На 19 август 2019 да почерпят

Земетресение от 5,9 в Западния Тихи океан

Двама каякари оцеляха, след като ледник се разцепи пред очите им в Аляска (ВИДЕО)

Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

Арестуваха французин, превозвал тялото на жена си в куфар заедно с двете си деца

Пожарът край Реброво е локализиран Няма опасност за населението в околните села, съобщиха от МВР

Служители на БГ ТОЛ намериха двама бежанци, укрили се в багажника на автобус 

Недостиг на гориво, храни и лекарства Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Километрично задръстване в района на „Дунав мост“

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Тиам готов за ЦСКА

Жена скочи от 14-ия етаж на блок в Бургас

Топ 10 на най-проспериращите пилоти във „Формула 1“

Остава затворен за движение участакът на магистрала „Струма“ между Дупница и Бобошево 

Цигулката – душата на рома

 

 

23-5Казват, че с цигулката ромите изливат своята душа. Неслучайно най-голямата ромска музикална формация в света се нарича „100 цигански цигулки”. Оркестърът е основан в Унгария през 1985 г. на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока.

Виртуозни български музиканти от ромски произход също разнасят славата ни по света. Един от тях е Георги Калайджиев, бивша първа цигулка на „Софийски солисти”. С благороден дарителски жест той осигури още цигулки и ново пиано за школата си в родния Сливен. Инструментите пристигнаха от Германия, където той работи от близо две десетилетия. Доставката на подаръка съвпадна със заключителния изпит на 30-те деца, които през тази учебна година изучаваха цигулка, виола, виолончело, китара, тромпет, саксофон, кларинет и пиано в школата на Калайджиев „Музиката вместо улицата”. Докато в едно от помещенията малките таланти демонстрираха наученото пред преподавателите си, в друго специалист акордираше новото пиано. Оказа се, че той също е българин, колега на Георги Калайджиев от Германия. „Пианото е отлично. А що се отнася до края на учебната ни година, мога да кажа, че сме особено щастливи. Имаме още едно дете, което бе прието в средно музикално училище”, съобщи цигуларката от Сливен Радка Кусева, ръководителка на школата в Сливен.

Георги Калайджиев
Георги Калайджиев
Ученик по време на годишния си изпит
Ученик по време на годишния си изпит

 

Георги Калайджиев основава школата си „Музиката вместо улицата” през 2000 г. Ежегодно тук се обучават напълно безплатно по 30-32 деца. Известният ни музикант финансира изцяло дейността на школата си, осигурява инструментите, пособията за поддръжката им, струни, музикалните текстове, учебниците. Част от средствата самият той набира с помощта на колегите си от университета в Гийсен в Германия, където преподава на студенти. Постъпления идват от благотворителни концерти, които те изнасят.

Школата се помещава в частен имот в Сливен, където живее сестрата на Георги Калайджиев. Приемът на деца се извършва след конкурс прослушване. Интересна подробност е, че едно от задължителните изисквания към възпитаниците на школата е да имат много добър и отличен успех в училище и да владеят отлично български език. Подготовката по инструмент и солфеж се извърша освен от Радка Кусева и от нейни колеги от симфоничния оркестър в града. Георги Калайджиев неведнъж е подчертавал при посещенията си в България, че целта му е да даде шанс на деца от бедни семейства, които нямат възможности, да развият дарбите си. Повечето от малчуганите са от финансово затруднени семейства от ромския кв. ”Надежда” в Сливен. В този квартал се е родил самият Георги Калайджиев. Първите възпитаници на „Музиката вместо улицата” бяха приети в специализирани средни училища преди две години. Това бяха най-големите момчета, обучени в школата. На едно от тях музикантът осигуряваше стипендия, за да може да плаща общежитието и пътните си до близкия на Сливен град, където учеше.

Цигуларката Радка Кусева преподава на ученик.
Цигуларката Радка Кусева преподава на ученик.

Възпитаници на школата вече са били три пъти на концертни турнета в Германия по покана на своя патрон. Те изнасят концерти и в Сливен.  Любопитен факт е, че преди две години, когато бе изградена първата детска площадка в 20-хилядния ромски кв. “Надежда”, на откриването не звучаха, както обикновено става в подобни случаи, песни за малчугани. Дете от квартала, ученик в школата на Калайджиев, изсвири пиеса от Чайковски и събра незапомнена публика от местни жители.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.