Зеле и братовчеди

Киселото зеле си остава типично зимно ястие. Ако още имате от него, време е да го използвате, защото с покачването на температурите скоро няма да става за ядене. Освен него, можете да сложите на трапезата и братовчедите му – брюкселско зеле, броколи, карфиол. Те всички притежават неговите ценни качества, а са и много вкусни. Стават и за супи, и за предястия, и за основни блюда. Съдържат много витамини С, В, А, Е, желязо, калций, калий, фибри. Това е най-нискокалоричният зеленчук.

Брюкселско зеле на фурна

46-1Необходими продукти:

500 г брюкселско зеле

1 с.л. балсамов оцет

1 с.л. зехтин

1 ч.л. мед

черен пипер

морска сол

Начин на приготвяне:

Зелките се почистват от външните листа и се разрязват на две. Смесват се с всички останали продукти и се разбъркват добре. Разпределят се в тава, покрита с хартия за печене. Слагат се в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пекат се 10-12 минути. Изваждат се от фурната, разбъркват се и се пекат още 10-12 минути.

Задушено телешко с брюкселско зеле

46-2Необходими продукти:

600 г телешко месо

15 мл олио

2 глави лук

150 г моркови

150 г целина

сол на вкус

5 зърна бахар

1 ч.л. бяла горчица

1 ч.л. семена от кориандър

400 г брюкселско зеле

Начин на приготвянe:

Нарежете месото на кубчета и го запържете до златисто, извадете го. В същия тиган запържете нарязания на едро лук до омекване. Сложете месото в йенска тенджера, отгоре лука, морковите и нарязаната целина. Залейте с вода, така че да покрие, подправете, покрийте и задушете на умерена температура. През това време почистете брюкселското зеле, прибавете го към месото около 20-30 минути преди готовност.

Брюкселско зеле с гъби

46-3Необходими продукти:

2 с.л. зехтин

300 г брюкселско зеле

200 г гъби

3 с.л. соев сос

1 с л. мед

сок от 1/2 лимон

смлян черен пипер

ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Брюкселското зеле се почиства от горните листа и се разряза на половинки или четвъртинки. Гъбите се почистват и се нарязват на филийки. В голям тиган се сгорещява мазнината. Прибавя се брюкселското зеле и се запържва за 5-7 минути. Прибавят се гъбите и всичко се пържи още 5-7 минути. Соевият сос се разбърква с меда и лимоновия сок до еднородна смес и се изсипва в тигана. Задушава се още 3-4 минути. По желание се прибавят фъстъци или лешник. Ястието се поръсва с магданоз и се сваля от котлона.

Голи сарми с кисело зеле

46-4Необходими продукти:

1 малка глава кисело зеле

500 г кайма

5 с.л ориз

2 глави лук

чубрица

черен пипер

червен пипер

Начин на приготвяне:

Зелето се нарязва и се вари до омекване. Лукът се почиства и нарязва. Заедно с ориза и каймата се запържва в малко олио. Подправя се с червения и черния пипер. Всички продукти се смесват в тава, долива се вода или бульона от зелето и се пече до сваряването на ориза. Голите сарми се сервират топли.

 

Фаворити на седмицата

Киш с броколи, чери домати и сметана

46-5Необходими продукти:

250 г брашно

100 г масло

1 жълтък

1/2 ч.л. сол

1 с.л. вода

300 г сьомга

1 глава броколи

100 г чери домати

4 яйца

300 г заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Най-напред се приготвя тестото. За целта брашното, солта, нарязаното на кубчета масло, 1 жълтък и водата се смесват в дълбока купа и от тях се омесва средно твърдо тесто. То се увива в готварско фолио и се оставя в хладилника за половин час. Накъсаните на розички броколи се сваряват за няколко минути във вряща подсолена вода и се отцеждат. Филето от сьомга се нарязва на парченца. Чери доматите се измиват и подсушават. Яйцата се разбиват с малко сол, черен пипер и заквасената сметана. Тестото се разточва на кора по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще печем киша, за да покрие не само дъното, но и стените. Върху него се поставят броколите и рибното филе и се заливат с разбитите яйца със заквасената сметана. Отгоре се разпределят целите чери домати. Кишът се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 40-50 минути. Преди да се разреже, се оставя да се охлади.

Пълнен цял карфиол

46-6Необходими продукти:

1 глава карфиол

500 г кайма

сол

черен пипер

кимион

1 яйце

1 филия хляб

1 глава лук

майонеза за намазване

Начин на приготвяне:

Главата карфиол се сварява в подсолена вода (но да се внимава да не се развари) около 10 минути. През това време се омесва каймата като за кюфтета. Внимателно се разтварят цветчетата на карфиола с нож и се попълват всички кухини с каймата. Така приготвената глава се поставя в тава. Намазва се с майонеза. Пече се около 30 минути.

Пица с карфиол и моцарела

46-7Необходими продукти:

За тестото

350 г карфиол

1 яйце

50 г моцарела

50 г пармезан (по желание)

100 мл доматено пюре

сол и черен пипер на вкус

босилек, розмарин

За украса

босилек, сушени домати и рукола по желание

Начин на приготвяне:

Измийте карфиола и го сложете в блендер. Много важно е да не чакате да стане на пюре, а на едри трохи. В купа смесете яйцето, пармезана и подправките. Добавете и карфиола. От тези съставки направете тесто, което поставете в тава върху хартия за печене в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 мин. След като тестото е готово, го извадете от фурната и го намажете с малко зехтин и доматеното пюре, а отгоре настържете моцарелата. Допечете за още 5-7 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме