Сланина с шоколад няма никъде другаде по света
Украинската кухня е богата, каквато е и земята, която ражда продуктите – прословутият украински чернозем. Оформена е в продължение на много години, като преобладаващите кулинарни техники са варене, задушаване и печене. Ястията се приготвят бавно и обикновено включват няколко процеса на обработка – продуктите първоначално се пържат или варят, а после се задушават или пекат.
Цвеклото, гъбите, морковите, зелето и картофите са почти задължителни във всяка супа и ястие, от месата се употребяват най-много свинско и говеждо. Рибите, особено сладководните, имат своето запазено място на трапезата.
Прочута по света е украинската сланина, която се приготвя от шарено месо и задължително с чесън. Добавя се към много от ястията, като придава сочност на другите меса. Само в Украйна съществува десерт от сланина, облечена в шоколадова глазура! Но тази калорийна бомба е повече ресторантска атракция, отколкото традиция в храненето.
Боршът е много разпространено блюдо и може да се консумира както като супа, така и като основно ястие, особено ако е с месо. Обикновено се сервира с лъжица заквасена сметана. Негова особеност е, че е червен заради цвеклото, от което се приготвя. За да се запази червеният цвят, по време на варенето се капва малко сок от лимон или оцетна киселина.
Котлет по киевски
Необходими продукти:
2 пилешки гърди
50 г масло
2 яйца
6 с. л. брашно
150 г галета
олио за пържене, сол
Начин на приготвяне:
Парчето масло се разрязва на 4 продълговати части, които се поставят в съд с лед за около 10 мин., за да се стегнат. Двете филета се разцепват на две и се начукват, така че да станат достатъчно плоски, за да се навиват на руло. Овкусяват се леко със сол. Във всяко филе се завива внимателно по едно парче масло, като се внимава да остане колкото може по-малко въздух и да е плътно завито. Получените продълговати, овални рола се поставят за малко в кубчетата лед. Олиото се загрява в дълбок тиган. Яйцата се разбиват. Ролцата се овалват в следния ред: брашно, яйца, галета, яйца, галета, след което се поставят внимателно с лъжица да се пържат в олиото. Съдът трябва да е с такава дълбочина, че котлетите да са напълно потопени при пърженето, което продължава 6-7 минути. Сервират се горещи, с гарнитура от картофено пюре, пържени картофи или грах.
Борш
Необходими продукти:
500 г свинско месо с кост
6 картофа
1 глава червено цвекло
1 морков
2 глави лук
1/2 зелка
4 стръка чесън
1 с. л. захар
1 ч. ч. доматен сок или домати
сол, черен пипер, зелени подправки
масло
Начин на приготвяне:
Месото се кипва, като се отстранява пяната. Оставя се да ври две минути и водата се изхвърля. Налива се чиста вода и се вари на слаб огън час и половина. Междувременно картофите се обелват и нарязват на филийки, лукът – на ситно, зелето, морковите и цвеклото – на малки ивици. След като месото е готово, то се изважда, обезкостява и нарязва на парчета. Заедно с картофите се връща в тенджерата. Загрейте маслото в тиган и запържете лука. Добавете 1 с. л. захар и разбъркайте. След това сложете морковите и накрая - цвеклото. Следващата стъпка е да се добавят доматите. Поръсете с подправки. Зеленчуковата смес се задушава още 5 минути и се прибавя към тенджерата с бульона. След като кипне, се добавят зелето, нарязаният чесън, сол, черен пипер, захар на вкус. Боршът трябва да престои 20 минути, след като е готов, за да се смесят всички аромати.
Шпундра
Необходими продукти:
500 г свинско месо
500 г червено цвекло
50 г сланина
4 глави лук
4 с. л. сметана
4 с. л. брашно
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото се реже на кубчета, цвеклото и лукът - на ситно. Месото се овалва в брашно. Сланината се реже на ситно и се загрява в тиган, докато се стопи. Добавят се месото и лукът и се пържат, докато станат златисти. Преместват се в дълбок съд, смесват се с цвеклото и сметаната и се задушават до омекване, като преди да станат готови се добавят солта и черният пипер.
Сирники
Необходими продукти:
1 голямо яйце
200 г рикота или извара
2 с. л. брашно
30 г захар
2 ванилии
щипка сол
масло или олио за печенето
Начин на приготвяне:
Сложете в купа всички съставки и разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес. Вземете малко количество от сместа в дланите си и оформете нещо като кюфте, което може да приплескате леко. Сирники са пухкави палачинки, по-дебели. В добре загрят тиган сложете няколко капки олио или малко парче масло. Печете от двете страни до златисто, 4-5 минути на страна. Сервирайте със сладко, течен шоколад, мед.
Хит на седмицата
Крученики
Необходими продукти:
500 г свинско филе
400 г гъби
100 г моркови
1 глава лук
3 с. л. олио
1 ч. ч. месен бульон
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на филета с дебелина 1 см, начуква се и се овкусява от двете страни със сол, черен пипер и други подправки по желание. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото, към него се добавя настърганият морков. Задушава се около 5 минути и се добавят гъбите, нарязани на филийки. Готви се още 10 минути. Плънката се разпределя върху филетата и всяко се завива на руло, като се връзва с конец или се забожда с клечки за зъби. Всяко руло се запържва в олиото до зачервяване, след което всички се подреждат в дълбок съд и се заливат с бульона. Задушават се на слаб огън под капак 40-45 минути.