През последните няколко десетилетия японското уиски набира скорост и е все по-високо ценено след любителите на питието. Предлагаме ви да се запознаете с 20-те топ марки японско уиски.
1. Suntory
Suntory е марката, която е пионер в изкуството на японското уиски. Основана е от Shinjiro Torii, който се вдъхновява от шотландското уиски. Избира мястото за своята дестилерия Ямадзаки заради терена и климата му. Компанията е производител на известни марки като Yamazaki и Hakushu, но има и едноименна такава - Suntory Whisky Toki, която според производителите съчетава гордото наследство и изследователския дух на компанията. Питието е с аромат на босилек, зелена ябълка и мед, докато вкусът му съчетава различни подправки с грейпфрут, зелена ябълка, мента и мащерка. Послевкусът е с нотки на ванилов дъб, бял пипер и джинджифил. Цената на бутилка е около 52 долара или 85 лева.
2. Hakushu
Уискито Hakushu идва от планинските гори под връх Kaikomagatake. Марката е притежание на компанията Suntory, а самата дестилерия е построена през 1973 г. от Keizo Saji, син на основателя на Suntory Shinjiro Torii. Hakushu е второто малцово уиски на компанията и е пуснато за първи път през 1994 г. Предлага се предлага в четири различни вкуса. Всеки от тях обаче се характеризира със свежест, благодарение на меките планински води, използвани в процеса на дестилация. Резервата на дестилерията е с цитрусови нотки от юзу, грейпфрут и лимонена мащерка. 12-годишното уиски на марката е популярно с нотки на круша, мента и киви, докато 18-годишното има флорални тонове на жасмин и нотки от дюля и манго. 25-то годишното Hakushu е с по-дълбоки опушени нотки, но запазва емблематичната свежест на серията с градински чай, лавандула и крем брюле. Най-евтината бутилка от серията струва около 130 лева, цената на 12-годишото е над 300 долара, на 18-годишното около 1000 долара, а бутилка от най-отлежалото уиски на серията се продава срещу близо 7500 долара.
3. Hibiki
Друга марка, която също е притежание на корпорацията Suntory, е Hibiki - гладка комбинация от малц и грейн уиски. Запомняща е и бутилката, в която се предлага питието – с 24 секции, символизиращи часовете на денонощието. Предлага се в 4 разновидности. Harmony се характеризира със сладост, подобна на мед, смесена със захаросани портокалови кори и бял шоколад. Master’s Select има лека горчивина, примесена с мармалад и тъмен шоколад. 17-годишното от серията е с нотки на черна череша и японски дъб, докато 21-годишното, според дегустаторите, е еманация на елегантност, подчертана от нотките сандалово дърво, пчелна пита и сушени кайсии на небцето и с дългия и богат завършек. Цената на най-евтината бутилка от серията – Harmony, започва от около 120 долара.
4. Chita
Дестилерията на Chita се намира на мъгливите брегове на полуостров Чита, в южната част на префектура Аичи. Комбинацията от царевично зърно и непрекъсната многократна дестилация, позволява на дестилерията да произвежда три вида уиски, характерни с мек вкус с нотки на мента и дълбок мед с чист, бистър завършек. Характеризират вкуса му като „спокоен, фин и изискан“. Цената му започва от 58 долара.
5. Kurayoshi
Дестилерията Kurayoshi, която се намира в подножието на планината Daisen, в префектура Тотори, е притежание на Matsui Shuzo. Рецептите й използват чиста изворна вода, за да гарантират свежата чистота, с която е известно японското уиски. След това уискито отлежава в бъчви, направени от Мизунара (японски дъб) и Сакура (черешово дърво). Въпреки че е малка дестилерия, в гамата си има пет стила уиски. Флагманът е The Kurayoshi, като във вкуса му се балансират горчивина и сладост със стафиди, ядки и ванилия. Брандът, завършен в шери бъчви е с нотки на плодове и шоколад. Има и три отлежали уискита. Най-младото е 8-годишно, с вкус на изсушен портокал, докато 12-годишното е с богат малцов, леко опушен вкус, докато 18-годишното балансира сладостта с пикантна опушеност. Цените на най-евтините серии започват от 135-140 долара за бутилка.
6. Tokinoka
Eigashima Shuzo е собственик на дестилерията The White Oak, която произвежда Tokinoka. Това е първата компания, която някога е получила лиценз за производство на уиски през 1919 г. Производството обаче започва много по-късно. Оригиналната смес има сладки нотки, включително бял шоколад, флорален малц и кленов сироп, с розов пипер на финала. Вторият бленд на Tokinoka е Black. За направата му се използва по смес от малцово и зърнено уиски, отлежало в бъчви от бърбън, шери и дъбови бъчви първо зареждане. Резултатът е богато, плодово уиски с нотки на ананас, манго, джинджифил и черен пипер. Също така има дълъг завършек с привкус на ванилия и мед. Дестилерията White Oak е се намира в село Акаши, в префектура Хього. Малка е, производството й е ограничено, така че ако ви попадне бутилка от нея, не се колебайте. При това цените на базовите питиета на дестилерията са съвсем приемливи и започват от около 62 долара за бутилка.
7. Yamazaki
Раждането на японското уиски реално съвпада с основаването на дестилерията Yamazaki, която е първата и най-старата дестилерия за малц в Япония, разположена близо до Киото, където се събират реките Кацура, Уджи и Кизу. Самата водеща марка уиски Yamazaki е по идея на втория мастър блендер на компанията Suntory - Keizo Saiji. Това е и първият сингъл малц в Япония, пуснат на пазара през 1984 г. Гамата на уискито включва четири вида питиета. Distiller’s Reserve е с мек и свеж с нотки на малина, бяла праскова и кокос. 12-годишното питие на Yamazaki се отличава с вкус на кокос, червена боровинка, масло и дълъг финал. Отлежалата 18 години версия е с нотки на къпина, ягодово сладко и тъмен шоколад с дълъг, пикантен, гладък завършек. Докато 25-годишното питие на компанията се характеризира с махагонов цвят, дълбок и сложен вкус, в който се усещат едновременно нотки на мармалад, кафе, какао и заедно. Цените за бутилки от бранда започват при около 130 долара и могат да достигнат десетки хиляди за по-отбраните питиета.
8. Nikka
Масатака Такецуру, който е основател на уискито Nikka, се е научил на изкуството да прави уиски с чиракуване в множество шотландски дестилерии в началото на 20-ти век. След завръщането си в Япония той отваря дестилерията на Suntory’s Yamazaki с Shinjiro Torii, преди да се отдели и да пусне сам първото уиски Nikka през 1940 г. В компанията има множество марки, но най-известните са NIkka Coffey Grain Nikka and Coffee Malt. За първото се използват сингъл малц и грейн, отлежавали в множество бъчви, което води до дълбок и богат вкус. Второто има две версии - Coffey Grain и Coffee Malt, в стила на а Coffey; който помага на уискитата да запазят характеристиките на оригиналните съставки и да осигурят богата кремообразна текстура. Най-евтините бутилки на дестилерията струват под 50 долара.
9. Ohishi
Дестилерията Ohishi се възползва от изключителния ориз в района Kuma-Gun, за да създаде своите елегантни и меки оризови уискита. В момента се контролира от Казунори Оиши, шесто поколение мастър дестилър. Оризът Коджи се добавя към вода и мая и преминава през два кръга на ферментация преди дестилация. След това се слага в бъчви от шери или бренди и се оставя да отлежи. В колекцията на компанията има близо дузини различни питиета. Това включва Sherry Cask с дегустационни нотки на сушени плодове, индийско орехче и коледна торта, както и Brandy Cask, който е с по-лек и мек вкус. Междувременно Ten Year може да се похвали с ябълки и круши с леки нотки на цветя, докато Islay Cask има леко опушване, съчетано с вкус на маршмелоу и ванилия. Новите търсения на дестилерията включват Madeira, плюс едно отлежало в продължение на седем години, използващо бъчви Banyuls. Цените на бутилките започват от около 70-80 долара.
10. Yoichi/Miyagikyo
Yoichi и Miyagiko са двете дестилерии, собственост на Nikka Whisky, произвеждащи обширна гама от напитки на компанията. И двете имат свои знакови едномалцови уискита, които показват тероара на съответните им региони. Дестилерията на Miyagiko е разположена в планинска долина на префектура Мияги. За производството на малцовите й уискита се използват различни дестилационни методи, които водят до меки, флорални характеристики. Можете да избирате между едномалцовото Miyagikyo или версията Apple Brandy Finished. Дестилерията Yoichi всъщност е първата на компанията Nikka. Намира се в Хокайдо, заради подобни характеристики природата с тези на Шотландия. Малцовите уискита на дестилерията са смели, с изискани торфени нотки и солен намек от морския бриз на залива Ишикари. Цените на бутилките им започват от около 80 долара.
Четете продължението следващия петък.