1240 лв. и две 50-литрови бурета чакат в Асеновград майсторите на най-доброто домашно вино

Майсторите на най-доброто станимашко домашно вино ще се борят за общ награден фонд от 1240 лв. и две 50-литрови бурета, осигурени от спонсори, в ежегодния конкурс на Община Асеновград.

От екипа на кмета д-р Емил Караиванов обявиха, че вече е започнал приемът на пробите на желаещите да премерят сили в конкурса „Най-добро домашно вино – 2018”, като право на участие имат майстори на елексира от региона и „не само от него”. Самият общински конкурс ще се проведе на 31 януари (сряда) на площад „Академик Николай Хайтов”, а пробите от домашните вина от реколта-2017 ще се приемат в градската управа до 15 януари. но, реколта 2017 година.

28pl4009-asenovgrad1Ще бъде раздаден награден фонд 1240 лева и два броя 50-литрови бурета, разпределени в три категории: червени, бели и розе вина. При червени вина голямата награда е 200 лв. плюс 50-литрово буре, второто място носи 160 лв., а третото – 120 лв., като ще има и 4 поощрителни награди по 50 лв. При белите вина и розе вино ще се връчва само по една награда, като победителите в тези две категории ще получат по 120 лв. Същата сума ще получи и носителят на наградата на журито на публиката. 50-литрово буре пък е наградата на производител от населено място извън Община Асеновград, докато двамата му подгласници ще получат различни предметни призове. За първи път ще се връчи и специална награда „Никола Македонски” за производство на домашен мавруд, а нейният размер е 200 лв.

Най-доброто домашно вино се определя от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки - София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното – София и “Винзавод” АД - Асеновград. Осем пък са изискванията към участниците в конкурса, като първото от тях е да са от реколта-2017 г. Вината да бъдат бистри и наляти в стъклени винени бутилки.

Производителите могат да участват само със собствени вина. В конкурса не могат да участват вина, произведени от грозде от директни сортове, както и вина, които са изкуствено ароматизирани. Задължително се посочват сорта или сортовете, от които е произведено виното. От всяко вино, предложено за участие в конкурса, производителят трябва да притежава минимум 30 броя бутилки. Проби от вината (3 бутилки) трябва да бъдат предоставени минимум 15 дни преди датата на конкурса, са останалите изисквания към участниците в конкурса.

Коментари

Задължително поле