Цигулката - душата на рома

 

 

23-5Казват, че с цигулката ромите изливат своята душа. Неслучайно най-голямата ромска музикална формация в света се нарича „100 цигански цигулки”. Оркестърът е основан в Унгария през 1985 г. на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока.

Виртуозни български музиканти от ромски произход също разнасят славата ни по света. Един от тях е Георги Калайджиев, бивша първа цигулка на „Софийски солисти”. С благороден дарителски жест той осигури още цигулки и ново пиано за школата си в родния Сливен. Инструментите пристигнаха от Германия, където той работи от близо две десетилетия. Доставката на подаръка съвпадна със заключителния изпит на 30-те деца, които през тази учебна година изучаваха цигулка, виола, виолончело, китара, тромпет, саксофон, кларинет и пиано в школата на Калайджиев „Музиката вместо улицата”. Докато в едно от помещенията малките таланти демонстрираха наученото пред преподавателите си, в друго специалист акордираше новото пиано. Оказа се, че той също е българин, колега на Георги Калайджиев от Германия. „Пианото е отлично. А що се отнася до края на учебната ни година, мога да кажа, че сме особено щастливи. Имаме още едно дете, което бе прието в средно музикално училище”, съобщи цигуларката от Сливен Радка Кусева, ръководителка на школата в Сливен.

 

Георги Калайджиев основава школата си „Музиката вместо улицата” през 2000 г. Ежегодно тук се обучават напълно безплатно по 30-32 деца. Известният ни музикант финансира изцяло дейността на школата си, осигурява инструментите, пособията за поддръжката им, струни, музикалните текстове, учебниците. Част от средствата самият той набира с помощта на колегите си от университета в Гийсен в Германия, където преподава на студенти. Постъпления идват от благотворителни концерти, които те изнасят.

Школата се помещава в частен имот в Сливен, където живее сестрата на Георги Калайджиев. Приемът на деца се извършва след конкурс прослушване. Интересна подробност е, че едно от задължителните изисквания към възпитаниците на школата е да имат много добър и отличен успех в училище и да владеят отлично български език. Подготовката по инструмент и солфеж се извърша освен от Радка Кусева и от нейни колеги от симфоничния оркестър в града. Георги Калайджиев неведнъж е подчертавал при посещенията си в България, че целта му е да даде шанс на деца от бедни семейства, които нямат възможности, да развият дарбите си. Повечето от малчуганите са от финансово затруднени семейства от ромския кв. ”Надежда” в Сливен. В този квартал се е родил самият Георги Калайджиев. Първите възпитаници на „Музиката вместо улицата” бяха приети в специализирани средни училища преди две години. Това бяха най-големите момчета, обучени в школата. На едно от тях музикантът осигуряваше стипендия, за да може да плаща общежитието и пътните си до близкия на Сливен град, където учеше.

Възпитаници на школата вече са били три пъти на концертни турнета в Германия по покана на своя патрон. Те изнасят концерти и в Сливен.  Любопитен факт е, че преди две години, когато бе изградена първата детска площадка в 20-хилядния ромски кв. “Надежда”, на откриването не звучаха, както обикновено става в подобни случаи, песни за малчугани. Дете от квартала, ученик в школата на Калайджиев, изсвири пиеса от Чайковски и събра незапомнена публика от местни жители.

 

Коментари

Задължително поле