Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса

Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Климатичните аномалии като продължителни горещини, обилни валежи и чести гръмотевични бури, които застигнаха страната в последните дни, съсипват кръвното налягане и нормалния сексуален живот. За това предупредиха пред „Труд” здравни експерти, които са категорични, че екстремните прояви на времето засягат не само хронично болните и възрастните, но и всички останали.

От Спешна помощ обясниха пред вестника, че вече има увеличение на хората, които се оплакват от хипертонични кризи, проблеми със сърцето и прилошаване.

„Най-често промяната във времето удря в сърцето, кръвоносната система и за съжаление леко се повишават инсултите. Хората с високо кръвно трябва особено да внимават и да си следят състоянието. Не е препоръчително да извършват тежък физически труд, защото това може да доведе до проблеми”, заяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

По думите є е много опасно при особено високи температури да се влиза и излиза от помещения със силно работещи климатици. Такива места са големите магазини и търговски центрове, които поддържат много ниски температури в обектите си. „Рязката промяна в температурите повлиява на организма и при големите жеги драстично се увеличава броят на случаите с прилошаване”, каза още Сунгарска.

Гръмотевичните бури и продължителните жеги влияят сериозно и на секса, твърди сексологът проф. Станка Маркова. „Ако си под силен стрес или се чувстваш потиснат и тъжен, лошото време ще усили тези емоции. Желанието за секс до голяма зависи от времето навън. Честите бури, придружени с гръмотевици и обилните валежи понижават либидото и пречат на интимния живот. По същия начин действат и екстремните горещини - заради тях хората избягват физическа активност и близост”, каза още проф. Маркова.

Известната сексоложка Наталия Кобилкина също потвърди пред вестника, че смяната във времето има директна връзка със секса. „Климатът много се променя по цялата планета и разбира се това влияе върху отношения в секса. Когато вали и студено - тогава често хора предпочитат вместо на живо да правят секс по интернет и да не излизат от вкъщи”, обясни Кобилкина.

Климатолозите обаче са категорични, че екстремни прояви на времето ще стават все по-често явление. Причината за това са климатични промени, които не са свързани единствено с промяна на температурите. Това каза пред „Труд” климатологът Антоанета Йотова във връзка с екстремното време, което е обхванало страната.

Съвети на експерти: Избягвайте мазното и алкохола

Сред основните съвети на лекарите е да се консумира по-здравословна, лека храна, с повече плодове и зеленчуци в менюто. Медиците съветват да не се прекалява с алкохола, с мазни храни и като цяло да не се приема храна в големи количества.

„При много високи температури е добре да се обличат по-светли дрехи, винаги да носите вода със себе си и шапка, особено за възрастните хора. Не е препоръчително дори и за здравите хора да излизат навън в най-топлите часове - от около 12 ч до към 4 ч следобед. Страдащите от хронични проблеми трябва да знаят, че при резки смени на температурата и изобщо на времето настъпват в тялото съответните процеси и респективно трябва да си обърнат по-голямо внимание”, обясниха от Спешна помощ пред „Труд”.

Когато човек усети, че не се чувства добре и не може да се ориентира какво точно е неговото състояние, трябва да потърси лекар, особено когато времето е толкова променливо, съветват още експерти.

Рибарите: Голяма приливна вълна, пазете се

Духа много силен северен вятър и вдига голяма приливна вълна. Нивото на водата в канала до хижите, откъдето пускаме лодките си за риболов се е покачило с половин метър. Времето е опасно за малки плавателни съдове. За това предупредиха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас.

Силен вятър накара морето да се разбушува и флагът на пясъчната ивица в Бургас вече е червен от сутринта, съобщиха спасителите вчера. Те апелират за повишено внимание от страна на туристите. „Непрекъснато сме на нокти и свирим - да не се влиза по - навътре от „до колене”, разказа морски страж.

Заради силния вятър и бурното море са отменени и курсовете на катамарана за туристи до остров „Света Анастасия”. Надяваме се в четвъртък да продължим с плаванията, но днес те са преустановени, каза управителят на острова Павлин Димитров пред „Труд”.

Дете влязло да се къпе край Ахелой, но не изплувало. В неделя около 11.45 часа в Районно управление-Поморие е получено съобщение за инцидент в морето в района на вълнолом, разположен между хотел „Липите” и к-с „Мидия” край, при който се удавило 14-годишно момче от Каблешково. Това е втората жертва през юни, след като преди седмица мъж от Ямбол бе погълнат от морето край Синеморец.

Експерти от НИМХ: Бурите не са необичайни за лятото

Динамичното време, обхванало страната през последните дни, не е необичайно. В края на пролетта и началото на лятото в умерения климатичен пояс, в който се намираме и ние, е нормално да има значителни по количество извалявания, придружени с гръмотевични бури, особено когато особена предпоставка за това са циклони, обясниха пред вестника експерти от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„Не излизаме от климатичните норми. Да, доста по-динамично е времето и това по един или друг начин може да ни навежда на мисълта, че е нещо ненормално, но засега нямаме проблеми с това”, казаха още от НИМХ.

През май, юни и дори целия юли често ставаме свидетели на градушки и чести валежи, придружени от светкавици. „Това са нежелани явления, но те са част от характеристиките на времето от този сезон. В други случаи, когато настъпи пък ранно засушаване, съпроводено с горещини и високи температури, това също води до известни загуби и проблеми”, допълниха от Института.

Заради “балон” от Сахара: Гореща вълна взе жертви в Западна Европа

Гореща вълна залива Европа от началото на седмица, взе жертви, а прогнозите са температурите на места да надминат над 45 градуса по Целзий.

Причината за аномалията се корени в огромен „балон”, според синоптиците, горещ въздух от пустинята Сахара, който през Испания се пренесе над Франция, Германия и Италия. Френските власти в сряда обявиха извънредно положение в няколко южни и централни департаменти на страната. Най-малко шест смъртни случая на французи в резултат на жегите бяха регистрирани - от тийнейджъри до пенсионери.

Профсъюзът на пчеларите във Франция излезе със съобщение, че заради засушаването предизвикано от горещите температури собствениците на кошери са принудени да хранят пчелите си със сироп, за да поддържат колониите. Испански метеоролози предупредиха в понеделник че „Адът идва”, докато германските им колеги дни по-късно алармираха сънародниците си да се пазят от риска от „екстремен термичен стрес”, в резултат на рязкото покачване на температурите.

В италианския град Елоро, в Сицилия в понеделник изгоряха 41 автомобила на паркинг, в полски пожар предизвикан от жегите.

Пороят в Сатовчанско съсипа пътища, къщи и реколта

Порой и градушка удари пет села в Община Сатовча и нанесе сериозни щети на пътната инфраструктура и реколтата.

Пороят продължил три часа, а след него пет села са заплашени да останат откъснати от света, тъй като част от пътя до тях се срути.

Най-силно са засегнати селата Боголин, Вълкосел, Слащен, Годешево и Туховища. Като с нож бурята отнесла половината третокласен път между селата Боголин и Вълкосел. В протежение на 15 метра една втора от шосето просто изчезнало под напора на водния ад. Само на стотина метра от този участък са се образували истински кратери от по метър, метър и половина.

Десетки къщи, най-вече в селата Вълкосел и Боголин, са наводнени.

Част от техниката - телевизори, перални, печки, са изгорели. Наводнена е и детската градина в село Боголин. Градушката пък разплака стотици земеделци. Тютюнът край село Вълкосел масово е съборен на земята от водната стихия.

Отводняваха 5 къщи и автобусната спирка във Великотърновско

Бургазлии от баровския квартал „Сарафово”, чиито къщи са на първа линия до морето са паникьосани заради свлачище. Тъй като домовете им са кацнали на стръмен скат, хората забелязали, че при дъждовете и бурния вятър, надолу към вълните се свлича сериозна земна маса.

Проливеният дъжд във вторник вечерта е наводнил 5 къщи в златаришкото село Горско Ново село. Наложило се е пожарникари да изпомпват водата от домовете.

От поредния порой във Великотърновска област е била наводнена и автобусната спирка в свищовското село Ореш. Прелял е микроязовирът в златаришкото село Росно, но няма опасност за населеното място.

Обилният дъжд на няколко пъти превърна в реки улиците във Велико Търново и затрудни трафика. Няма сигнали в противопожарната служба за залети имоти и пострадали хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България