100 декара от сметището край село Цалапица горят

Премиерът Борисов в Болярово: Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим (СНИМКИ и ВИДЕО)

Компании изтеглят капитали от страната Чуждестранните инвестиции са отрицателни

В ДАНС се проведе среща във връзка с предоставяне на информация по искане на главния прокурор

Дистанционна специалност обмислят за джипитата През есента започва изграждане на национална педиатрия

Изяли сме 12 000 тона мед от трети страни

Евакуираха Айфеловата кула, след като бе забелязан мъж, катерещ се по нея

Деми Роуз като гръцка богиня (СНИМКИ)

Намериха тялото на 68-годишен мъж в Кърджалийско

Фънки: Музиката бива хубава и лоша, жанрове няма!

След като сложих токчета, разбрах горките жени

Мога да се разплача от добре изпечено прасенце и уиски

Сръбското „Добро утро, пиянице” е от любимите ми парчета

– Фънки, за поредна година си в журито на популярното шоу „Като две капки вода”. С какво този формат е по-специален за теб, защото ти си журирал и в други тв-предавания?
– Най-вече с това, че „Капките” е едно забавно предаване и в него нещата не са строго професионални, а е повече веселба. Много хора ми казват: „Ама, ти вече не си толкова зъл!” Викам им: „Нормално е, защото първо предаването не е само музикално, като „Мюзик Айдъл” и „Гласът на България”, а тук става въпрос за съвсем друго нещо и гледаш дали човек се справя с образа, а не е важно да пее толкова добре.

– Коя според теб е най-силната имитация досега?
– Има много добри неща и ми е трудно да избера, но като цяло мога да кажа, че Дичо се справя много добре, Стефан Илчев също, а Мария (Илиева – б.а.) е направо страхотна. Тя се справя с всичко, което є се падне – много е талантлива тази жена, много глас е дал Господ.

– Знаем, че не харесваш песента „Кекс” на Папи Ханс, както и „Антилопа” на Тита. Участието им в тазгодишното издание успя ли да промени отношението ти към тях и песните им?
– Ами, аз искам да кажа, че нямам отношение лично към тях, но специално тези две глупости наистина не ги харесвам. Също така ненавиждам например това парче, как се казваше – „Бяла роза зад ушите”. Не я мразя тази жена – певицата, тя не е виновна, но песента не мога да я понасям. Не мога обаче да отрека, че Папи Ханс много се старае – танцува, мъчи се момчето… А Тита я знам от 13-годишна и още тогава беше много добра певица.

– В „Като две капки вода” участва и Петя Буюклиева, която е твоя състудентка от Консерваторията. Успява ли тя да покаже целия си потенциал в това шоу?
– Петя пее ужасяващо- има гласище, а не глас. Ние наистина се познаваме отдавна, както се вика пред мен мина животът є и при нея няма празно. Винаги оценявам качествата є, но в шоуто є се падат все трудни неща, как да прави например Тита, която също си пее, но парчето което трябваше да изпълни е голяма боза.

– Според теб, защо все още нямаме световна, или поне европейска звезда в музиката?
– Е, ниско е нивото, имаме и добри певци, както е Марето Илиева и т. н., обаче нема как да направят нещо, защото България е една малка брънка в големия синджир. Аз винаги съм казвал, че не сме кой знае колко талантливи и да не се лъжем, че имаме безброй талантливи изпълнители. Певец като Ерос Рамацоти за жалост нямаме тук и у нас няма как да стане, защото нещата са други и си трябват много пари. Румъния например е огромна държава, вадят големи пари и затова там им се получава.

– С фолкзвездата Константин още ли сте толкова близки приятели?
– С Коцето сме си много близки. Той е великан за мене, не съм очаквал, че ще срещна такъв човек в живота си, много готин агент – страшен! Ние, като сме заедно никога не си говорим за музика, но той много добре знае какво слушам аз, както и аз знам той какво слуша и изпълнява, това обаче не е важното в нашите отношения. Не мога да скрия, че има и негови неща, които Коце ми пуска и ми харесват, например новата му песен е много готино парче. Освен това, той има един много стар хит – „Черна роза” и като го слушаш няма как да отречеш, че в него има много чувство, вокалното изпълнение е много трудно и той използва доста сложни орнаментики. По принцип хубавото си е хубаво, независимо какъв стил е. До ден-днешен едно от любимите ми парчета е сръбско – „Добро утро, пиянице”. Ако се заслушаш в инструментала – то са едни унисони, едни чудеса от храброст, все едно Чик Кърия свири вътре. С най-голямо удоволствие го слушам и направо шапка свалям и на тази жена, която го пее прекрасно. Музиката се дели на хубава и лоша, а не на жанрове.

– Коцето спортува много активно, покрай него има ли шанс и ти да започнеш да ходиш на фитнес?
– О, не, аз не съм първа младост, а Коцето е спортист. На моята възраст съм изпуснал влака…

– Виждала съм те, че се появяваш с рокля на участия с твоята група „Черно фередже”, а токчета слагаш ли понякога?
– О, да, имам и токчета и съм излизал с тях на сцената. С „Черно Фередже” на един втори февруари излязохме облечени като жени и така си свирихме, ето виж ги (Фънки изважда два чифта обувки с близо 10-сантиметрови токчета и гордо ги показва- б.а.). Тогава разбрах горките жени, много е красиво с токчета и аз обожавам жени на висок ток, обаче след това направо щях да се разрева – не можех да ходя, толкова много ме заболяха краката от тях. Преди имах идея да забраня на жените да ходят с ниски обувки, обаче вече не съм така краен. Вярваш ли ми, че след това участие в „Мазе”, където свирихме на токчета и после трябваше да продължим с второ участие при Геша и ходих бос до там, защото не можех даже да помисля да се обуя, това е е…и трагедията.

– Ти имаш славата на най-строгия член на журито в „Капките”. А какво може да размекне Фънки и кога ти се е случвало да плачеш?
– Аз не съм строгият член, аз съм реалният човек, или обективният член, не знам как да го нарека точно. Да речем Хилдето – тя е много чувствителна, слънчева жена и се притеснява примерно от това, че участниците са є колеги и сега как да им каже, че не е било много добре. Докато на мен въобще не ми пука, даже да участва мама, но ако вземе да бреца като кобила ще я намачкам и нея. Също така на мен не ми се е случвало да плача, аз не съм толкова чувствителен. Как да ти кажа, аз не рева много, но както казва моят приятел Пламен -може би мога да се разплача от добре приготвено печено прасенце… Ядеш и плачеш – майко, майко… Сигурно и хубаво уиски може да ме разплаче.

– Денис Ризов е разкривал за теб, че си супер щедър с приятелите си и дори си давал целия си хонорар от чужбина, за да ги почерпиш. А кой е най-хубавият подарък, който на теб са ти правили?
– О, да ти кажа аз не съм по подаръците – имам си всичко, за мен най-важно е отношението на хората и това да имаш приятели. За мен най-хубавият подарък е като дойдат 1000 човека на рождения ми ден и да се забавляваме, както си знаем.

– Актьорът Иван Ласкин беше един от най-близките ти приятели. Какъв човек беше той за теб и какво не знаят хората за него?
– Това е много гадно, че си отиде толкова рано, но Божа работа… Аз това казвам, че докато ние вършим простотии – Шефа седи горе и умира от смях и се готви да щракне кандилото на който трябва да си ходи. Ванката си замина рано, което е много неприятно, тъй като ние сме и семейни приятели и Алекс също ни е много близка. По принцип има едно такова мнение, че Иван е грубиян, че е не знам си какъв, но аз не мога да кажа такова нещо, защото за мен той никога не е бил такъв. За мен Иван си беше един някак си скрит, но голям романтик, или огромен романтик и си беше вътрешно, като едно дете. Страхотен човек, направо обожаваше Алекс и ние имахме много гут тайм тогедър (хубаво време заедно – б.а.). Хората няма как да разберат каква е душата на Иван, защото не го познават, но той беше много над нещата.

– Какви са най-важните неща за един човек, за да е успешен и на теб какво ти е помогнало най-много?
– Не бих казал, че съм успешен, защото толкова години вече блъскам като идиот и нищо не съм постигнал. Моите приятели, с които почнахме едно време – чехи, румънци и унгарци, с които се запознахме, като направихме „SME” през 90-те години, днес вече са много напред. Тогава те също тръгваха да правят бизнес, но сега за тях нямам думи – те отдавна са милионери и правят убийствени неща.

– А ти не си ли милионер?
– Ха-ха. Какъв милионер – погледни ме какъв гащник съм, пълен нещастник. Карам боклуци коли – трагедия, направо да не говоря. Тези приятели от чужбина, те са вече – пиу, чао, но такава ни е държавата и това е положението. Аз съм тотален песимист за нещата у нас. Когато културата е в мазето, нормално е всичко в страната да е така.

– Не си ли мислил да заминеш да живееш в чужбина?
– Eдно време имах възможност да направя това нещо, но не го направих, защото съм тъпо копеле, за което безкрайно съжалявам. Сега вече е твърде късно, но когато работих в Скандинавия, можех да остана в Дания. Тогава бяха други времена, тук беше рокендрол и беше пълно с приятели, с които се забавлявах страхотно. Просто съм леке, което не можа да вземе решение, не знам дали щях да прокопсам там, сигурно щях да съм същото л…о, но явно съдбата ми е била да си стоя у дома.

– Тази седмица бе концертът на Лени Кравиц, организиран от СМЕ. Кои други големи звезди планирате да доведете у нас?
– Концертът на Лени беше уникален, направо нямам думи и продължи над два часа. Тази година ще правим още много концерти – на Стинг, Том Джоунс, Ерос Рамацоти, Сара Брайтмън, Майкъл Бубле, „Дийп Пърпъл”, Лара Фабиан… Концертът на Том Джоунс вече е почти напълно разпродаден. За Стинг няма какво да говоря, а Майкъл Бубле също е много интересен артист. На фестивала „Hills of Rock” това лято сме поканили и „Гарбидж”, освен всички други групи. В нашия нов клуб „Music Jam” ще пее „Евърласт” и планираме да направим много интересни събития и афтър партита.

– Българските или световните звезди са по-претенциозни и кои от изпълнителите, на които сте организирали концерти не бихте поканили отново?
– Зависи, в това отношение няма родни и световни. Значи, колкото си по-голям нещастник и по-надолу в стълбицата, толкова повече претенции имаш. Забелязал съм, че на най-големите не им пука въобще и затова са големи. Имам зад гърба си към 700 концерта и ми е трудно да отговоря на въпроса, кои не бихме поканили отново, но до ден-днешен си спомням отношението на „Ийст севънтийн” – много невъзпитано и несдържано, а ти правиш всичко за тях да им е точно. Ако се замисля сигурно ще извадя и други кирливи ризи, но сега се сещам за тях.

– Какво мислиш за биографичния филм за Фреди Меркюри и „Queen”?
– Фреди е много талантлив и голям, няма какво да си говорим – ама бил гей, не ме интересува какъв е, ако ще да е динозавър. По принцип на тези въпроси нарочно не обичам да давам отношение, но филмът за Фреди и този с Лейди Гага, който е една любовна смрадлива история са голяма трагедия. Казват, че актьорът и филмът за „Куин” били -уау, но няма такъв филм, за мен беше пълна трагедия. Може би, защото аз съм свидетел на това, което правеше групата, а този филм е направен за някакви хора, които хабер си нямат за какво става въпрос. Не само Фреди, но и Браян Мей беше направен лошо, затова избягвам да говоря на тази тема.

– Любима мисъл?
– Нямам, но за мен най-важното в този живот е само едно – не се взимай на сериозно. За мен вземеш ли се на сериозно и трагедията е пълна – ставаш тотален глупак.

 

Нашият гост
Известният музикант, промоутър и шоумен Димитър Ковачев-Фънки е завършил Музикалната академия в един випуск с Георги Христов, Веселин Маринов, Петя Буюклиева, Нели Рангелова, Ирина Флорин и други. Кариерата му стартира като вокалист на група „Ера”, след това е свирил и в групите – „Монолит” и „Sheky and the Boody Boys”. Днес е басист в „Проджект Стенли”, както и в „Черно фередже” и китарата продължава да е една от най-големите му страсти. През 1991 година с близкият му приятел Иван Несторов – Амебата основават промоутърската фирма „София Мюзик Ентърпрайсис”. Благодарение на тях родните меломани успяха да видят и чуят на живо звезди, като „Аеросмит”, Стинг, „Куин” с Адам Ламбърт, „Роксет”, Шаде ,„Скорпиънс”, „Джудас Прийст”, Ян Гилън, Роджър Уотърс, Iron Maiden, Кайли Миноуг и много други.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Арогантната простотия вече е критерий за всичко в България. Нищо лично, но това е адски отблъскваща и агресивна личност, точно този да дава мнение и ценява другите. Но лъскавите шоу програми търсят точно такъв тип простотия, та да се харесат. Честито на държавата на духа, каквато някога беше България.

  2. Жесток е Фънки. Казва истината без да се церемони, колкото и да е нелицеприятна. Малко са такива хора, готино чувство за хумор.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.