Сьомга с аспержи и императорски ориз с медено-лимонов сос, антипасти с прошуто и бората с босилково песто

Автор: Труд
Сьомга с аспержи и императорски ориз с медено-лимонов сос, антипасти с прошуто и бората с босилково песто

Продължаваме с още две изпитани рецепти от новия майстор в кухнята на „Зодиак“ тази седмица. Днес главният готвач на IL MONDO bar&diner в София Мариян Колев ни представя още от най-любимите ястия на своите клиенти и ви показва как лесно и бързо можете да си ги приготвите у дома и да впечатлите вашите гости. Освен че са вкусни, са и много красиви!

 

Сьомга с аспержи и императорски ориз с медено-лимонов сос

Необходими продукти за 4 порции:22-2

Филе от сьомга    1 кг

Императорски ориз    200 г

Аспержи пресни      12 бр.

Масло               50 г

Фреш лимон    50 мл.

Мед                  2 с.л.

Дижонска горчица     1 ч.л.

Сол

Черен пипер

Лимон     1 бр

 

Начин на приготвяне:

В тенджера с около 300 мл. вода слагаме черния ориз да ври.

Почистваме филето от кожата и костите и режем на парчета около 200 г, овкусяваме със сол и черен пипер. Запечатваме на грил или грил тиган от двете страни за по 2 минути. Преместваме в предварително загрята фурна на 200 градуса за още 4 минути.

В подсолена вода бланшираме обелените аспержи за 2 минути, след което минаваме през тиган с малко масло сол и черен пипер, докато придобият съвсем лек златист цвят.

За соса: В касеролка разтапяме маслото и прибавяме меда, горчицата и постепенно лимоновия сок до желаната степен на кисело. Сервираме сьомгата върху ориза, поставяме отгоре по 3 аспержи за всяка порция леко поливаме с медено-лимоновия сос

 

Антипасти с прошуто и бората с босилково песто

Необходими продукти за 4 порции:22-3

Бората      4 бр.

Тиквички     2 бр

Патладжан   2 бр

Сушени домати 150 г

Прошуто     8 листа

Чери домат   8 бр

Босилково песто 8 с.л.

За босилковото песто:

Пресен босилек   1 връзка

Зехтин                 80 -100 мл

Кедрови ядки     10-15 бр.

Чесън    1 скилидка

Пармезан   30 г

Сол

Черен пипер

Лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме зеленчуците на елипси с дебелина около ½ см. Овкусяваме със сол и черен пипер и запичаме леко на грил или грил тиган. Стриваме всички съставки в хаванче или с пасатор.

Подреждаме в кръгла чиния, като редуваме тиквичка, патладжан, сушен домат и повтаряме, като леко застъпваме, докато обиколим чинията и се получи ринг с празно пространство в средата. Там слагаме като канапе по два листа прошуто и биволската моцарела и заливаме с 2 с.л. сос песто.

 

Най-четени