Бабини рецепти: Тиквичките царуват през лятото

Бабини рецепти: Тиквичките царуват през лятото

Имат малко калории, препоръчват се за отслабване

Не са подходящи за замразяване

В разгара на лятото един от най-предпочитаните зеленчуци са тиквичките. Те са лека, бързо усвоима, полезна и вкусна храна, подходяща и за бебета, и за стари хора. Имат малко калории, затова се включват в диети за отслабване - стига да не са пържени, разбира се. Могат да се варят, пекат, пържат, мариноват. От тях на практика се приготвя всичко - супа, предястие, основно, гарнитура, туршия, торта, дори сладко. Ядат се и цветовете на тиквичките, които могат да се напълнят с меко сирене и да се панират или да се задушат в масло.

У нас най-разпространена е бялата (всъщност светлозелена) тиквичка. Намират се също тъмнозелени, жълти, оранжеви и на райета сортове. Разликата между тях е, че белите са по нежни като текстура, с по-тънка кора и могат да се консумират сурови в салати. Те отделят повече вода при готвене, затова, особено когато са настъргани, трябва да се отцедят.

Тъмнозелените са по-месести и съдържат по-малко вода, затова са предпочитани за топлинна обработка. Жълтите са малко по-сладки на вкус, стават за ядене и сурови, и варени. Всички видове са взаимно заменяеми в рецептите.

Когато купувате тиквички, избирайте по-малки до средни по размер - до 15 см. По-големите са по-влакнести, имат “дървесна” структура и повече семена. Може и да нагарчат. Те могат да се използват настъргани за направата на кюфтета или да се издълбаят и напълнят с кайма и ориз или сирене и яйца. Като пресни зеленчуци тиквичките обикновено се съхраняват до една седмица, най-добре в хладилник. Не са подходящи за замразяване, защото съдържат много вода и при размразяването се разкашкват.

Запеканка с тиквички, шунка и кашкавал

Необходими продукти:
3 средни тиквички
3 яйца
100 г. брашно
200 г. шунка
200 г. кашкавал (моцарела)
180 г. заквасена сметана 12% масленост
сол, черен пипер, сухи подправки на вкус
олио

Начин на приготвяне:
Обелете тиквичките, нарежете ги по дължина на възможно най-тънки ленти. Посолете ги и ги оставете в гевгир да си пуснат сока за половин час. Отцедените тиквички оваляйте в брашно. Междувременно загрейте олио на умерена температура (по желание можете да ги запечете във фурната, върху хартия, поръсена с малко олио). Запържете тиквичките до златисто кафяво. Извадете ги върху хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина. Намажете вътрешността на огнеупорен съд или форма за печене добре с олио или масло. Сложете ред тиквички. Върху тях наредете ленти шунка и настърган кашкавал. Продължете процедурата до изчерпване на материала, като завършите с шунка. Разбийте заквасената сметана и яйцата и залейте тиквичките. Отгоре се поръсва настърган кашкавал и се пече в загрята на 200 градуса фурна около 30 минути. Сервирайте топло.

Тиквички-ветрило

Необходими продукти:
4 средни тиквички
170 г. сирене
2 яйца
2 домата
160 г. кашкавал
сол, бял или черен пипер
копър, магданоз
олио

Начин на приготвяне:
Тиквичките се разрязват на тънки ленти по дължина, като остават свързани в горния край, откъм дръжката. Слагат се в тава върху напръскана с олио хартия за печене и се разтварят, доколкото е възможно. Посоляват се и се поръсват с олио. Пекат се на 190 градуса 15-20 минути, докато омекнат. Изваждат се от фурната. Докато се охлаждат, се приготвя плънката. Сиренето се намачква с вилица и се разбърква с яйцата, голяма щипка бял или черен пипер и наситнен копър. Доматите се обелват и се нарязват на полумесеци. Във всеки прорез на тиквичките се слага по половин филийка домат и малко от плънката. Така напълнените тиквички се връщат във фурната за още 20 минути, изваждат се, поръсват се с настърган на едро кашкавал и се допичат, докато се коричката се зачерви. Сервират се топли, поръсени с нарязан магданоз.

Мусака с тиквички и кайма

Необходими продукти:
300 г. кайма
1 средна тиквичка
4-5 стръка зелен лук (1 глава стар)
4-5 скилидки чесън
1 морков
1 чушка
1 картоф
1/2 ч. ч. ориз
магданоз, копър, джоджен
сол
олио
За заливката:
4 яйца
половин кофичка кисело мляко
4 с. л. брашно
1/4 ч. л. сода за хляб

Начин на приготвяне:
Каймата се запържва с лука и чесъна. Добавят се оризът и нарязаните на малки парченца зеленчуци. Наливат се 2 ч. ч. вода. Оставя се да поври 20 минути, докато омекнат зеленчуците и оризът се свари. Подправя се, захлупва се с капак и след 10 минути се изсипва в тавичка - през това време оризът набъбва още и излишната вода се поема. Добавя се заливката и се запича на 180 градуса 15-20 минути.

Кюфтета от тиквички и картофи

Необходими продукти:
1 голяма тиквичка
1 морков
2 картофа
1 връзка зелен лук
100 г. кашкавал
3 яйца
4 с. л. грис
сол, черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
Тиквичката и картофите се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят да се отцедят 10 минути. Изстискват се добре с ръце. Морковът също се настъргва на едро и се добавя към другите зеленчуци. Прибавят се яйцата, после грисът и се разбърква. Оставя се да престои 10-15 минути. Лукът се нарязва на ситно, кашкавалът се настъргва на едро. Всичко се разбърква. От сместа се оформят кюфтета, които се пържат на среден огън.

Хит на седмицата

Сладко от тиквички

Необходими продукти:
2 кг тиквички
2 кг захар
4 лимона
1 ч. л. лимонтузу

Начин на приготвяне:
Обелете тиквичките и лимоните и ги нарежете на малки парченца. Смесете ги в тенджера и ги посипете със захарта. Оставете да престои 2 часа. Загрейте получената маса до кипене. Варете 2 минути и дръпнете от огъня. Оставете да се охлади и пак кипнете. Повторете процедурата 5 пъти. Сладкото е готово, когато продуктите станат прозрачни. По желание сложете лимонтузу преди последното кипване, за да запазите сладкото за по-дълго време, и насипете в бурканчета.

Най-четени