Иван Костов: От интелектуална гледна точка зеленото движение е много несъстоятелно (ВИДЕО)

Арестуваха габровец, потрошил стъклата на вход и подлудил живущите Мъжът хлопал по вратите и притеснявал хората

Заловиха двама крадци на кола в София

15-годишни опитаха да откраднат метални пана от ограда на детска градина

В Павликени стартира кампанията за плащане на местни данъци Първият платец e 92-годишният Иван Драганов

Студентски екипи участват в международния конкурс за нова сграда на Карин дом

Нинова: Вотът на недоверие вече има своята роля, но мерките са палиативни

Кметът на Перник: Транзитът на вода от „Белмекен“ през София е единствената възможност за нас

Бащата на Меган: Двамата с Хари излагат кралското семейство

Откраднаха метална каса с пари от казино в село Борован

Депутатът от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева: Новоучреденият държавен ВиК холдинг ще оптимизира стратегическия воден отрасъл

Каракачанов: Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост

Говорител на ЕК: Преговорите с Великобритания няма да започнат преди края на февруари

Трима пияни шофьори изтрезняваха в ареста през почивните дни

БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу правителството

Търсят парцели и къщи за около 200 хил. евро Инвеститори предпочитат терени за сгради с РЗП от 1000 до 3000 кв.м.

Дават 65-70 хил. евро за двустаен

Интересът към покупката на имот у нас рязко са увеличава. Броят на постъпилите запитвания за покупка на имот е нараснал с 52,48% през третото тримесечие на 2018 г., спрямо периода април-юни на 2018 г., отчитат от компания за недвижими имоти. Този ръст е почти три пъти по-голям спрямо същия период на 2017 г.

Продължава да се наблюдава поддържане на повишен интерес към покупка на парцели, който се изразява в увеличаване на броя запитвания с почти 87% спрямо предходното тримесечие и 2,5 пъти спрямо същия период на предходната година. Търсенето е основно на парцели за къщи, както и на такива за автосервизи. Постоянно е търсенето на парцели от инвеститори за сгради с разгърната застроена площ (РЗП) от 1000 до 3000 кв.м.

Водещо остава търсенето на апартаменти за покупка – около 90% от клиентите на компанията търсят различни по големина апартаменти. Анализът на регистрираното в компанията търсене показва, че през третото тримесечие на 2018 г. най-предпочитани отново са двустайните апартаменти, които представляват 23% от общото търсене при средна цена от 65-70 хил. евро, следвани от тристайните жилища – 21% от общото търсене при средна цена от 100 хил. евро. Предпочитани са сградите в строеж с предстоящо разрешение за ползване.

Прави впечатление интересът на чужденци към закупуване на имоти – някои за живеене, други за инвестиция. За живеене се търсят 3-стайни апартаменти, а за инвестиция 2-стайни.

Задържа се търсенето на евтини къщи в Софийска област, но заедно с това се появи и търсене за къщи близо до София в по-висок ценови клас – около 200 хил. евро.

Предпочитанията на клиентите на компанията, които търсят жилище в столицата, се разделят в следните три групи:

1. Висок интерес за покупка: Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Борово, Гео Милев, Редута, Център, Лозенец, Малинова долина;

2. Среден интерес за покупка: Банишора, Белите брези, Слатина, Стрелбище, Триъгълника, Гоце Делчев, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин – Център;

3. Нисък интерес за покупка: Зона Б-5, Левски, Студентски град, Модерно предградие, Орландовци, Павлово.
България е сред страните в света с най-бързо поскъпване на имотите. Цените на жилищата през миналата година са нараснали с над 6%, коментираха експерти, но официалните данни на Националния статистически институт ще излязат по-късно. Оказва се, че имотите продължават да поскъпват с бързи темпове, особено след като през последните две тримесечия на 2017 г. ръстът в цените беше съответно с 8,9% и 8,2% на годишна база. Цените на имотите нарастват много по-бързо от инфлацията и лихвите по банковите депозити, които вече паднаха до около 0,3% за година.

България се нарежда на челните места в световните класации за повишаване на цените на апартаментите. Като сред причините за това са повишаването на доходите на българите, преместването на много хора в големите градове, както и желанието на редица граждани да подобрят условията си на живот като се преместят в по-голям апартамент, в по-добър квартал и с по-добри транспортни връзки. Стремежът на хората не само да запазят стойността на спестяванията си, а и да реализират значителна печалба пък води до нарастване на инвестиционния интерес към имотите в страната. Редица българи, които живеят и работят в чужбина предпочитат да инвестират спечелените средства в имот в родината си.

 

Продавачите са по-активни

Искат 1000 евро/кв.м. за тристаен в София

Най-голямо е предлагането в Дружба 2

В София най-активни са продавачите в район Дружба 2.
В София най-активни са продавачите в район Дружба 2.

Предлагането на жилищни имоти на територията на град София за третото 3-месечие на 2018 г. отчита ръст от 9% спрямо предходното тримесечие, отчитат от компания за недвижими имоти. Около 2% от продавачите предлагат къщи, а основната група продавачи (96%) – апартаменти. Останалите жилищни имоти (ателие, мезонет, етаж от къща) представляват около 2% от общото предлагане. Най-голямо предлагане се отчита при 3-стайните жилища (48%), като общо за столицата средната им офертна цена е 1000 евро/кв.м., следвани от 2-стайните апартаменти (41%) и средна офертна цена от 1030 евро/кв.м. В дъното на класацията остават многостайните и едностайните.

Най-активно сред клиентите на компанията – продавачи, е предлагането в район Дружба 2 със средна офертна цена от 960 евро/кв.м., следвани от кв. Малинова долина – 870 евро/кв.м.; кв. Кръстова вада – 1136 евро/кв.м.; кв. Слатина – 1103 евро/квм.; кв. Витоша – 1000 евро/кв.м.; и кв. Павлово – 1160 евро/кв.м.

Пазарът се движи от IT компаниите

До 13 евро /кв.м. за офис в центъра

В сгради клас Б наемите са от 6 до 10 евро за кв.м

Средните наеми на офис площите от клас А са между 11 и 13 евро за кв.м.
Средните наеми на офис площите от клас А са между 11 и 13 евро за кв.м.

Пазарът на офис площи запази висока активност през третото тримесечие на 2018 г., показват данните на консултантска компания на пазара на имоти.

Главната движеща сила продължават да са IT компаниите и центровете за споделени услуги.

Нивата на наемите на търговските и офис площи се запазват. Средните наемни нива в София за клас А офис площи са стабилни – 13 евро /кв.м. за най-търсените, 12 евро/кв.м. за широк център и 11 евро/кв.м. за квартални и крайградски зони.

Наемите в сгради клас Б в София остават в диапазона от 6 до 10 евро/кв.м. в зависимост от местоположението и състоянието на вложените системи и материали.

Запазват се и нивата между 12 и 14 евро/кв.м. за клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Брокерите събират пари и с тях си плащат рекламата на всеки два -три месеца !

  2. Баси 960 за дружба 2… пари да ми дават, няма да ида да живея там, камо ли да купя на такава цена….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.