева с основание „заем“.

„Кристална вода“ АД е също фирма свързана с Гайтански – неин директен собственик е управителят на притежаваната от Вълка къпалня „Мария Луиза“ Ася Христова. „Кристална вода“ АД се оказва и обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ АД и „ТЕЦ Варна“ АД. Ако се чудите откъде ви звучи познато, ще припомним, че Ахмед Доган през 2018 година закупува 70% от ТЕЦ „Варна“. Тогава Държавната чешка компания ЧЕЗ продава централата на фирма „Сигда“ ООД, в която мажоритарно участие има Ахмед Доган. Така, след серия от финансови врътки и с парите на ББР, на 31.03.2021г. „Кристална вода“ АД погасява задължението на „ТЕЦ Варна“ АД към банката в размер на 26 млн. лева.

На същата дата „ТЕЦ Варна“ АД и „Кристална вода“ АД подписват договор, по силата на който „ТЕЦ Варна“ АД се задължава да върне сумата от 26 млн. лева, която „Кристална вода“ АД е заплатила вместо него на „Търговска банка Д“ АД. Отделно от това, само седмица по- късно, „ТЕЦ Варна“ АД и „Кристална вода“ АД сключват следващ договор за заем за 3 млн. лева. На практика, почетния председател на ДПС Ахмед Доган, с помощта на Румен Гайтански, е прибрал близо 30 млн. лева от ББР. Пари, които явно никога няма да бъдат върнати на държавата. Остава без отговор и въпроса държавата ли на практика е издържала Ахмед Доган и е покривала скъпите му разходи по сараите в Росенец и кв.Бояна в София и луксозния му начин на живот.

Вълчият глад, който може да се окаже много опасен

Ако се върнем на култовата реплика на Борисов, последните дни показват, че Гайтански все още продължава да ляга и става с милиони. За 5 дни загуби ловна концесия, но пък спечели 150 млн. лева. На 2 август стана ясно, че Югозападното държавно предприятие прекратява договора за ловната концесия на “Био майнинг” - дружество, контролирано от бизнесмена. Преди това обаче Вълка успя да построи на брега на язовир “Искър” хотел, който се оказа незаконен и преди месец след дълги съдебни спорове започна събарянето му. На 6 август “Капитал” съобщи, че Българската банка за развитие е продала фирма “Пътстройинженеринг”. От ББР потвърдиха пред “24 часа” за сделката. Купувач е “Ариете капитал”, която се е съгласила на цена от 5 млн. лв. Т.е. банката е успяла да си върне под 2,5% от отпуснатите пари. А за Вълка остават 150 млн. лева. 

„На хоризонта винаги има един, който е с прозвище на хищник и който е готов да застане до Доган - Вълка, и да го допингира за всички процеси в ДПС, за да се върне старият модел. За Вълка всички знаем, че той успя да стане много голям в бизнеса благодарение на ДПС. Той винаги е бил близо до сарая, той е един от малкото, които влизат свободно в сарая, и какво си говорят с Доган, само те си знаят“, казва наскоро в интервю журналистът Илхан Андай.

„Един притеснителен момент: в Кърджали Вълка чисти и извозва сметта, не го прави както трябва, но е за много пари. Една година преди да изтече този договор, старият кмет го прекъсва, за да му направи нов договор за още пет години напред. Защото тандемът Гайтански - Хасан Азис (също доверен партиен човек на Ахмед Доган) работи добре, а не се знае новият кмет дали няма да иска ревизиране на тази дейност. Говорим за едни 40 милиона. И като направим списъка на още обществени поръчки, се решава големият проблем на Сарая - за недостига на пари и за огромните борчове, които трябва да се покриват. Издръжката на Ахмед Доган не е никак малко перо“, разкрива още журналистът.

Междувременно явно разследващите органи в държавата вече проверяват делата на бизнесмена, считан за един от най-приближените хора на Ахмед Доган. Дали капанът ще щракне за Вълка тепърва обаче предстои да се види. А дали някой някога ще върне 30 млн. лева държавни пари, потънали в издръжката на догановите сараи, няма нужда да питаме - отговорът е ясен, никой няма ги да върне. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи