Главоболието може да бъде много мъчително и неприятно. Затова учените търсят начини за неговото предотвратяване. Ново проучване установи, че ако се храним с продукти, които имат високо съдържание на витамин B1 или тиамин, се намалява риска от появата на мигрена. Изследването е публикувано в Headache: The Journal of Head and Face Pain.
Болката при мигрена може да бъде интензивна, да е съпроводена от гадене или повръщане. Причината може да се крие в стрес или хормонални промени.
Известно е и че различни храни могат да повлияят на здравословното състояние. За появата на главоболие могат да допринесат например вино или кафе. Но за всеки човек може да е различно, затова се препоръчва да се наблюдаваме сами коя храна как ни въздейства. Защото например, кофеинът може както да причини, така и да отстрани главоболие.
В новото проучване учените съсредоточават вниманието си върху връзката на витамин B1 (тиамин) и витамин B2 (рибофлавин) с преживяването на тежко главоболие или мигрена. Те се опират на данни от 1999 до 2004 г. Участниците в проучването са над 13 000 души. От тях 2745 човека са имали силно главоболие или мигрена през последните три месеца. Изследван е хранителния прием на двата витамина. Отчитат се и други фактори, като възраст, начин на живот и съпътстващи заболявания.
Изследователите отбелязват, че по-високите нива на тиамин в диетата намаляват възможността да се появи мигрена, особено при жените. Не се открива обаче значително намаляване на риска при консумирането на храни с рибофлавин. Учените посочват, че са нужни допълнителни проучвания, тъй като данните, на които се опира проучването, идват от самите участници. Това дава възможност за неточност при определянето на състоянието, както и не е проучен, например, приемът на хранителни добавки, които биха могли да повлияят.
Тиамин съдържат храни като слънчогледовите семки, сусамовия тахан, шам-фъстъка, кашуто, рибата, свинското месо. Може да добавите още много продукти, като грах, леща, кориандър, ленено сме и др. Ако имате притеснения от главоболие, просто добавете някоя храна с по-голямо съдържание на витамин B1. Ако не помогне, поне ще ви е сладко.