Любимите рецепти на Дарън Макгрейди, бившият готвач на Елизабет Втора

Любимите рецепти на Дарън Макгрейди, бившият готвач на Елизабет Втора

Да хапнем по кралски

Ако си мислите, че на кралската трапеза има и от пиле мляко, грешите. Елизабет Втора е забранила в семейството ѝ да се приготвят много храни, които според нея не са здравословни, а други просто не отговарят на етикета.

За хранителните навици на английското кралско семейство разказа още преди няколко години бившият кралски готвач Дарън Макгрейди, любимец на лейди Даяна, който е работил в дворцовата кухня през 90-те години на миналия век. Той споделя например, че кралицата обича шоколад и има любима торта - шоколадова с бисквити, която може да яде всеки ден.

Тя е любима и на принц Чарлз, който я поръчал за сватбата си с Камила. Освен това кралицата държи на трапезата винаги да има пресни плодове и зеленчуци според сезона.

Разказва за забранените храни в двореца

Едно от задължителните правила в кралската кухня е: далече от чесъна и лука. Това е напълно обяснимо, защото на кралските особи непрекъснато им се налага да общуват с най-различни хора. В интервю за ReciplesPlus през 2016 г. Дарън Макгрейди казва, че на готвачите е забранено да използват “прекалено много лук”. Като имаме предвид, че този зеленчук присъства в почти всяка рецепта, е добре, че не е напълно забранен.

Кралските особи не могат да ядат и никакви морски дарове - миди, раци, стриди, скариди и т. н. Това важи особено много за посещенията отвъд граница, защото тези храни крият голяма опасност от хранително отравяне и инфекции. Затова кралицата е решила въпроса радикално - без тях!

Месото алангле също е забранено в двореца. Да, кралицата обича стекове, но добре изпечени, а не полусурови. Това правило важи най-вече по време на пътуване. Стомашно разстройство при официална визита не подхожда на никоя кралска особа...

Пастата и другите продукти, съдържащи нишесте, също са табу на кралската трапеза, така че Меган Маркъл, чиято любима рецепта е спагети болонезе, вероятно си е въздъхнала с облекчение далече от двореца. По думите на Дарън Макгрейди, кралицата по правило избягва продукти като картофи, макарони и ориз.
Френският деликатес фоа-гра, или пастет от черен дроб на гъска или патица, не е желан на кралската трапеза. Главната причина е, че производителите му проявяват изключителна жестокост при угояването на птиците. Затова през 2008 г. принц Чарлз забранява фоа-гра в кралското меню.

Ростбиф с йоркширски пудинг

Необходими продукти:
1,5 кг телешко филе
сол, черен пипер
1 с. л. соев сос
2 с. л. сухо шери
4 с. л. олио
За пудинга
250 мл прясно мляко
4 яйца
250 г. брашно
0,5 ч. л. сол
1 каф. л. черен пипер
индийско орехче
1 с. л. мазнина

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват, прибавя се пресятото брашно и постепенно се слага млякото. Прибавят се сол, черен пипер, индийско орехче и 1 с. л. мазнина. Сместа за пудинга се покрива и се слага в хладилника за 1 час. Разбъркват се 1 каф. л. черен пипер, соевият сос, сухото шери и растителното масло. С тази смес се натрива добре филето и се слага в купа да се маринова 30 мин., като се обръща от време на време. Фурната се загрява на 250 градуса. Филето се подсушава и се натрива с 1 ч. л. сол. Решетката на фурната се намазва с растителна мазнина. Месото се поставя на решетката в средната част на фурната. Най-отдолу се слага голяма тава, в която ще се събира мазнината от печенето. В нея се сипват 2-3 лъжици вода и месото се пече 15 мин. Приготвеното в началото тесто за пудинга се разбърква още веднъж и се изсипва в тавата, където е сложена и 1 с. л. стопена мазнина към вече отделения сок от печенето. Тавата се поставя отново на най-ниското ниво. След 10 мин. температурата се намалява до 200 градуса и печенето продължава още 15 мин. Ростбифът се слага в затоплен съд и се оставя още 10 мин. в изключената фурна, за да попият соковете на месото.

Телешко Уелингтън

Необходими продукти: 
1 лист бутер тесто, около 300 г.
700 г. телешко бонфиле, цяло
150 г. гъши пастет
125 г. масло
50 г. осолени бадеми
1 яйце
3 с. л. бяло вино
3 с. л. олио
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Обилно поръсете телешкото със сол и черен пипер. Разтопете маслото и добавете олиото. Сложете телешкото да се запържи равномерно от всички страни. Извадете го и оставете добре да изстине. Сложете бутер тестото в широка намазнена тава и го намажете с гъшия пастет. Отгоре поръсете със смлените бадеми и напръскайте с бялото вино. Сложете филето върху тестото и завийте на руло, като добре притиснете и затворите краищата. Намажете отгоре с разбито яйце и печете в предварително загрята до 180-200 градуса фурна за 35-40 минути.

Шоколадов мус с уиски

Необходими продукти:
170 г. тъмен шоколад
5 яйца
300 мл бита сметана
2 ч. л. добро уиски
1 ч. л. разтворимо кафе
6 с. л. гореща вода

Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада. В отделна купа с разтворимото кафе добавете кипящата вода и уискито. Отделете жълтъците от белтъците. Към разтопения шоколад добавете сместа с уискито и жълтъците и разбъркайте хубаво. Добавете сметаната и разбитите белтъци към муса. Поставете го за 3 часа в хладилник.

Шоколадова бисквитена торта

Необходими продукти:
220 г. черен шоколад
110 г. захар
110 г. краве масло
1 яйце
220 г. чаени бисквити
110 г. черен шоколад за покритие и 30 г. за декорация

Начин на приготвяне:
Покрийте дъното на форма за торта с диаметър 16 см с хартия за печене и я намажете с масло. Натрошете бисквитите на парченца не по-големи от бадем. Разбийте маслото и захарта в купа, докато сместа започне да изсветлява. Разтопете 220 г. шоколад. Прибавете го към маслото и захарта. Разбийте яйцето в сместа. Изсипете вътре бисквитите и ги разбъркайте внимателно. Всичко се изсипва във формата, след което се оставя в хладилника за 3 часа. Останалите 110 г. шоколад трябва да се разтопят малко преди да извадите тортата. Обърнете я с дъното нагоре. Намажете с разтопения шоколад. Оставете на стайна температура. Разтопете 30 г. шоколад и ги използвайте за декорация.

Най-четени