Има повече белтъчини, отколкото месото
Учени са установили, че вкусните кедрови ядки съдържат много повече белтъчини, отколкото различините видове месо, при това се усвояват напълно от организма ни. Те осигуряват и всички необходими аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, невероятен набор от антиоксиданти, минерални вещества, микроелементи, витамини от групата В, които забавят стареенето. Тези витамини в кедровото масло са 5 пъти повече, отколкото в зехтина, а витамин F е над 3 пъти повече, отколкото в рибеното масло.
Кедровото масло се използва не само в кулинарията, но и като ефикасно целебно средство. Търсенето на качествено масло винаги е било голямо, независимо от високата му цена.
За лечебни и профилактични цели кедровото масло обикновено се пие по 1-2 с. л. преди ядене. Прилага се и при сериозни заболявания - онкологични, сърдечно-съдови, на стомашно-чревния тракт, при бъбречни и чернодробни проблеми, но след консултация с лекар. Противопоказания практически няма, освен някаква рядко срещана непоносимост към него. Все пак курсът на лечение се определя от специалист.
Ефикасно е при простудни заболявания, нервни разстройства, синдром на хроничната умора, за повишаване на физическата и умствената работоспособност, сваляне нивото на холестерола, усилване на имунитета. Подходящо е и за деца, особено в периода, когато се сменят млечните зъби. Може да се използва без опасност за килограмите, но не бива да се прекалява с него, тъй като калоричността му е висока.
То ускорява зарастването на рани, изгаряния, язви и различни кожни заболявания. Подмладява кожата, прави я еластична и гладка, премахва пърхута, косопада и чупливостта на косъма. Не е противопоказано дори за хора с мазна кожа, защото помага да се намали излишното омазняване на принципа на подобното лекува подобно.
Има два основни начина за получаване на кедрово масло: със студено пресоване и чрез термична обработка. И в двата случая то изглежда по един и същ начин, но целебните му свойства са различни. При студеното пресоване не се допуска контакт на маслото с метални части. Полученият продукт широко се използва в народната медицина и козметологията. При извличането на маслото с вряла вода и горещо пресоване се получава качествено кедрово масло за кулинарни цели, но много от полезните съставки се разрушават от високата температура. Понякога се прилага и друг начин за получаване на кедрово масло, което се извлича с химически вещества, но то не е с добро качество.
Има начини за проверка на маслото в домашни условия. Ако поставите студенопресованото масло в камерата на хладилника, то няма да се промени, докато другото, получено чрез термична обработка, леко ще помътнее или ще се сгъсти. Друг начин за проверка на маслото е да капнете от него върху чист стъклен съд. Истинското ще се отмие лесно само с вода, без някакъв препарат, за разлика от ментето.
Свещено дърво, което съхранява енергията на Космоса
Макар и рядко, в Сибир се среща легендарният звънтящ кедър. Има различни видове кедри - сибирски, ливански, атласки, хималайски, италиански, китайски, японски, кoрейски, червен кедър, мексикански, но само Сибирският кедър, като навърши 500 години, започва да звъни. Смята се, че въздухът в сибирските кедрови гори е съвсем чист, почти стерилен, поради изобилието от естествени фитонциди. Вредните насекоми като комари, молци, бълхи, кърлежи бягат от кедровите дървета. Всички части на кедъра съдържат лечебни вещества. Неслучайно в Сибир смятат, че кедърът е едно от богатствата на тайгата.