Щефи Граф - Мис Форхенд

Преди 20 години Щефи Граф постигна последния си голям успех, побеждавайки тийнейджърката Мартина Хингис във финала на „Ролан Гарос”. Скоро след този триумф в Париж германската тенисистка сложи край на бляскавата си кариера. На днешния ден тя навършва 50 години и светът отново говори с възхита за нея и огромните й успехи.

Щефи Граф е спечелила всичко, което може да бъде спечелено в тениса. Още на 17-годишна възраст тя побеждава Мартина Навратилова във финала на „Ролан Гарос” и влиза през парадния вход в големия тенис. Година по-късно, през 1988-а, тя печели всички турнири от Големия шлем и ги гарнира с олимпийската титла - нещо, което нито една състезателка не е постигала след нея. На следващото лято Щефи Граф и Борис Бекер хвърлят Германия в екстаз, след като в рамките само на три часа печелят „Уимбълдън” при жените и мъжете.

В дългата визитка на Щефи са записани 107 турнирни победи, 22 титли от Големия шлем и две купи Фед. Единствено Серина Уилямс има повече спечелени турнири от Големия шлем (23). Но германката е единствената, която е триумфирала минимум по четири пъти във всеки от четирите турнира. Тя е била 377 седмици на върха в световната ранглиста. Никой друг състезател, бил той при мъжете или при жените, не е оглавявал

класацията толкова дълго от нейното създаване.

Рекордите обаче не свършват дотук. На 13 години и 4 месеца Граф е най-младата тенисистка, която някога е попадала в световната ранглиста. През 1988 г. тя смачква с Наталия Зверева с 6:0, 6:0 във финала на „Ролан Гарос” само за 32 минути и това е най-бързо спечеленият финал в историята на Големия шлем. Всъщност Щефи има 13 поредни участия на финали в Големия шлем и е успяла да защити поне по веднъж титлата си от всеки спечелен турнир на следващата година.

Още в началото на кариерата си германката започва да бъде наричана мис Форхенд заради забележителното си изпълнение на този удар. Желязната й ръка праща топките в полето на съперничките с хирургическа точност и юнашка сила, докарвайки до отчаяние и изтощение най-коравите тенисистки. В същото време Щефи работи великолепно с краката в дъното на корта, спасявайки невъзможни топки. Елегантното й движение от задна линия и перфектният слайс също остават нейни запазени марки. По темата Григор Димитров сподели в интервю: „От всички тенисистки за мен ще бъде най-голямо предизвикателство да играя срещу Щефи Граф заради начина, по който прави всичко - този слайс, който може да те откаже, движението по корта и този удар от форхенд!”

Граф успешно „разхожда” по корта тенисистки от различни поколения. В началото на кариерата си тя громи Мартина Навратилова. Дълги години се дуелира с Аранча Санчес Викарио, Яна Новотна и Габриела Сабатини. От тях единствено Аранча Санчес успява да се противопоставя успешно на Щефи върху любимите на испанците червени кортове. Чак в началото на 90-те години германката си намира майстора в лицето на Моника Селеш - съперничка, която се опъва здраво на Граф върху различни настилки. А в епилога на кариерата си се среща и с първите представителки от генерацията на силовия тенис, от които още се състезават сестрите Уилямс. В златния си период Граф губи само по 2-3 от 80 мача на година.

През 1993 г. психично болният фен Гюнтер Пархе пробожда с нож Моника Селеш в мач срещу Магдалена Малеева в Хамбург, за да я отстрани от пътя на любимката си Щефи Граф. Пострадалата се връща в игра чак 27 месеца по-късно и никога не връща предишната си силна форма. Селеш и до днес е обидена на Граф и на организаторите, че не прекъсват турнира.

В залеза на кариерата си Граф започва сериозна връзка с днешния си съпруг Андре Агаси при последното си участие на „Уимбълдън”. Днес те имат големи син и дъщеря тийнейджъри. Семейството живее в Лас Вегас, но Щефи рядко има публични изяви.

 

Баща й залюби гол модел и лежа в затвора

През 90 години на миналия век Щефи Граф бе царицата на световния тенис. По същото време обаче нейният баща Петер пълнеше новините с грозни случки. Неуспял като футболист, той е вадил хляба си с продажби на застраховки и коли втора употреба, докато дъщеря му се превръща в неговата „златна кокошка”. Когато Щефи започва да печели големи пари от тенис, баща й става неин мениджър.

Първите скандали с името на Петер Граф са за подкупи, свързани с участието в турнири на Щефи. По-късно гръмват разкрития, че той е имал любовна афера със съмнителна дама, която се изявява като модел в еротични издания. Твърди се, че от нея Петер Граф има дете. Това се отразява зле на Щефи, която по същото време търпи загуби на корта и пада от върха на световната ранглиста. По-късно баща й е осъден и на затвор заради укриване на данъци върху 42 милиона дойче марки. Излежава половината от 3-годишната си присъда, а през 2013 г. умира. Оказва се, че Щефи не е знаела за финансовите машинации на баща си.

 

За нея

Надявам се, че никога няма да ме изостави

Щефи не обича да говори, тя обича да живее - по своите правила и морални ценности. Нейният дух е удивителен. От 18 години сме женени и през това време връзката ни се задълбочи. Не вярвам, че съществува тайна за щастлив брак, но има някои важни предпоставки за него - двама души, които се уважават и обичат. Надявам се, че Щефи никога няма да ме изостави. Искам да остане завинаги при мен.

Андре Агаси

 

Искам да я виждаме по-често по турнири

Не е възможно в няколко изречения да се каже всичко за Щефи Граф. Неслучайно я наричан Графинята - защото е уникална. Не вярвам, че някога ще се роди подобна тенисистка. Преди две години и аз навърших 50. Знам от личен опит, че не е особено приятно да остаряваш. Иска ми се Щефи по-често да присъства на турнири от Големия шлем. Но тя води собствен живот по-далеч от общественото внимание.

Борис Бекер

 

Тя направи истинско чудо в тениса

Трудно ми е да повярвам, че Щефи навършва 50 години. Сякаш беше вчера, когато седях вкъщи пред телевизора, гледах нейните мачове и тръпнех за всяка топка. Винаги съм се възхищавала от лекотата, увереността и стила, с който играе. С моите три спечелени турнира от Големия шлем мога само да предполагам какво коства да запишеш 22 победи в тези турнири, колкото има Щефи. И да бъдеш 377 седмици на върха в световната ранглиста - това е истинско чудо!

Анжелик Кербер, номер 5 в света в момента

Коментари

Задължително поле