Часовник на 190 г. пак ще звъни и пее

Възраждат кулата-емблема на Нови пазар за 148 000 лв.

Жителите на град Нови пазар, Шуменско, отново ще могат да си сверяват часовниците от старата кула-емблема, съградена преди повече от 190 г. през далечната 1826 г. Тя ще бъде реставрирана за 148 531 лв. - половината от общинския бюджет, останалите по програма "Красива България".

Майстори ще отделят специално внимание на уникалния часовников механизъм, за който се смята, че е немски или швейцарски. Той отново ще заработи и ще завърти стрелките по четирите циферблата. Времето пак ще се отмерва от тежести, както е било преди два века, но те няма да се задвижват ръчно. Предвидено е процесът да се механизира. Освен звъна на старата мелодична камбаната, отлята в Габрово, новопазарчани ще чуват и мелодия, каза зам.кметът Христина Йорданова. На колко време - кръгъл час, половин или четвъртът и каква точно ще бъде музиката, ще решат общинските съветници.

Каменната кула, която е паметник на културата, ще бъде обновена, почистена от плесени и ерозия. Тя е висока близо 18 метра и се смята, че е съградена с каменни блокове от руините на първата ни столица Плиска. Проектът на общината предвижда да се благоустрои и околното пространство край кулата с алеи, пейки за отдих и художествено осветление. Дейностите стартират до края на седмицата, каза Йорданова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България