Нашето тяло е един миниатюрен образ на вселената. В него съотношението на твърдата маса и водата е както при планетата – 70 процента вода и 30 процента „суша“. И както природата поддържа равновесие между сушата и водата, така и нашето тяло има съвършен и безпогрешен механизъм да поддържа всяка клетка хидратирана така, че да работи на пълни обороти. Нарушаването на този баланс винаги означава опасни за здравето ни състояния. Всеки стрес в организма ни се проявява като дехидратация. Когато сме депресия например, нашият мозък, съдържащ 80 процента вода, е силно дехидратиран – до 40 процента, казват учените.
Бъбреците, „работните коне“ на нашето тяло са изключително сложни и фини органи. Всеки ден те обработват по 180 л вода – количество, достатъчно да напои градина от три декара например. Бъбреците не са просто „лейка с филтър“, от която се излива толкова, колкото се влива.
И така, доколко е важно качеството на водата, която пием? И защо?
Доброто качество на водата най-просто казано се определя от ниското количество на външни замърсители. Пиенето на високо качество вода има позитивен ефект върху всичко – физическото и психическото ни здраве. Водата има ефект върху кожата, физическата ни сила, мозъчната ни дейност, дава ни повече енергия и колкото по-добро качество е водата, толкова по-добър ефект има тях.
Водата в природата се счита за предимно чиста, а замърсяването идва от човешка намеса. То има няколко вида – химическо, физическо, биологично и радиологично.
Всички тези замърсители имат тежък ефект върху здравето на хората, ако се пие вода с тяхното наличие. Освен болести като холера, диария, различни видове трески и хепатит А, някои замърсители, като например радиоактивните, могат да доведат до дългосрочни негативни ефекти върху здравето на хората.
Има и добра новина – ниското качество на водата е вредно най-вече при редовна консумация на замърсената вода
Това е причината чистотата да се пази най-вече чрез редовен мониторинг. Вземат се проби, разглеждат се за замърсяване и при нужда – се предприемат мерки.
Когато купувате продукти за ядене, вие винаги ще гледате те да са възможни най-свежи и качествени. Но знаете ли, че ако готвите с некачествена вода, това също се отразява на вкуса на ястието?
Ако миете или варите зеленчуци с чешмяна вода, тя може да има „избелващ ефект“, поради високата концентрация на хлор. Ако пък месите хляб или торта, твърдата вода може да промени структурата на маята и да направи тестото „гумено“.
Качеството също е важно при правенето на алкохол – за ракията, например, е важно да се използва дестилирана вода. При производството на уиски, бира и други видове алкохол, качеството на водата също е важно. Чистотата на водата е важна дори за леда, който слагаме в питието.
Представете си следното – имате качествена ракия, направена с дестилирана вода и сте положили всички усилия да постигнете високо качество на водата. Но после слагате лед от хладилника, който просто сте наляли от чешмата и съдържа всички замърсители, които се стараете да избегнете като дестилирате водата.
Защо са били тези усилия за постигане на високо качество на водата във варенето на ракията?