С Dolce & Gabbana в кухнята

Козунаците на италианския бранд и великия майстор пекар Фиасконаро.

Какво общо имат модата и въглехидратите

Всички техни продукти са вдъхновени от Сицилия

Дизайнерски спагети и коломби представя марката

Не само дизайнерските дрехи, обувки и чанти са търсени от изисканите дами и господа в света. Все пак и те имат кухня, и те искат да са в крак с модата. За целта новаторите от Dolce & Gabbana ви дават възможност да сте изискани и докато опитвате тяхната продуктова линия от хранителни продукти, специално създадени за хора, търсещи лукса във всяко едно изражение. 

Италианската модна къща се обедини в колаборация със семейна марка за паста - Pastificio Di Martino, за да пусне лимитирана серия тестени изделия на цена от 160 лева за опаковка. Макар пастата да е изцяло същата на вкус, като тази от 6 лева, която се продаваше и до сега по магазините, опаковката е проектирана от модната къща. И само това вдига цената на спагетите в пъти. 

Пакетите с всички видове спагети на марката са украсени с причудливи дизайни на известни италиански забележителности, като Венецианския канал, Колизеума и Наклонената кула в Пиза. Но отпред в центъра на всяка опаковка е щастливо семейство, което се  наслаждава  на тестените изделия заедно. Това е любимата част от целия проект на Доменико Долче и Стефано Габана, които разказват пред Vogue, че това представлявало техните ценности - семейството и любовта. 

Скептиците могат да попитат как точно се съчетават дрехите и въглехидратите. Е, ако сте Dolce & Gabbana, те вървят заедно от години. Защото освен лимитираната серия от спагетите, те имат и своя линия конфитюри и козунаци. И въпреки че не може да откриете дизайнерската паста в България, то изваяният козунак на марката Dolce & Gabbana със сицилиански бадеми се продава в български онлайн магазин на цена от 89 лв. Грамажът на продукта е 750 грама, а козунакът върви и със специална метална кутия с дизайн на бранда.

Козунаците на италианския бранд са дело на великия майстор Фиасконаро. Тази фамилия е позната в Сицилия, а именно в планинското градче Кастелбуоно от десетилетия. Трима братя  Фаусто, Мартино и Никола наследяват традицията от баща си, който през 50-те години започва да майстори прочутия сладкиш по негова технология. Разнасят го по цял свят и името Фиасконаро и до днес е марка за световно качество италиански празничен хляб. 

В колаборация със сладкаря марката прави и коломбо с шоколад, който е двойно по евтин - 39 лв. Коломбата е италианският еквивалент на българския козунак. Той се пече във форма, приличаща на кръст, но всъщност изобразява гълъб. Според историците той е посветен на двойка гълъби, появили се в небето над Милано веднага след победата местните войски над армията на германския крал Фридрих Барбароса. Тестото за него се замесва без прясно мляко и коломба паскуале се покрива с бадеми или други ядки и захарни топчета. 

Dolce & Gabbana са помислили и за специалните подаръци покрай Великден. За 130 лв., също опаковани в луксозна кутия, поличавате козунак с шоколад и 1 кг конфитюр от ягоди.

Но освен стилни ястия, като тези тук, италианската модна къща е помислила и за стилни уреди, чрез които да придадете изящество на кухнята си Smeg, за да създаде тази красиво привличаща вниманието линия домакински уреди, вдъхновени от традиционните сицилиански шарки и мотиви. 

Гамата се нарича „Сицилия е моята любов“ и бе представена по време на дизайнерската седмица в Милано през 2017 г. Уредите от поредицата включват тостер, сокоизстисквачка, кафе машина, кана и миксер за храна и всички те са украсени с ярки червени, жълти, зелени и сини орнаменти - синоним на стила на региона, от който са вдъхновени. 

С предварителна заявка

72 лева за козунак с квас

Савина е майстор на сладоледа, но прави и печива

Рекордът за най-скъп козунак след бърза проверка на пазара е на Савина Николова, която преди година стана известна с хляба, който бе обявила на цена от 50 лева бройката. Тя има пекарна и джелатерия в центъра на София, където сама прави сладки и сладолед без палмово масло, оцветители, емулгатори или стабилизатори и са с изцяло натурални съставки. Тя дори предлага и сладолед с овче кисе­ло мляко и розово масло. 

Преди дни тя обяви и предварителни заявки за италианския коледен сладкиш Панетоне, който прилича на козунак, затова и го пуска с предварителни заявки в края на април. За 72 лева получавате 1 кг от италианския сладък хляб с портокалови корички, лешници, стафиди, шоколад, замесен с квас, с нерафинирана захар, ванилия от Мадагаскар, масло от Белгия и шоколад от Франция.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме