Рут Колева: Имаме сериозен проблем с агресията

- Рут, на 16 ноември ти предстои голям концерт със Софийска филхармония в зала „България”. Какво да очакваме?

- Едно от най- трудоемките неща, които съм правила, защото това са близо 40- 50 човека екип, а освен това имаме и много специални гости, някои от тях идват от чужбина. Ибряма също ще дойде за концерта в София. Първият път, когато направихме концерта с Филхармонията беше трудно, но този път е два пъти по- трудно, защото имаме много по- сериозни амбиции и искаме да го направим още по- хубаво от преди. Почти не съм спала в последните месеци, защото да организираш сам такова нещо е наистина изтощително. Освен Ибряма, Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев и хип- хоп изпълнителя Жлъч, ще има и още една изненада.

- Предстои да излезе и новият ти албум?

- Да - излиза на 17 ноември и сега на концерта ще е премиерата му в България, като ще го има и в зала „България”. Той първо излезе в Япония и се казва „Confidence True” - „Увереност- Истина”. Седмица по- късно в Япония направиха втори тираж, а вече имам и покана за по- голямо турне в Азия. Това е може би най-трудоемкият ми албум, записан е в Лос Анджелис с двама музиканти, които бяха номинирани за „Грами” - Джамил Брунър, който свири с групата „Дъ Интернет” и Рона Ван, който беше на турне с Бруно Марс, а Софийска филхармония също участва в него.

- Изглеждаш много силна, но песните ти издават, че си много чувствителна и ранима. Какво те наранява?

- Неразбирането, а в личния ми живот - егоизъм и желание за обсебване. Вчера четох една много хубава мисъл на Оскар Уайлд - „Опит е името, което всички даваме на своите грешки”. Та моят опит - или грешки - съответно са, че прекалено много съм позволявала на хора да вземат от мен за свое собствено угаждане.

- Защо българите сме в челото на негативни класации като тази за най-бедни в Европа?

- Ние, че сме най-бедни в Европа е ясно, но същевременно виждаш по улиците, че се карат мерцедеси и беемвета, тоест има един парадокс, че у нас има богати хора, но и много бедни - няма изразена средна класа и това е, защото все още тънем в една много явна и много дълбоко покрита корупция, която най-вероятно трябва да се изреди моето и на моите деца поколение, за да се изчисти.

- А в какво сме най-добри според теб?

- Най-добри сме да търсим вината другаде, но не и в себе си. В това мисля, че сме много добри! Иначе може да сме всякакви, но сме гостоприемни, топли и добри хора.

- Как България би станала по-добро място?

- На първо място хората, които завършват в чужбина и успяват да се интегрират в едни по-напреднали общества, трябва да се върнат и прилагат наученото на местно ниво, тогава нещата ще се променят. Другото е, че ние трябва сами да се интересуваме от това, което действително се случва в нашата държава, а не да си пълним главите с клюки и глупости. Третото най-важно е да знаем какво имаме наистина и да го използваме, например туризмът е едно от най-ценнните ни неща. Това са трите ни опорни точки. У нас има мегдан за инвестиции. България не е само йогурт и розово масло, тук има и толкова много други неща, като огромния брой минерални извори например, а хората пътуват по света, за да ходят на СПА!

- Плаши ли те агресията по пътищата?

- О, да! Вчера ми направи силно впечатление, че като се прибирах от Сърбия и от Белград до българската граница - хората карат изключително спокойно и няма засичане, а тук има някаква назряваща и гнетяща се агресия, макар че вече има магистрала до границата. Тази агресия е не само на пътя, а на всякакво ниво в ежедневния живот на хората - дали ще е бой на улицата, на пътя, агресия в училище - ние имаме сериозен проблем с агресията като нация и възпитание на нашите деца. Това е много сериозен проблем!

- Тийнейджърите днес слушат предимно новите хип- хоп, поп, или рап звезди. Те не станаха ли вече по-вулгарни от попфолк изпълнителите?

- В модерната българска музика така наречена поп- рап музика е пълно с изпълнители, които може би са по-вулгарни от попфолка. Даже вече наблюдавам попфолк изпълнители, които мислят и се държат по-напредничаво и морално от тези в попа. Например Азис, или Галена, за които смело мога да кажа, че правят неща, които са над средното българско ниво.

- Ти би ли изпяла песен, като „Яката дупара”, или някой друг от хитовете на Гери- Никол, или Тита?

- Не, не съм им на годините и никога не съм правила такава музика, за да мога да го усетя това нещо. В моята музика има послания, мисъл и емоция, тя не е за дупари, танци или голотии, тя е за нещо друго.

- А какво мислиш за тенденциите певиците да приличат на еротични модели - със силиконови устни, бюст и т.н.?

- Тази тенденция според мен ще отшуми, както всяка друга, защото няма по-хубаво от естествената красота. Както са си слагали тези силикони по лицата, гърдите, или телата, след 4- 5 години ще се чудят как да ги махнат. Тогава според мен ще имат проблем. Има хора, които нямат мярка и не могат да разберат, че много хубаво, хич не е хубаво - прекаляването с размерите на бюста, или на устните например в един момент може да ти пречи на елементарни действия, дори на храненето, има страшни абсурди.

- За какво не подготвят младите изпълнители в актуалните музикални формати?

- За това, че Саня Армутлиева нищо не може да направи за тях на първо четене. Второ, че телевизията е един балон и тази слава, която имаш в един момент, изчезва. Има много такива примери с хора, които спечелиха последните формати, като Славин Славчев и Християна Лоизу, за които почти не сме чували дума, а те отидоха като победители във Вирджиния.

- Тази седмица бе празникът на народните будители. Кой според теб може да се нарече съвременен будител?

- Георги Господинов, Явор Гърдев, Недко Солаков. Има хора, които правят нещо за нашето културно развитие, което е много по-ценно от всички други, които се бият на първа линия в гърдите. Трябва да ценим тези хора, които мислят в тази държава, защото смятам, че броят им намалява всекидневно.

- Каква ти е каузата в момента?

- Имам фондация - MySoul.bg, която се занимава с грижи за психичното здраве, защото в България няма една институция, която да се грижи за превенция на самоубийствата. Също така няма и горещ телефонен номер, на който хора със суисидни мисли могат да звъннат, въпреки че страната ни за пореден път е на едно от водещите места в Европа по самоубийства на млади хора в активна възраст. Това е статистика, за която не се говори по простата причина, че здравното министерство не полага никакви грижи за това. В последните години примерите за това какво е нивото на грижата за психично здраве у нас са много, при все, че вече колко - с извинение луди хора убиха, или биха хора по улиците само за последната година!

- А има ли статистика, каква е причината за това толкова млади хора да се самоубиват?

- Основната причина е стресът и непознаването на заболявания като депресия, паник атаки и тревожни разстройства, това е тема табу в България. У нас заради този комунизъм хората са свикнали, че ако кажеш - абе, нещо не ми е добре и вече се започва - ти си луд за връзване, трябва да те вкарат в лудница, да те вържат! Хората не разбират, че има различни състояния и тревожни разстройства, но с повдигане на тези въпроси и те започват да осъзнават, че това са нормални неща, които се случват на всеки четвърти човек в западния свят. У нас никой не говори за това и никой не взима мерки населението да се осведоми, защото болестта на XXI век е депресията.

- Участва в шоуто „Звездни стажанти” в американският вариант, на което домакин бе Доналд Тръмп. Какво мислиш за него?

- Че е чисто луд по един вреден за света начин.

- А в компанията на кои популярни лица би се изкушила да влезеш във „Вип брадър”?

- Не бих се изкушила заради компанията на когото и да било, бих се изкушила само за цената, която биха ми платили, но за момента и това не би ме примамило. Скоро ми звъняха за „Вип брадър ол старс”, но отказах.

- Наскоро се появи изследване, според което човек се влюбва истински само три пъти в живота. Вярваш ли в това?

- Бях заинтригувана от тази информация, защото честно казано припознах себе си и в трите пъти. Тоест, ако има теория, че човек се влюбва само три пъти в живота, какво правим след това? (Смее се) Според мен човек има един определен капацитет от емоции и любов, които може да даде и ако я дава все на грешните хора, после какво ще остане за правилния - някой ден, някъде? Може би имам страх от това, че в един момент емоциите ще свършат и няма да имам какво да дам на някой, който би го заслужавал.

- С какво успя да спечели сърцето ти мъжът до теб - Борислав?

- Ние на първо място сме приятели. Спечели ме с ум.

- Мислиш ли за семейство и деца?

- Когато се случи - тогава! Аз съм много трудолюбива, но не съм трудна!

- Случвали ли са ти се необясними неща?

- Имам случка с моя брат- близнак от 4- ти април 2004-та. Четиринадесет дни преди 14- тия ни рожден ден, той падна от едни скали на Рилските езера и изпадна в кома, след като си беше изкарал кост от таза, която после му влязла обратно. По същото време аз, без никаква причина изпитах зверски болки на същото място, където той се беше ударил, но от другата страна - толкова силни, че не можех да ходя. Това съвпадение на дни и дати, беше много странно - имаме такава силна връзка, като на близнаци.

- Най- ценният съвет, който си получавала?

- Когато шофираш, трябва да гледаш в огледалата. Тате ми го каза.

 

Нашият гост

Известната певица Рут Колева е родена в семейството на двукратния европейски и световен шампион във вдигането на тежести Неделчо Колев. Артистичната си дарба тя наследява от майка си, която е художник, но след като родителите й се разделят, Рут остава с баща си. Певицата има брат-близнак, с когото продължават да поддържат много близки отношения, въпреки, че той избира да живее при майка им. Детските години на Рут преминават в екзотични страни като Индия, Тайланд и Бахрейн, където баща й е треньор. Първите си музикални успехи тя постига в Америка, където едва 15-годишна записва няколко песни с мениджъра Джо Флетчър. През 2007 година гласовитата изпълнителка печели стипендия от фондацията на легендарния Стиви Уондър и учи в „Hollywood Pop Academy” в Лос Анджелис. У нас името на Рут нашумява след участието й в „Мюзик Айдъл“, където тя успява да впечатли и Лепа Брена, която я нарича световен талант. Продуцентът на Бруно Марс и Ейми Уайнхаус – Марк Ронсън също оценява музикалните качества на Рут и определя албумът, носещ нейното име – „RUTH“, като невероятен. Освен много награди у нас, певицата е носителка и на отличието за най-добра вокалистка от JAJ Awards – Inter FM – Япония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта