Продължаваме с още две изпитани рецепти от новия майстор в кухнята на „Зодиак“ тази седмица. Днес главният готвач на IL MONDO bar&diner в София Мариян Колев ни представя още от най-любимите ястия на своите клиенти и ви показва как лесно и бързо можете да си ги приготвите у дома и да впечатлите вашите гости. Освен че са вкусни, са и много красиви!
Сьомга с аспержи и императорски ориз с медено-лимонов сос
Необходими продукти за 4 порции:
Филе от сьомга 1 кг
Императорски ориз 200 г
Аспержи пресни 12 бр.
Масло 50 г
Фреш лимон 50 мл.
Мед 2 с.л.
Дижонска горчица 1 ч.л.
Сол
Черен пипер
Лимон 1 бр
Начин на приготвяне:
В тенджера с около 300 мл. вода слагаме черния ориз да ври.
Почистваме филето от кожата и костите и режем на парчета около 200 г, овкусяваме със сол и черен пипер. Запечатваме на грил или грил тиган от двете страни за по 2 минути. Преместваме в предварително загрята фурна на 200 градуса за още 4 минути.
В подсолена вода бланшираме обелените аспержи за 2 минути, след което минаваме през тиган с малко масло сол и черен пипер, докато придобият съвсем лек златист цвят.
За соса: В касеролка разтапяме маслото и прибавяме меда, горчицата и постепенно лимоновия сок до желаната степен на кисело. Сервираме сьомгата върху ориза, поставяме отгоре по 3 аспержи за всяка порция леко поливаме с медено-лимоновия сос
Антипасти с прошуто и бората с босилково песто
Необходими продукти за 4 порции:
Бората 4 бр.
Тиквички 2 бр
Патладжан 2 бр
Сушени домати 150 г
Прошуто 8 листа
Чери домат 8 бр
Босилково песто 8 с.л.
За босилковото песто:
Пресен босилек 1 връзка
Зехтин 80 -100 мл
Кедрови ядки 10-15 бр.
Чесън 1 скилидка
Пармезан 30 г
Сол
Черен пипер
Лимонов сок
Начин на приготвяне:
Нарязваме зеленчуците на елипси с дебелина около ½ см. Овкусяваме със сол и черен пипер и запичаме леко на грил или грил тиган. Стриваме всички съставки в хаванче или с пасатор.
Подреждаме в кръгла чиния, като редуваме тиквичка, патладжан, сушен домат и повтаряме, като леко застъпваме, докато обиколим чинията и се получи ринг с празно пространство в средата. Там слагаме като канапе по два листа прошуто и биволската моцарела и заливаме с 2 с.л. сос песто.