Проекти за милиарди с участието на Китай (обзор)

Пекин включва България в жп коридор

Впечатлихме гостите с древни артефакти

Проекти за милиарди може да бъдат реализирани в България с участието на Китай, стана ясно след срещата на премиерите на двете страни Бойко Борисов и Ли Къцян в София. АЕЦ “Белене” и жп линия, която ще свързва България с Егейско море са сред проектите, които двамата премиери са обсъдили на четири очи. От среща в Министерството на транспорта с Китайската железопътна група CREC стана ясно, че Китай се надява България да предложи подходящи трасета за включване в железопътния коридор, който се изгражда между Китай и Европа. CREC е изразила и готовност да обсъди финансиране на български жп проекти. Рамкови споразумения за сътрудничество при реализацията на тунел под връх Шипка, магистралите “Черно море”, “Русе - Велико Търново” и “Хемус”, както и скоростния път “Видин - Ботевград” подписа регионалният министър Николай Нанков с пет китайски компании.

“Досега се проучвахме, защото Китай работи по един начин, Европа по друг. Сега Китай се съгласи да следва европейските правила”, обясни Бойко Борисов пред български и китайски медии. Участието на Пекин в големите проекта ще стане след обществени поръчки и с възможност за хибридно финансиране, уточни той. Част от финансирането може да е от международни финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие или Световната банка, стана ясно от думите на Борисов. Ли Къцян подчерта, че страната му ще следва европейските правила при участието си в проекти в България, но недържавните инвестиции трябва да бъдат гарантирани от държавата.

“Бях учуден да разбера, че в Китай, където управляват комунисти, още първата магистрала е била платена. Там няма безплатна магистрала”, подчерта премиерът Борисов.

Относно енергийните проекти Борисов уточни, че китайският премиер може да помогне с довеждането на проекта АЕЦ “Белене” до успешен край, тъй като страната им работи с високотехнологични европейски компании. “Ще наема китайския премиер Ли Къцян за рекламен агент на България в Китай, тъй като е много впечатлен от нашето културно-историческо наследство”, каза още Бойко Борисов. Премиерът на Китай е останал силно впечатлен от древните артефакти, на възраст 6-7 хиляди години, които разгледа късно в четвъртък в Националния исторически музей. “Всички в Китай трябва да ги видят”, заяви Ли Къцян.

 

Признание

Излагат знамето на Боян Петров в музей

04-10-1Знамето на загиналия в Тибет български алпинист Боян Петров ще бъде изложено в музей в Китай. Това заяви китайският премиер Ли Къцян след като получи знамето от съпругата на Петров - Радослава Ненова. “Гордеем се с куража на българския алпинист”, каза Ли Къцян и покани Радослава Ненова да посети Китай. Тя му благодари за положените усилия за издирването на съпруга й през месец май.

 

Споразумения

Отпускат кредити за 1,5 млрд. евро

Повече козметика от „Българска роза”

След срещата на премиерите на България и Китай бяха сключени множество споразумения и между частни компании и правителствени структури. Китайската и Българската банки за развитие сключиха меморандум за сътрудничество, според което ББР ще получи кредити за общо 1,5 млрд. евро за финансиране на наши фирми и проекти.

Двете държави подписаха и меморандуми за мирното използване на ядрена енергия, за сътрудничество в областта на малките и средните предприятия, за подкрепа в областта на науката и технологиите. Споразумяха се и за износ на български тютюн в Китай, както и за сътрудничество между Национална компания “Индустриални зони” и Китайския център за развитие на индустрията. Параходство “Български морски флот” ще получи от китайска банка кредит за 94,15 млн. долара за изграждане на шест кораба за насипни товари. Бяха подписани и договор за изграждане на нова централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, както и споразумение за сътрудничество между Борика АД и UnionPay. Козметичният производител “Българска роза” пък се споразумя с Китай да увеличи износа си на розово масло и козметика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции