Хигиенни навици от миналото: Предците ни се разкрасявали с урина и животински тор

Поколенията пред нас често измисляли необичайни методи за поддържане на чистотата.

Мощно средство за избелване на зъбите били тухлен или мраморен прах, натрошено яйце или въглен

В наши дни има толкова много продукти за грижа за тялото, колкото песъчинки в морето. Имаме огромен избор от различни кремове, шампоани, сапуни, дезодоранти и др. Но, разбира се, това не винаги е било така. Поколенията преди нас често измисляли необичайни методи за поддържане на чистотата и здравето. От днешна гледна точка тези методи не са за подражание, защото са отвратителни.

Затова следващия път, когато използвате ароматния си лосион, помислете за някогашните налудничави и невъобразими средства и методи, които нашите предци са използвали за лична хигиена. Някои от тях са изброени по-долу. Чувството на отвращение е гарантирано.

Една вана за всички

В наши дни вземаме душ или вана. През Средновековието къпането е приветствано от християнството, за да се демонстрира чистотата и свежестта на тялото. И докато висшата класа често можела да се потопи в топла вана, нещата при бедните изглеждали доста зле. Топлата вода не идвала от чешмата.

Ето защо имало специален ден за къпане и тогава цялото семейство трябвало да отиде в банята. Водата, разбира се, не била сменяна след всеки и членовете на една къща трябвало да споделят водата във ваната. Обикновено това се случвало по приоритет, когато най-старият бил измиван първи, а най-младият - последен. Тъй като по това време имало много членове в едно семейство, можете да си представите как е изглеждала водата във ваната накрая.

Пилешки изпражнения при плешивост

Днес плешивостта все още е един от най-досадните проблеми за мъжете, тъй като в тази област няма истинско лекарство, което да противодейства на загубата на коса. Нашите предци са имали свой метод за растеж на косата. Медицинска книга от 17-ти век, озаглавена “Пътят към здравето”, съветва мъжете да търкат плешивите си глави с пилешки изпражнения, които да смесват с вода.

Крокодилски тор като противозачатъчно

В миналото дамите опитвали различни любопитни средства и методи за предотвратяване на бременността. Това, което правят египетските жени, за да не забременеят, в наши дни, най-вероятно, ще изглежда дивашко. Според “Папирус Кахун”, появил се около 1850 г. пр. н. е. съдържащ древноегипетски медицински записи се смята, че крокодилският тор е много добър контрацептив. Съответно, крокодилските изпражнения се смесват с ферментирала растителна слуз.

Къдрене на косата с въглища

За да стилизират модни си прически през 20-те години на миналия век, жените трябвало да измислят различни хитрости. Пресите за изправяне или накъдряне, каквито ги познаваме днес, не съществували и затова дамите импровизирали с неща, които не винаги били полезни за косата. Правели къдриците си от дървени ролки и кръгли железни пръти. Поставяли ги в горещи въглища, за да загреят желязото. Тъй като с този метод не може да се контролира температурата, жените често изгаряли косата си. Използвали вазелин, който миришел силно на лепило, за да стилизират къдриците си. Миризмата на изгоряла коса в комбинация с лепило създавал незабравимо излъчване.

Грижа за кожата с урина

Кремовете за грижа за кожата вече се предлагат в изобилие от различни съставки, независимо дали на химическа или естествена основа. През 17-ти век продуктите за грижа за кожата много често са правени от човешка урина. Всъщност урината била основният компонент на козметиката от онова време. Всеки ден благородниците миели лицето си с урина, защото вярвали в нейните антисептични свойства. Урината обаче не само изненадващо поддържала чисти лицата на благородните дами. Мнозина вярвали, че човешката урина има свойства против стареене и стяга кожата. Дори и днес много хора вярват, че собствената им урина има лечебен ефект.

Паста за зъби

В миналото здравето на зъбите било много важно. Първата паста за зъби е създадена в средата на 19 век. Но нашите предци също се стараели да поддържат зъбите си здрави. Можем да си представим, че не е било толкова приятно, колкото свежата мента, която днес съдържа пастата за зъби. Така нареченият зъбен прах е предшественик на пастата за зъби. Съдържа агресивни почистващи препарати. Мощно средство за почистване на зъбите били тухлен прах, мраморен прах, натрошено яйце или черупки от стриди или въглен. Разбира се, не звучи толкова вкусно. Ето защо като подобрителите на вкуса, добавяли към пастата смеси от ментово масло, ментол или мед.

Липса на тоалетна хартия

Ходенето в тоалетна без тоалетна хартия в наши дни е невъзможно. Но какво са правили хората преди? Китайците са първите, които използват хартия за санитарни цели. Широката употреба на тоалетна хартия се появява едва в средата на 19 век. Преди това за подобни цели са употребявани други неща.

Преди да използват тоалетна хартия, хората вземали стари парцали или гъби. Дори живи птици са били използвани в тоалетните. Често просто се бършели с ръка. Особено в азиатските култури, лявата ръка служела за почистване на тялото. В Европа хората през Средновековието използвали стари парцали, остатъчен плат, мъх, листа, сено или слама.

Коментари

Задължително поле