10 книги, които трябва да прочетеш преди 40 (Част 2)

Книги, които трябва да прочетеш

Ето я и втора част от нашата селекция с класиките, които трябва да добавиш към своята библиотека. Има книги, които всички трябва да прочетем без значение на каква възраст сме, защото това са класически истории, които остават с нас завинаги. Някои пък са толкова популярни, че няма как да не сме запознати с тях дори само от обща култура. Както се казва, книгата е прозорец към света, затова днес ти представяме селекция, която ще даде полет на въображението ти. 

В селекцията ни са включени само чуждестранни издания, защото на българските книги и автори ще отделим специална статия. Тук ще видиш световни класики, които не са сред задължителния списък за четене, но определено ще обогатят общата ти култура. Не забравяй, че това е само втора  част, на сайта ни можеш да научиш и кои са останалите книги, които трябва да прочетеш.

„Малкият принц“ – Антоан дьо Сент-Екзюпери

„Малкият принц“ е повест от Антоан дьо Сент-Екзюпери, публикувана за първи път през 1943 година. Това е най-известното произведение от автора. Дори да сме го чели и преди обаче, експертите препоръчват да си припомняме книгата на всеки седем години, защото човек се развива и променя, тоест ще намери различни послания в тази световна класика. 

„Повелителят на мухите“ от  Уилиям Голдинг

„Повелителят на мухите“ е алегоричен роман, написан от носителя на Нобеловата награда за литература Уилям Голдинг. Защо трябва да я прочетеш? Макар в началото да не предизвиква интерес, романът се превръща в световен бестселър. Това е мрачна антиутопията, която обаче е от романите, които завинаги заживяват своя живот в съзнанието ни.

„Хари Потър“ - Дж. К. Роулинг

Това вероятно е най-популярната книга на всички времена. „Хари Потър“ е поредица от фантастични романи от английската писателка Дж. К. Роулинг. Със сигурност всеки е чувал за книгата и е гледал поне един от филмите. Въпреки това обаче ти препоръчваме да прочетеш поне една от книгите. Романът не е само за деца и със сигурност ще те заинтригува. 

„Дневникът на Ане Франк“ – Ане Франк

Ане Франк води своя дневник от 14 юни 1912 до 1 август 1914 година, докато се укрива заедно със семейството си от нацистите в тайната постройка на амстердамска къща. Книгата си заслужава, защото историята трябва да се помни, за да не се повтаря. Историята представя трудностите на едно младо момиче в свят, който се разпада.


„Приказки“ – Ханс Кристиян Андерсен

Защо завършваме селекцията си с приказки за деца? Завършваме така именно защото най-ценните уроци, човек може да научи от детските приказки. Тези на Андерсен представят истории за любов, саможертва, истинско щастие, но и голяма тъга. Определено е четиво, което си заслужава, независимо на каква възраст сме.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл