Юлиан Костов - Мост към Оскарите

Може би широката публика у нас никога нямаше да чуе името на режисьора Иван Добчев, ако преподавателят от НАТФИЗ не деконструктира успеха на своята ученичка - номинираната за „Оскар” Мария Бакалова - с авангардна и едновременно с това сфуматна преподавателска надменност. Мария Бакалова обаче нямаше да достигне до Холивуд, ако не беше едно телефонно обаждане.

Ето това е ефектът на пеперудата, който прослави дори и затъналия в собствената си гениалност Добчев. Но размахването на крилата на пеперудата се задвижи отвъд Океана, където младият ни Де-Ниро-подобен актьор Юлиан Костов беше ангажиран да търси момиче, което изглежда на 15, но да е пълнолетна.

„Аз се занимава с актьорство в чужбина, сам си прокарвах пътя и исках да предам опита си на други мои сънародници. С Мария се случи случайно, защото кастинг директорът на филма ме потърси и каза „Намери ми момичета, които да изглеждат на 15, но да са над 18-годишни”. Така потърсих и сред 60 момичета останаха няколко заедно с Мария. После тя се пребори с още няколко международни актриси и я взеха”, разказа Костов пред бТВ.

Иначе историята как Бакалова е помислила, че може би ще стане жертва на трафиканти на женска плът вече известна. Юлиан дори се заклел във всичко, че няма нищо скрито в предложението за кастинг.

„С Мария Бакалова ставаме продуцентски партньори, искаме да развиваме български истории за световен пазар”, споделя Юлиан. Двамата дори са подхванали сложен проект на име „Свобода или смърт”. Това е и въпросителната пред съдбата на проекта, защото изглежда доста непродаваемо да предложиш българската революция на световен пазар.

Юлиан Костов е от Варна. Като ученик вече е шампион по плуване. Печели медали от много състезания, но и до ден-днешен го е страх от морето. Това интересно противоречие се дължа на паническия му страх то медузи и непознатото, което живее под повърхността на океана.

На 19 години вече е студент в холандски университет. Сърцето му обаче не е в цифрите, паричните потоци и екселските таблици. Затова, когато решава да се захване с голямата си страст и мечта - киното. Записва курсове в Лондон, а след това и в САЩ. Гледа филми непрекъснато и имитира всеки актьор, който му харесва. Английският му звучи почти като матерен и заслугата за това не е нито на училището, нито на скъпи курсове, а на най-добрият учител на децата - пораснали и не - Cartoon Network.

Прави няколко дребни роли в късометражни филми, пуска снимки в каст агенции, но дълго време няма никакво обаждане по телефона. Първата му изява е в рекламата. Той става лице в кампания на гиганта „Жилет”. И толкова.

Първата си роля обаче получава не в Англия или някоя западна държава, а в България. Макар филмът да се води американски, е изцяло български проект. Така Юлиан Костов получава значима роля в първия български зомби филм „Код Червено” на режисьора Валери Милев. Юли играе млад войник, който охранява главния герой, но уви - става жертва на живите мъртви.

„Режисьорът Валери Милев ме посъветва да не играя като Силвестър Сталоун, сякаш не се страхувам от нищо, а да бъда като на 20 г., уплашено войниче насред апокалипсиса”, казва Юли. Било му лесно да го изиграе, защото като малък наистина много се страхувал от зомбита.

Участието в жанровия филм обаче му дава визитна картичка, пък и много жар да продължи напред. От Би Ти Ви забелязват момчето и го канят да участва в приключенското риалити „Африка: Звездите сигурно са полудели”. Самият Юли смята, че това е едно от най-силните му изживявания, които изглежда му носят и философски прозрения.

Вторият му филм, който излезе отново в България, е „Корпус за бързо реагиране 2”, където пак е чужденец - англичанин, асистент на големия злодей.

И лека-полека благодарение на амбицията, настойчивото обучение и добър агент вратите на голямото кино започват да се отварят, макар и с малки роли. Кийфър Съдърланд го харесва за епизодична роля в мащабния си проект „24”, след това играе в „Код Лондон”. Следват „Коженото лице”, където вече има значителна роля, за да се стигне до „Бен Хур”. Зад гърба си вече има много сериали и още много идват в дневния му ред.

Първата главна роля на Юли е в драматичния филм Another Mother's Son на носителя на БАФТА Кристофър Менуал. Заради нея актьорът отслабва с близо 15 килограма по време на снимките. След това бързо се възстановява. Той избира английската драма пред изкусително участие и в доста значима роля в Security, където е трябвало да си партнира с Антонио Бандерас и Бен Кингсли - също негови идоли.

Да се надяваме, че скоро наистина ще има шанса да играе и със своя кумир - Робърт де Ниро, за когото казва, че ако спечели „Оскар”, ще му благодари от сцената.

 

Имаме много общи планове

Юлиан е невероятен човек и един от адвокатите за български таланти и работи за това от над десет години. Така че с Юлиан имаме няколко проекта, като един от тях е доста амбициозен. Това е сериал, който се казва на „Свобода или смърт” и се отнася за Руско-турската освободителна война. Мисля, че историите биха били интересни за чужденци, биха били интересни и на целия свят. Не е правено подобно нещо и защо ние да не го направим.

Мария Бакалова, актриса

 

Такива хора винаги успяват

Юли е много старателен актьор и е много свястно момче. Такива хора винаги успяват, а той ще успее, защото освен всичко е и много добър актьор. В него има вроден усет към актьорството, към сцената. Това е нещо, което или притежаваш, или не. Когато снимахме „Код: Червено”, знаеше какво искам още преди да съм казал къде бърка, ако спрем снимките за нов дубъл. Знае как да застане, как да изглежда. Това е вродено, това не се учи, не може да се придобие и с опит.

Валери Милев, режисьор

 

За нас той беше младият Де Ниро

В Африка го оприличавахме на младия Робърт де Ниро, на когото и той се възхищава. Юли влиза изкусно в роля и изпипва персонажите и героите си до най-малкия детайл. Докато снимахме шоуто „Африка: звездите сигурно са полудели”, за мен той беше един от най-искрените и топли приятели в това тежко и вълнуващо приключение. Изключително дисциплиниран и уважителен. Много талантлив и работлив.

Теди Кацарова, певица

Киното - над всичко

Юлиан Костов прави нещо драстично, за да стане актьор. Той изгаря един много важен мост в своя живот. Малко след като получава бакалавърска степен по бизнес мениджмънт от лондонския клон UWIC, той изгаря сертификата си и се заклева да стане актьор. По това време той има само двуседмичен актьорски курс в Ню Йорк и е заснел три студентски късометражни филма, които, според критици си струват. Отдаден е на професията си. Докато снима филм в Корнуол кара колело по черен път на хълм близо до морето, снимащият го хеликоптер почти го издухал от ръба на скалата и само бързата му реакция го спасила.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети