Юлия Тимошенко - Последен щурм

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко потвърди във вторник тази седмица намерението си да се кандидатира на предстоящите на 31 март президентски избори в страната. Изявлението й бе направено от трибуната на конгреса на водената от нея партия “Всеукраинско обединение Отечество” в Киев пред хиляди екзалтирани привърженици, посрещнали думите й със скандирания: “Юлия е нашият президент”.

И според всички прогнози до момента политическият ветеран има сериозна преднина в предпочитанията на избирателите пред действащия държавен глава на Украйна Петро Порошенко, когото социолозите поставят на трето място, след популярния местен шоумен Владимир Зеленски. Тимошенко ще щурмува за трети път президентското кресло след два неуспеха през 2010 г. и 2014 г., на фона на много сериозна международна ситуация, в която се намира страната. Свалянето от власт на нейния дългогодишен политически опонент Виктор Янукович с “Евромайдана” преди пет години доведе до обтягане до точката на краен предел на отношенията с Русия, последвано от анексирането на Кримския полуостров и горящия със затишия конфликт в Източна Украйна. Последният пик на напрежението от ноември 2018 г. в Керченския пролив провокира украинския президент Порошенко да въведе военно положение в страната. Москва го обвини тогава, че се опитва да използва извънредна ситуация, за да се укрепи на поста преди предстоящите през март избори.

Маневра или не, явно без да даде такъв резултат. След пет години в опозиция на Петро Порошенко, Юлия Тимошенко разчита на стабилна подкрепа сред украинските националисти и преднината й пред президента е над 7 на сто от намеренията на гласоподавателите. До март, разбира се, време има много. А личността на Тимошенко сама по себе си е достатъчно поляризираща обществените нагласа в Украйна и без да е кандидат за президент. “Допускала съм грешки”, каза пред конгреса във вторник лидерът на “Отечество”, “но дори когато греша, го признавам искрено”.

В прокламацията си Юлия Тимошенко се обяви в полза на приемането на страната в Европейския съюз и НАТО и обеща да се посвети на борбата с разяждащата страната корупция, която е и на път да коства поста на бившия олигарх и действащ държавен глава Порошенко. Тимошенко заяви пред привържениците си също така, че ще потърси компенсации от Москва за анексирането на Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна. Зад тези патриотични лозунги мнозина наблюдатели виждат потенциална покана за диалог с Москва и възможно рисков предизборен ход. Други пък изтъкват, че по един или друг начин с упоритостта си през годините Тимошенко също така си е спечелила и известно уважение от страна на обитателя на Кремъл като достоен политически опонент. Което може, в крайна сметка, да я превърне в първия компромисен и за Запада, и за Русия кандидат за президент на Украйна, откакто страната започна да се тресе по шевовете в края на 2004 г. И светът за първи път научи името на Юлия Тимошенко - “пасионарията на оранжевата революция” от площада в Киев - впоследствие първата и засега единствена жена-премиер в историята на страната.

Историята й, разбира се, не започва там. Юлия Владимировна Хрихян е родена на 25 ноември 1960 г. в Днепропетровск, тогавашната Украинска ССР. В края на 1970-те години се омъжва за съпруга си Олександър Тимошенко, с когото имат една дъщеря, Евгения. В началото на 1980-те завършва икономика на труда в Университета на Днепропетровск, а с идването на “перестройката” във втората половина на десетилетието открива първия си частен бизнес - видеотека. С промените тя и съпругът й се прехвърлят към горивата - през 1991 г. е създадена компанията “Украински бензин”, оглавявана от Юлия Тимошенко, която под нейно ръководство в средата на десетилетието прераства в корпорацията “Единни енергийни системи на Украйна” - основният вносител на руски природен газ. Тогава получава и прозвището, с което ще се титулува дълги години - “газовата принцеса” - с което и влиза в политиката. Избрана е за депутат във Върховната Рада през 1996 г. и преизбрана през 1998 г. На следващата година основава “Отечество” като фракция в парламента и е назначена за министър на енергетиката в правителството на Виктор Юшченко.

Рамо до рамо с последния и вече начело на “Блока на Юлия Тимошенко” започват през 2001 г. да организират политически фронт за свалянето на тогавашния украински президент Леонид Кучма. Събитията кулминират в “Оранжевата революция” от 2004 г. и избирането на Юшченко срещу сочения за фаворит на Москва Виктор Янукович. Тимошенко е назначена за министър-председател през 2005 г. и се завръща на поста през 2007 г. След като загуби президентските избори срещу Янукович през 2010 г., срещу Тимошенко бяха повдигнати цяла серия обвинения за злоупотреба със служебно положение. През 2011 г. бившият премиер бе призната за виновна и осъдена на 7 години затвор и глоба от 188 млн. долара щети към държавата.

 

Голямото завръщане 2.0

В резултат на украинската революция от 2014 г. на 21 февруари Върховната Рада гласува за освобождаването на Юлия Тимошенко от затвора – 350 срещу 50 гласа - след като отмени законовия член, на основание на който бе осъдена. Същият ден президентът Янукович избяга от страната, без да подпише указа. Тимошенко бе освободена на 22 февруари и се кандидатира за президент на изборите на 25 май, на които завърши на второ място след Порошенко, който спечели вота на първи тур с 54 % от гласовете.

 

За нея

Русия може да приеме Юлия Владимировна за лечение

Ако Юлия Владимировна смята, че е възможно, и ако властите в Украйна и нашите украински приятели се съгласят с това, ние с удоволствие бихме приели Юлия Владимировна Тимошенко в Русия за лечение. Ще го направим в удобно за нея и за властите в Украйна време, както и в което и да е лечебно заведение.

Владимир Путин, тогава премиер на Русия, в изявление от 3 май 2012 г.

Защо тя?

Казват ни, че Юлия Владимировна е опитен политик. И ако това словосъчетание обикновено е комплимент, в този случай е предупреждение. Тимошенко има дълга и сложна история с всички олигарси, топ-бизнесмени и политици в страната и отвъд границите й. И това ще тежи върху всичко, което Тимошенко ще прави като президент. Защо Украйна ще влачи заедно с нея подобен багаж е неразбираемо (...) Още по-неразбираемо е защо Украйна ще бъде заложник на нейните заплетени отношения с Путин, руските и американските елити.

Вячеслав Чечило, украински журналист

 

Излишна паника

Ако наистина, както предричат някои, вторият Мадуро (Тимошенко) идва да оглави Украйна през пролетта на 2019 г., западните играчи няма да се опитват да предприемат опити да предотвратят или удържат подобен катастрофален обрат на събитията. Вместо това те започнат да създават планове за това, как да минимизират за своите страни последствията от една източноевропейска Венецуела.

Андреас Умланд, германски философ и политолог

Коментари

Задължително поле