Цените на панелните жилища и на старото строителство се изравниха

Трайно висок интерес има към пазара на жилища в Стара Загора през последните три години, отчитат брокери на недвижими имоти. Това до голяма степен се дължи на ниските лихви на ипотечните заеми, които предлагат банките (между 2% и 3%), а също и на нулевите лихви по депозитите, което мотивира хората да влагат парите си в недвижимо имущество. По нива на цените град Стара Загора се нарежда след София, Варна, Бургас и Пловдив. Жилище със старото монолитно строителство се предлага за между 400 и 500 евро за квадратен метър. На същите цени се продават и панелните апартаменти. Една от причините за изравняването на цените е извършеното саниране на жилищните блокове, което се прави по националната програма за енергийна ефективност.

От нея се възползваха собствениците на 5241 апартамента в 75 блока. Другата причина е, че панелните жилища са по-функционални като разположение и големина на стаите и са по-предпочитани, каза Красимира Димитрова – управител на Агенция за недвижими имоти „Явлена” в Стара Загора. Продажните цени при новото строителство варират между 400 и 600 евро на кв. метър, в зависимост от степента на завършеност, мястото и изложението. В най-атрактивните райони на Стара Загора, които са в непосредствена близост до зелени площи, детски градини и училища, цените при отделни сделки достигат 900–1000 евро. Мястото на имота е главният фактор, който определя по-високата му цена, но купувачите вече са много взискателни и към други критерии. Готови са да платят повече за простор около сградата, чист въздух и зеленина, добра комуникация и възможност за безпроблемно паркиране.

Най-търсено е новото строителство и сделките се сключват още „на зелено”. В бранша останаха разпознаваеми строителни фирми и купувачите им се доверяват, каза Красимира Димитрова.

Има подем на жилищното строителство в Стара Загора и то е основно в кварталите на града. В центъра парцелите, чието застрояване може да бъде обновено, са почти изчерпани. Много от тях са рискови и защото са в рамките на античния град и предварителните археологически проучвания бавят процеса. Освен това те са за сметка на строителния предприемач, което от своя страна оскъпява жилищата. В момента се строят няколко големи жилищни сгради в западната част на града, по ул. „Капитан Петко Войвода”. Има сериозен интерес и към изграждането на еднофамилни къщи в атрактивните села край Стара Загора и в района около Тракийския университет, информира председателят на Областното представителство на Камарата на строителите инж. Петко Балабанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти