Откриха останките на кръстника на Австралия

Ковчегът на изследователя Матю Флиндърс намерен при жп строеж

Вдъхновил се да плава от “Робинзон Крузо”

Строителни работи край в Лондон по изграждането на нова високоскоростна железопътна линия доведоха до щастливо откритие - намерени бяха останките на английския мореплавател и изследовател Матю Флиндърс, за които се смяташе, че са безвъзвратно изгубени. Въпреки че се знае, че той е погребан на 23 юли 1814 г. в лондонското гробище “Сейнт Джеймс”, мястото на неговия гроб не бе известно от 1840 г., когато при разширяване на гара “Юстън” е премахната надгробната му плоча.

Флиндърс - капитан от британския кралски флот, е първият европейски изследовател, обиколил Австралия по вода в периода 1802-1803 г. и така доказал, че това е континент. Нещо повече - той дава съвременното име на държавата-континент. Дотогава е използвано наименованието Terra Australis (от латински - южна земя). В своя книга от 1814 г. Флиндърс той настоява: “Ако бих си позволил някаква промяна на първоначалния термин, това би било преобразуването му в Австралия, тъй като е по-приятно за ухото и наподобява имената на другите големи части от земята”.

Роден и израснал в семейство на лекари, всички се надяват той да продължи семейната традиция, но през 1789 г. 15-годишният Флиндърс прочита “Робинзон Крузо” на Даниел Дефо, напуска училище и постъпва като юнга във флота. През 1791-1793 г. Флиндърс се присъединява като мичман на кораба “Провидънс”, отправил се към Ямайка. По време на плаването Флиндърс за първи път се запознава с Австралия и отдава следващите близо 10 г. от живота си на изследване и картографиране на бреговете й.

58_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл