На 13-о място сме по продажбa на бира

Изпили сме 5,4 млн. хектолитра пиво

България е на 13-о място по продажбa на бира в Европейския съюз и на 15-то място по производство на пивото. Това показва статистиката на Пивоварите на Европа, според които българската бирена индустрия запазва добри позиции, като остава в първата половина на класацията в ЕС според различните икономически показатели.

По обем на продажбите за 2017 г. отчитат, че българите сме изконсумирали 5,4 млн. хектолитра бира, като показателят намалява с малко над 2% спрямо данните за 2016 г., съобщиха за “Труд” пивоварите. Първите три места в класацията в категорията заемат Германия, Великобритания и Испания. По показател производство Германия запазва лидерската си позиция, следвана отново от Великобритания, а трета е Полша. В тази категория страната ни отчита произведени малко над 5 млн. хектолитра бира през 2017 г., като отново се отчита спад, макар и минимален.

Все по-търсено от българите остава пивото с малцов вкус, отчитат компаниите в сектора. През следващата година предстои да бъде реализиран нов научен проект, фокусиран върху съдържанието на ксантохумол в българските бири.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес