Спасяват закритото отделение по хематология в Бургас

Снимка: Архив

На първо време назначават на половин бройка двама лекари от Онкото

Закритото хематологично отделение в Бургаската болница ще поема пациенти отново. За проблема алармираха 12 души, болни от таласемия, които се оплакаха, че отделение вече няма, а те трябва да пътуват до Варна, за да им правят кръвопреливания. Отделението било закрито, след кончината на единственият специалист по хематология в болницата- д- р Рибов.

След жалбата на болните до омбудсмана, кметът на Бургас Димитър Николов, е разговарял с представители на Министерството на здравеопазването и шефа на НЗОК. Градоначалникът се е консултирал с проф. Христо Бозов, шеф на Онкодиспансера в морския град и директорът на болницата д- р Бойко Миразчийски. На първо време се очаква да бъдат привлечени двама хематолози, които работят в друго здравно заведение в града. Става дума за лекари, които работят в Онкодиспансера и ще бъдат назначени на половин бройка в УМБАЛ с цел, отделението да заработи отново.

Необходими са и дългосрочни мерки за трайно привличане на хематолози, за което Община Бургас ще съдейства, коментира кметът на Бургас. За тази цел общината ще поеме специализациите на лекари- хематолози и е готова да им осигури общински жилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве