Тамер Левент - Гарип завинаги

Положителната проба за COVID-19 на турския актьор Тамер Левент по време на снимките на сериала „Мария и Мустафа” сериозно разтревожи не само милионите му почитатели в неговата родина, но и новите му стотици хиляди фенове в България. След ролята на Гарип в любимия на всички „Завинаги”, той се превърна в истинска знаменитост и у нас.

Турските сериали сериозно навлязоха в България и голяма част от българската публика вече си има своите любимци. Един от тях със сигурност е актьорът Тамер Левент. Макар да е познат и от други продукции, като „Искрите на отмъщението” - там играе главната отрицателна роля, и в „Любов от втори опит”, образът на Гарип в току-що приключилия по Би Ти Ви сериал „Завинаги” впечатли всички зрители. Като адвоката Гарип - най-голямата любов на Есма Боран (в ролята - Ипек Билгин), той спечели публиката с изключителния професионализъм, с който изгради този образ.

Турските актьори отдавна са известни с прекрасната си работа, затова и имат толкова много фенове навсякъде по света. А Тамер Левент е от най-известните и най-уважавани в Турция. Още с появата си на екрана в тази хитова драма, българските зрители му дадоха безрезервно доверието си. И как няма да го харесат - с този свой стил, елегантност и чар, те го възприеха с много позитивна енергия.

Но нека да се върнем към сериалите от съседна Турция и да се опитаме да обясним откъде идва тази пристрастеност на зрителите към тях. Първо, това е високият професионализъм, с който са направени - като се започне от сценария и се мине през актьори, режисьори и оператори, които наистина са на световно ниво в своята област. Но има и друго - на българския зрител му е омръзнало да гледа едни и същи тв бози, все едно направени като по калъп - за извънземни, върколаци, вещици, роботи, глупави екшъни, или пък новата мода - джендърството и какво ли още не.

Най-гледаните турски сериали са преди всичко семейни, в тях се представят отношенията особено в многодетното семейство, изтъкват се ценности и можеш да чуеш отдавна забравените и почти неизползвани вече обръщения като „како” и „батко”. Диалогът е запомнящ се, много пъти е изключително смислен и поучителен, а задружността, нежността към децата и почитта към възрастните, която се изтъква много фино, елегантно и естествено, няма как да не докоснат сърцето ти. Това особено се видя в „Завинаги”. 
Тамир Левент наистина е изключителна звезда в Турция. Той се ражда точно в средата на XX век - на 13 октомври 1950 година в град Измир. Между другото, това е най-модерният и най-светски турски град.

Затова не е и никаква изненада, че Левент израства като много критичен към заобикалящите и действителността, в която живее. Освен това той има късмета да расте в прогресивно за времето си семейство. Майка му Мерал е моден дизайнер, а баща му Зеки - съдия. Любовта му към сцената се заражда постепенно и след всяка посетена постановка става все по-силна, докато един ден решава, че театърът е сферата, в която копнее да се реализира.

Родителите му са изненадани от решението на единствения си син и не изпитват никакъв възторг от професионалните му планове. Те мечтаят Тамер да завърши престижната политология и да изгради кариера в международните отношения. Левент обаче е непреклонен и е приет в Държавната консерватория в столицата Анкара. След блестящия резултат, те са принудени да се съобразят с решението му. Младежът продължава образованието си в Германия и Великобритания, специализира и в Ню Йорк.

Когато се завръща в родината си, театърът става неговата любов и това слага началото на една дълга и успешна кариера. Тя започва на театралната сцена, която му дава извънредно голям опит, но не стига само дотам. Впоследствие той заема множество ръководни длъжности (през 1994 г. той е избран за директор на държавните театри в Турция), пише книги, занимава се с опера и ред други полезни за културното извисяване на обществото дейности.

С всичко, което животът го сблъсква, Тамер Левент успява да си изгради ясна и коректна гледна точка, подкрепяща различни социални дейности, свързани с изкуството и по-конкретно с развитието на театъра. Заради това впечатлението, което той създава не само като актьор, но и като човек, е силно позитивно и въздействащо. Свободното си време Левент посвещава на писане и четене на книги. Предпочита литература, свързана с личностното. самоусъвършенстване, както и медицински издания за мозъчната хирургия.

И ако се върнем на неговия герой Гарип от „Завинаги”, не може да не отбележим, че един от най-въздействащите моменти в сериала бяха минутите преди неговата смърт и диалога му с Фарук Боран. Признанието на най-големия син на Есма, че в семейството го наричат „батко”, но иска той да възприема това обръщение като „татко”, докосват истински сърцето на Гарип. И съвсем естествено и красиво идват думите му: „Вече съм щастлив, дори и да умра, ще го направя без съжаление”. А усмивката на Гарип, ах тази мека усмивка с крайчеца на устните му, може да разтопи и лед...

Щеше да е различно без него

Това беше една завладяваща история, която с Тамер преживяхме заедно. Страхотен актьор! Харесвам го още от театъра. Харесвам го и в историята, която съпреживяхме. Повратният момент за героинята ми Есма бе, когато си каза: „Какво правя в този живот, никой не ме чува, никой не ме разбира, коя съм аз за останалите?“. И в този момент се хвана за Гарип (Тамер, б.р.). Той се превърна в нейния смисъл за живот. Есма почувства онова спокойствие от миналото и младостта си, което е изпитвала именно с него. Ако в ролята не играеше Тамер, щеше да е съвсем различно. Благодаря му!

Ипек Билгин, актриса

Снимали сме много заедно

С Тамер се познаваме много отдавна. Снимали сме заедно в много сериали, като всичко започна с „Огън и вода“ през 2013 година. Мога да изкажа само своето уважение към него. Мисля си, че неговата истинска стихия е театърът, но уви това изкуство все още е недооценено за голяма част от турската публика. Сякаш само елитът се интересува от него, а това не е така. Все пак, Тамер има своите почитатели в театъра, но си мисля, че телевизията го прави много, много известен, а когато си много известен на екрана, можеш да повлечеш  публика и към театъра. Така се създава култура.

Йозджан Дениз, актьор

Той е пример за мен

Общо взето детството ми премина главно в Лондон, но точно когато бях на 12 години се преместихме изненадващо в Турция. Наложи ми се бързо да израсна и вече не се чувствах като дете, а като по-голям човек. Не намирах своите опори и дълго ги търсих. Тогава се отвориха вратите на киното и телевизията. Там намерих своите кумири, учители и един от тях е господин Тамер Левент. В него намирам всичко онова, което ми служеше като пример за подражание. Негови са думите „Дотолкова вече не обръщаме внимание на душевните си дефицити, че живеем в един абсурден и изкривен свят“. Абсолютно съм съгласна с него. Как да не го обожаваш?

Аслъ Енвер, актриса

Само един скандал

Тамер Левент старателно пази личния си живот от любопитните погледи на журналистите. През 1982 г. актьорът сключва брак с журналистката и телевизионна продуцентка Сейхан Левент. Двамата имат две деца Ефе и Хазел, които се стремят да бягат далеко от светлините на прожекторите. Той наистина се радва на безупречна репутация и щастлив семеен живот, но всичко рухва, когато папараци го улавят в интимна поза със значително по-младо от него момиче. Избухналият светски скандал е оставен без коментар от семейството.

Коментари

Задължително поле