Цонко Цонев, кандидат-кмет на Каварна, пред „Труд news“: Ще бъдем отново столица на рока

Голямото предизвикателство да се кандидатирам дойде от негативното развитие на общината

Написах две книги с „кметълските“ истории

Кметълът Цонко Цонев беше най-известният градоначалник, който прочу Каварна като столицата на рока през трите си мандата, докато я управлява. Изненадващо той се отказа от надпреварата за кмет в последните местни избори, а неговата голяма любов към хард музиката не получи приемственост при новата власт. Когато заема поста, заварва само един отворен хотел, а след неговото управление вече има голяма леглова база с над 6000 места, нов комплекс „Бялата лагуна“ и едно от най-модерните голф игрища. Привлечените български и чужди инвестиции за този период са 4 млрд. 114 млн. лева.

- Какво те предизвика да се кандидатираш за четвърти път?
- След като осем години не бях кмет, ме предизвика ръчната спирачка и задната скорост, с която почна да се „развива“ града ни. Най-вече ме предизвика смачкването на бизнеса и оттук и на туризма. Започна тотално събаряне на заведения. Започнаха уволнения на хора, които аз съм назначавал и бяха много добра част от общинската администрация. Така че голямото предизвикателство да се кандидатирам пак дойде от негативното развитие на общината, на това, което съм градил години наред и то от човек, който аз съм назначавал. Сегашната кметица съм я назначил през 2008 година и съм я подкрепял и повишавал. Препоръчах я на кмета на Тутракан да работи там, когато напусна нашата община. Т. е. от мен е видяла само добрини. И това, което се случи през последните четири години, това свръхнегативно развитие ме предизвика и миналата година твърдо реших, че това трябва да спре. Казах „баста“ на ръчната спирачка и задната скорост. Ако това продължи още един мандат, градът ще се разбие още повече.

- Очакванията са да спечелиш и да възстановиш това, което липсва вече толкова време на цяла България - рок концертите, които бяха станали емблема на Каварна, а тебе те нарекоха „кметъл“...
- Е да, липсват и рок концертите, и рибеният фест в пълния му блясък, фестивалът на фойерверките над морето, културният афиш на Каварна... Това всичко се връща с пълна сила. Няма да караме само на спомени, ние трябва да живеем и в бъдещето. Това беше другата причина да се кандидатирам отново. Аз написах и две книги с „кметълските“ истории, които се разпродадоха много бързо, което показа, че има интерес, но не трябва да наблягаме само на историческите си постижения, а да има и бъдеще.

- Тази кметица конкурент ли ти е сега?
- Конкурент е госпожата, напъва се, ходи да убеждава хората, прави си кампания. Кандидат е на ВМРО и ИТН. През мандата си успя да направи нещо, което в Каварна никога не се е случвало - да обeдини хората срещу себе си. Ние винаги сме били някак си разединени и това, че ни обедини, го признавам за единствения u успех на управлението. Много искрено u благодаря, това е един огромен принос. Бяхме се разделили на крилца и кълки, имаше и омраза. Сега изведнъж се обединиха огромна част от хората. Това се случи на наше, местно ниво.

- Какви хора си включил в листата си за общински съветници?
- Тя е пълна и включва 17 души, много добре подбрани. В нея е и бившият заместник кмет, когото тя уволни, включени са икономисти, бизнесмени. Имам кандидати в петте най-големи села в общината. Кандидат-кметът Благомир Станев, когото пребиха в Белгун - второто по големина село, вече е кмет, защото никой друг не поиска да излезе срещу него. Нито една партия не издигна свой кандидат срещу него, от съпричастнист може би... така че аз вече имам един избран кмет. Може и да са го пребили преди две години и половина, но сега той е безапелационен. А в село Българево издигам много известен историк- Иван Градешлиев, който написа книгата за гагаузите, както и за деспот Добротица. Българево е важно - там са „Русалка“, Калиакра...

- Нека припомним, че на Каварна Рок Фест са гостували групи и артисти като Deep Purple, Manowar, Motorhead, Led Zeppelin, Slayer, Алис Купър, Таря Турунен, Europe, Helloween, Twisted sister, Sabaton, Motley Crue. Кой най-много ти липсва от тези гости? Сега кои изпълнители би поканил за възкресението на този фестивал? 
- Всичките ми липсват. Мечтая си догодина да видим тук отново доста от тях.... Ей такива мечти имам.

- Та да стане Каварна отново град на рока, а не на казачока, както го наричаха, когато ти престана да бъдеш кмет...
- О, то и чалга нямаше. Нямаше никаква културна програма. Сега ще върнем града на рока.

- Каква е идеята на предизборният ти девиз е „Един за всички, всички за Каварна“!...
- Реших да мина към мускетарската терминология, много ми харесва. Идеята е всички да се обединят. Тя всъщност кметицата ни обедини. Така че лозунгът е много актуален.

- Един традиционен въпрос - кое ще е първото нещо, което ще направиш, ако влезеш отново в общината?
- Те са две неща. Първо ще назнача Георги Балтаджиев, който ми беше заместник-кмет по строителството. И второ - ще отворя веднага клуб „Арт ретро“, където се събираха младите хора, но бе затворен незаконно. Това ще стане в рамките на два дни.

Нашият гост
Цонко Цонев е роден е на 3 юни 1967 г. Завършва средно образование в МГ “Иван Вазов” в Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Софийски университет “Климент Охридски”.
През 1994 - 95 г. е юрист на община Каварна на граждански договор, а от 1995 до 1999 г. е общински съветник в Каварна. Бил е адвокат в адвокатска колегия в Добрич, специалист по граждански дела.
 От 2003 г. до 2015 г. е три мандата кмет на Каварна. Избран за Мъж на България за 2005 г. Известен е като фен на рок музиката и по негова идея се провежда фестивалът Каварна рок фест. Началото беше с Джон Лоутън, през 2004 г. После са “Назарет”, Рони Джеймс Дио, “Пърпъл”, “Скорпионс”. Следва идването на легендарната руска група “Любэ” за първи път в България, после - Били Айдъл, Мотли Крю, Глен Хюз,
От 2015 г. до 2019 г. бе независим общински съветник, издигнат от инициативен комитет.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта